Tepung gomak pandan ini kena cuba bagi peminat kuih tradisional. Tekstur kuih ini cukup lembut, kenyal, dengan inti kelapa manis yang wangi dan berlemak. Dibalut dengan tepung beras sangai, rasanya memang klasik, sedap makan panas-panas atau sejuk.
Resipi ini guna keledek oren untuk dapatkan doh yang lembut dan kenyal, ditambah aroma pandan buat kuih ni lebih wangi menggoda. Jom kita tengok cara nak buat!
Resipi Tepung Gomak Pandan
Bahan Inti Kelapa
1 biji kelapa muda (ambil bahagian putih sahaja)
2 senduk gula merah
Sedikit gula pasir
Ads
Bahan untuk doh
1 biji keledek oren (buang kulit & rebus)
1 sudu kecil garam
1/2 bungkus tepung pulut
Sedikit perasa pandan
Tepung beras sangai secukupnya (untuk salutan)
Cara penyediaan tepung gomak pandan
Mula mula buat inti kelapa terlebih dahulu. Masukkan gula merah, gula pasir & sedikit air dalam kuali.
2. Masak hingga gula larut, kemudian masukkan kelapa parut. Kacau hingga agak kering, tutup api dan biarkan sejuk.
3. Bagi membuat doh, rebus keledek hingga empuk. Kemudian tos dan kisar halus dan masukkan dalam bekas.
4. Tambah perasa pandan dan masukkan sedikit demi sedikit tepung pulut. Uli hingga doh tidak melekat di tangan.
5. Ambil sedikit doh, bulatkan kemudian leperkan di tengah. Masukkan inti kelapa dan tutup semula, bulatkan doh. Dalam masa yang sama, didihkan air dalam periuk.
Ads
6. Bila air mendidih, masukkan doh. Biarkan doh timbul sendiri (seperti buah Melaka), angkat dan toskan.
7. Gaulkan doh yang telah masak dalam tepung beras sangai hingga rata. Biarkan sejuk sedikit sebelum hidang.
Ads
Tip Ekstra
Guna kelapa muda yang putih sahaja untuk inti lebih sedap berlemak.
Tepung pulut masukkan sedikit demi sedikit semasa uli supaya doh tak keras.
Perasa pandan boleh ganti dengan daun pandan kisar untuk aroma lebih asli.
Boleh gantikan tepung beras dengan serbuk kacang hijau juga.
Jika tak suka versi kenyal, tak perlu masukkan keledek
Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cookerdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar sampai bahan jadi halus.
2. Panaskan kuali. Saya gunakan kuali anti lekat. Sapukan sedikit minyak, tuangkan sesenduk adunan atas kuali. Saya buat saiz kecil-kecil comel saja.
Siapa suka Cucur Badak, kuih tradisi ini antara kuih yang memang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Sentiasa menjadi carian untuk kudapan sarapan mahupun minum petang. Tapi semakin hari kuih ini semakin mahal harganya. Kalau korang peminat kuih ini mesti 2-3 biji tak cukup. Apa kata korang buat sendiri kuih ini.
CUCUR BADAK BAHAN-BAHAN:
INTI:
1/2 biji kelapa parut | putih sahaja
2 sudu makan udang kering
2 sudu makan pes cili kering
1 sudu teh air asam jawa
3 ulas bawang merah | kisar
1 ulas bawang putih | kisar
1 cm halia | kisar
1 batang serai | kisar
Garam dan gula secukup rasa
DOH:
250gm keledek | rebus dan lenyek
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan kisar bersama kelapa parut, pes cili, garam, gula dan air asam jawa.
Gaul rata, kemudian rasa jika tidak cukup garam atau gula boleh tambah lagi (inti ini sedikit manis).
Panaskan 1 sudu minyak masak dalam kuali, kemudian masukkan inti yang sudah digul rata tadi.
Kacau hingga Sedikit garing,
Tutup api dan ketepikan.
Gaulkan tepung bersama garam halus.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dalam bekas berisi keledek yang telah dilenyek.
Uli hingga menjadi doh lembik dan tidak melekat di tangan.
Ambil sedikit doh sebesar bola pingpong, leperkan dan masukkan inti di tengah kemudian bulatkan semula dan leperkan sedikit. Lakuka hingga habis adunan.