
Di musim PKP ni kalau kehabisan bahan membuat kuih, biskut atau kek, susah juga nak keluar. Apa lagi kalau bahan utama seperti tepung kek atau tepung naik sendiri tak ada. Memang terbantutlah segala niat nak ‘baking’ tu. Tapi sebenarnya ada resipi yang boleh buat semangat anda tu kembali malah boleh berjimat lagi. Dan paling best, kek yang dibuat pun menjadi dan sedap pula rasanya. Jom kita buat sendiri!
CARA BUAT TEPUNG KEK & TEPUNG NAIK SENDIRI SECARA HOMEMADE
1. RESIPI TEPUNG NAIK SENDIRI
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum
- 7 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
- Campurkan semua bahan dan ayak sebanyak 3 kali.
- Simpan dalam bekas bertutup dan bila nak nak guna bolehlah guna tanpa was-was.
2. RESIPI TEPUNG KEK (untuk 1 cawan tepung kek)
BAHAN-BAHAN:
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMBUAT:
- Campur dan ayak kedua-dua bahan.
- Jika perlukan 2-3 cawan tepung kek, boleh gandakan jumlah bahan diatas.
CUBA NI JUGA:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Petua Hilangkan Bau Hanyir Ikan Keli & Isi Rasa Lebih Sedap Bila Masak

Ikan keli sememangnya enak dimasak dengan pelbagai jenis masakan. Tua muda, semua gemarkannya. Namun bila menyediakan sajian ikan keli ini, salah satu yang menjadi ‘kebimbangan’ adalah bau hanyirnya.
Semua ikan darat atau ikan sungai mempunyai bau yang tersendiri. Ini mungkin disebabkan oleh habitat ikan seperti KOLAM TERNAKAN: – air lepas (kurang bau), air bertakung (berbau), SUNGAI :- dasar pasir (kurang bau), dasar lumpur (berbau), PEMAKANAN:- palet (kurang bau), organ haiwan (berbau dan berlemak).
Kadang kadang ada ikan hasil tangkapan di sungai berbau diesel. Ini membuktikan ada proses pengorekan pasir disungai tersebut.
Menerusi perkongsian saudara Arbi Mohamad Arbi, beliau berkongsi tip untuk menyiang dan membersihkan ikan ini supaya tidak berbau dan enak apabila dimasak.
CARA MEMBERSIHKAN IKAN KELI SUPAYA TIDAK BERBAU HANYIR
1.BUANG URAT PUTIH
Ini adalah ikan keli yang telah dipotong & dibuang isi perutnya.
Namun ada bahagian yang perlu dibersihkan secara menyeluruh. Paling penting kawasan insang dan darah di bawah tulang dalam perut.
Jika diamati, ada jalur jalur urat putih selepas kita membersihkan darah beku tersebut. Tarik ianya keluar dan bersihkan.
2. KELENJAR TEPI SENGAT
Kelenjar yang terletak di sebelah sengat juga penyumbang bau hanyir pada keli. Hanya picit keluar kedua-duanya di bahagian kiri dan kanan. Bersihkan hingga puas hati.
3. RENDAM IKAN
Untuk mengalihkan bau hanyir, ikan keli perlu direndam dengan buah-buah citrus seperti limau, lemon, belimbing buluh, asam gelugur dan asam jawa.
Ada juga yang bertanya, boleh guna tepung gandum?
Untuk makluman, penggunaan tepung bukan untuk menghilangkan hanyir tetapi untuk membuang lender pada ikan.
Caranya mudah sahaja, rendam ikan tersebut lebih kurang 10 minit sebelum dibilas bersih. Sekarang ikan keli sudah siap untuk dimasak.
Selamat mencuba dan semoga perkongsian ini bermanfaat.
Kredit petua & foto: Arbi Mohamad Arbi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Letak Daun Pandan. Ini Rahsia Masak Nasi Ala Kak Wok Yang Sedap & Beraroma
Hanya Guna 4 Bahan. Resipi Sekaya Telur Ni Memang Mudah & Sedap
Resipi Mee Wantan Kicap Sedap & Sup Bebola. Senang Je Cara Buatnya
Cara Simpan Lebihan Santan Kotak Supaya Lebih Mudah Guna & Tak Basi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Teknik Masak Daging Untuk Pesakit Gout, Cara Ini Boleh Kurangkan Kandungan Purine

Isi Kandungan
ToggleDalam sebuah keluarga selalunya akan ada yang mengalami masalah gout. Kebiasaannya golongan lelaki. Bagi yang ada pesakit gout dalam rumah, memang serba salah nak menyediakan hidangan berasas daging yang tinggi purine ini. Takut termakan, gout menyerang.
Namun begitu menurut Principal Scientist, Dr Suri Roowi ada beberapa kaedah memasak yang boleh digunakan pakai untuk menurunkan kandungan purine tinggi penyebab gout. Jadi bolehlah cuba.
Teknik memasak dan kesannya terhadap purine (penyebab gout)
Bagi pesakit gout, kandungan purine yang tinggi dalam makanan boleh sebabkan gout. Bahan ini hadir dalam makanan dan kuantitinya bergantung kepada teknik memasak. Contohnya;
1. Teknik memotong daging
Daging yang dipotong kecil-kecil @ daging hancur (minced meat) lebih rendah kandungan purine berbanding daging yang dipotong besar-besar.
2. Membilas
Teknik membilas diikuti dengan memasak makanan akan kurangkan jumlah purine.
Kajian menunjukkan membilas daging lembu menggunakan air dan daging pada nisbah 5 : 1 selama 5 minit diikuti dengan alirkan dengan air mengalir akan turunkan kandungan purine sebanyak 25%.
Kajian lain juga menunjukkan jumlah kandungan purine daging lembu menurun dengan ketara dari 8.6 kepada 5.2 mg/g protein selepas dibilas. Selepas membilas dan memasak penurunan yang lebih besar dilihat antara 4.6 mg/g protein.
Sampel ayam belanda tanah tidak menunjukkan perubahan ketara selepas dibilas, tetapi penurunan ketara dilihat selepas dibilas dan dimasak. Secara keseluruhannya, kajian ini menunjukkan bahawa membilas makanan di dalam air berkesan mengurangkan jumlah kandungan purin dan memasak seterusnya selepas membilas menghasilkan pengurangan jumlah kandungan purin yang lebih besar.
3.Teknik Memasak
Merebus makanan lebih baik berbanding kukus dan memasak gelombang mikro.
Kajian menunjukkan bahan purine dalam ikan tilapia menurun daripada 46% kepada 25% setelah direbus dan dikukus selama lebih 30 minit.
Sebaliknya, hanya 17% purine telah hilang jika dimasak dengan microwave selama 7 minit. Bahan purine dalam ikan yang digoreng pula didapati lebih tinggi. Walau bagaimanapun, mendidih ikan yang sama akan mengurangkan tahap purine.
4. Masa memasak
Masa memasak juga mempengaruhi kandungan bahan purine. Kajian menunjukkan memasak sup cendawan pada masa lama akan hasilkan bahan purine lebih banyak.
Sumber: DrSuriRoowi Ph.D KMN Principal Scientist | Foto : Facebook Masak Apa Hari Ni
NOTA: Selain daging, makanan laut dan organ dalaman juga adalah antara sumber makanan tinggi purine yang boleh menyebabkan asid urik punca masalah gout.
Nak Kudapan Sihat, Makanlah Kekacang. Ketahui Khasiat 8 Jenis Kacang Ini .

Isi Kandungan
ToggleSiapa yang tak suka makan kacang, badam, gajus, pistachio, pecan, walnut, waima kacang tanah pun ada manfaatnya kepada tubuh anda. Kudapan yang kaya dengan lemak tak tepu atau lemak sihat ini juga adalah sumber serat dan protein yang baik.
Tapi ingat ! jangan pula makan kacang yang sudah diproses dengan ramuan garam dan gula didalamnya . Yang dimaksudkan ini yang alami, dipanggang , rebus atau digoreng tanpa minyak.
Ni 8 jenis kacang dan manfaat kesihatannya…
*RDI (merujuk kepada pengambilan nutrisi mencukupi keperluan tubuh sihat, Amerika Syarikat)
1.BADAM
Setiap sajian 28 gm badam ( 1 auns) mengandungi lebih kurang :
Kalori : 161
Jumlah lemak : 14 gm
Protein : 6 gm
Karbohidrat : 6 gm
Serat : 3.5 gm
Vitamin E : 37 % daripada RDI
Magnesium : 19 % daripada RDI
Kajian kesihatan mendapati diet pemakanan yang kaya dengan badam boleh mengurangkan paras kolestrol. Badam juga adalah sumber diet rendah kalori yang boleh membantu penurunan berat badan dan mengurangkan tekanan darah bagi mereka yang mengalami masalah obesiti.
Dengan makan sejumlah satu aun atau 28 gn badam ia dipercayai dapat menurunkan peningkatan paras gula darah yang biasa dialami selepas makan oleh pesakit diabetes, sebanyak 30 peratus. Dan mengurangkan keradangan dialami pesakit diabetes tahap 2.
Badam juga membantu pertumbuhan bakteria baik dalam usus termasuk bifidobacteria dan lactobacillus.
2. PISTACHIOS
Kacang pistachios adalah kaya dengan serat. Dalam setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 156
Jumlah Lemak : 12.5 gm
Protein : 6 gm
Karbohidrat : 8 gm
Serat : 3 gm
Vitamin E : 3% daripada RDI
Magnesium : 8 % daripada RDI
Sama seperti badam, pistachios juga boleh memperbaiki tahap kolestrol. Memakan 2-3 auns pistachio sehari boleh meningkatkan HDL kolestrol baik dan juga membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, berat badan dan ‘oxidative status’ (yang boleh menyumbang kepada penyakit jantung. Mengurangkan peningkatan gula darah selepas makan.
3. WALNUT
Walnut adalah kacang yang popular dengan sumber terbaik asid lemak Omega 3 dan alpha-linolec acid (ALA )
Setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 182
Jumlah Lemak :18 gm
Protein : 4 gm
Karbohidrat : 4 gm
Serat : 2 gm
Vitamin E : 1 % daripada RDI
Magnesium : 11 % daripada RDI
Walnut dipercayai memperbaiki beberapa faktor risiko penyakit jantung. Ini mungkin kerana kandungan ALA yang tinggi dan nutrisi yang lain. Walnut mampu mengurangkan jumlah kolestrol dan LDL Kolestero dalam masa yang sama meningkatkan tahan HDL kolestrol ‘baik’.
Ia juga membantu kesihatan jantung termasuk tekanan darah dan system peredaran darah. Masalah keradangan juga mampu dikurangkan yang mana ini boleh mengelakkan daripada beberapa penyakit kronik.
Ia juga terbukti meningkatkan keupayaan kognitif otak dalam pengujahan dan perbezaan pendapat, bermakna ia juga makanan sihat untuk otak.
4. GAJUS
Sajian 28 gm (1 auns ) gajus mengandungi:
Kalori : 155
Jumlah lemak : 12 gm
Karbohidrat : 9 gm
Serat : 9 gm
Vitamin E : 1% daripada RDI
Magnesium : 20 % daripada RDI
Kajian mendapati diet pemakanan yang mengandungi 20 peratus daripada gajus memperbaiki tekanan darah mereka yang mengalami sindrom metabolic (masih dalam kajian). Dan ia juga meningkatkan potensi anti oksidan di dalam dietnya.
5. PECAN
Kacang pecan kerap digunakan dalam sajian ‘dessert’ barat. Setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 193
Jumlah lemak : 20 gm
Protein : 3 gm
Karbohidrat : 4 gm
Serat : 2.5 gm
Vitamin E : 2 % daripada RDI
Magnesium : 8 % daripada RDI
Kacang pecan dipercayai dapat menurunkan paras kolestrol LDL ,tubuh yang paras kolestrolnya adalah normal. Seperti kekacang lain ia juga mengandungi polyphenols yang bertindak sebagai anti oksidan. Kajian mendapati mereka yang makan pecan untuk 4 minggu daalam pengambilan kalori menunjukkan peningkatan anti oksidan di dalam darah.
6. Kacang Macademia
Kacang ini mengandungi pelbagai pelbagai nutrisi dan sumber hebat lemak tak tepu (monounsaturated fat). Setiap sajian 28 gm/ 1 auns mengandungi :
Kalori : 200
Jumlah lemak :21 gm
Protein : 2 gm
Karbohidrat : 4 grm
Serat : 2.5 gm
Vitamin E : 1% daripada RDI
Magnesium : 9 % daripada RDI
Kebanyakan daripada manfaat kesihatan daripada kacang macadamia adalah berkait dengan kesihatan jantung. Ini kerana kandungan lemak tak tepunya yang tinggi. Kajian mendapati diet yang kaya dengan macademia boleh menurunkan jumlah kedua kolestrol dan LDL kolestrol bagi mereka yang tinggi kolestrol.
Malah diet kaya macademia juga menghasilkan efek yang sama dengan diet jantung sihat yang disarankan oleh Persatuan Jantung Amerika. Ia mengurangkan faktor risiko penyakit jantung termasuk keradangan dan ‘oxidative stress’.
7. HAZELNUT
Kacang hazelnut memang tinggi khasiatnya. Setiap sajin 28 gm(1 auns) mengandungi :
Kalori : 176
Jumlah lemak : 9 gm
Protein : 6 gm
Karbohidrat :6 gm
Serat : 3.5 gm
Vitamin E : 37 % daripada RDI
Magnesium : 20 % daripada RDI
Seperti kekacang lain, hazelnut juga mempunyai efek bermanfaat terhadap faktor risiko sakit jantung. Ia juga dikatakan mampu mengurangkan jumlah kolestrol, LDL kolestrol dan triglycerides. Boleh mengurangkan keradangan dan meningkatkan fungsi saluran darah. Macademia juga meningkatkan jumlah kandungan Vitamin E dalam darah.
8. KACANG TANAH
Teknikalnya kacang tanah bukan lah jenis kekacang tetapi dalam keluarga ‘legumes’. Bagaimanpun ia tetap dianggap kekacang kerana mempunyai nutrisi dan manfaat keseihatan yang sama.
Setiap sajian 28 gm (1 auns) kancang tanah yang dipanggang :
Kalori : 176
Jumlah lemak : 17 gm
Protein : 4 gm
Karbohidrat : 5 gm
Serat : 3 gm
Vitamin E : 21 % daripada RDI
Magnesium : 11% daripada RDI
Kacang tanah juga boleh memperbaiki faktor risiko untuk sakit jantung. Jika anda memilih untuk makan mentega kacang, pilih yang mempunyai kandungan kacang yang tinggi dan elakkan yang tinggi kandungan minyak dan bahan proses yang lain
Elakkan dari memakan kacang tanah yang bergaram atau berbahan perisa.
Jika anda nak resipi berasaskan kacang yang menyihatkan ini. Nantikan majalah RASA isu oktober ini. Ada 10 resipi berasaskan kekacang menanti untuk dicuba. Tunggu tau