Enaknya minum petang dengan kuih muih melayu.Antara yang disukai ramai ialah karipap. Makan pula panas-panas confirm tak cukup satu. Ada pelbagai jenis karipap yang boleh anda cuba. Dikongsi resipi karipap pilihan anda.

5 Resipi Karipap Ni Memang Sedap Makan Panas-Panas

1.KARIPAP DAGING RANGUP & BERINTI SEDAP

BAHAN KULIT KARIPAP:

  • 1kg tepung gandum
  • 3/4 cawan minyak masak
  • 2 sudu makan marjerin
  • 2 sudu makan air kapur jernih
  • 1 sudu teh garam
  • 400ml air sejuk dari peti ais

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.
  2. Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.
  3. Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
  4. Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.
  5. Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.
  6. Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.
  7. Doh yang siap diuli.
  8. Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.
  9. Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam. Sementara itu bolehlah buat intinya.

BAHAN INTI KARIPAP DAGING:

2kg kentang – didadu
300gm daging dicincang
2 biji bawang merah besar – didadu
2 ulas bawang putih – diracik
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan cili kisar
Sedikit daun sup

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.
  3. Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.
  4. Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.
  5. Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.
  6. Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.
  7. Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.
  8. Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.
  9. Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.
  10. Karipap yang telah siap di kelim.
  11. Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.
  12. Angkat dan toskan.
  13. Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Rosni Musa

 

5 Resipi Karipap Ni Memang Sedap Makan Panas-Panas

2.KARIPAP KENTANG DAGING & TELUR REBUS

BAHAN KULIT KARIPAP:

  • 1kg tepung gandum
  • 1/2 cawan minyak masak – panaskan sekejap
  • 3 sudu makan marjerin
  • 1/2 sudu teh garam
  • Air secukupnya

BAHAN INTI:

  • 15 biji ubi kentang – kupas kulit & potong dadu
  • 100gm daging – potong nipis & kecil
  • 2 paket kecil rempah kari
  • 10 tangkai cili kering – kisar halus
  • 1 biji bawang besar – hiris
  • 4 ulas bawang putih – hiris
  • 1-2 tangkai daun kari – hiris
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya – jika perlu
  • Minyak untuk menumis
  • Telur rebus – dibelah empat

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan garing.
    2. Kemudian masukkan daging, cili kisar dan rempah kari. Masak lagi hingga garing. Daging boleh direbus terlebih dahulu tetapi empunya resipi tidak rebus kerana sudah hiris nipis.)
    3. Seterusnya masukkan ubi kentang, garam serta gula secukupnya. Kalau inti agak kering, masukkan sedikit air.
    4. Masak inti hingga kentang dan daging empuk. Padamkan api dan sejukkan inti.
    5. Untuk membuat doh, satukan tepung gandum, marjerin, minyak masak dan garam. Gaul sebati.
    6. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat. Jika terlembik, tambah tepung secukupnya.
  2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canai leper.
    8. Sudukan inti secukupnya dan masukkan telur rebus. Kelim kemas.
  3. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: SuRiani Rahim

5 Resipi Karipap Ni Memang Sedap Makan Panas-Panas

3.KARIPAP KAMPUNG

KULIT KARIPAP

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

1/2 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

1 sudu besar marjerin

3 sudu besar minyak masak

Cara membuat:

1.Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.

IKLAN

2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.

3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.

4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.

5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.

6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.

7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.

INTI KENTANG AYAM

Bahan-bahan inti:

1 biji bawang Holland saiz kecil

3 biji kentang saiz biasa

1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)

1 sudu besar rempah kari ayam/daging

2 cawan air

3 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

Cara membuat:

1.Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.

2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).

3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.

IKLAN

4.Hasilnya, sedap makan panas-panas.

Kredit: Missz Amira

5 Resipi Karipap Ni Memang Sedap Makan Panas-Panas

4.KARIPAP PUSING

KULIT KARIPAP PUSING

BAHAN DOH A
1/4 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Air ais secukupnya

CARA MEMBUAT DOH A
1. Dalam periuk kecil, panaskan minyak masak dan marjerin sehingga berbuih.
2. Tuang minyak masak dan marjerin panas tadi ke dalam tepung gandum. Gunakan sudu, kacau sebati.
3. Masukkan garam dan air ais sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh lembut.
4. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 120 gram. Ketepikan.

BAHAN DOH B
120 gram tepung beras
100 gram marjerin

CARA MEMBUAT DOH B
1. Dalam bekas, campurkan tepung beras dengan marjerin. Uli sehingga menjadi doh.
2. Jangan tambah air. Kedua-dua adunan ini boleh jadi doh tanpa air.
3. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 70 gram. Ketepikan.

CARA MENYATUKAN
1. Ambil DOH A. Jadikan leper dengan gunakan tangan. Ambil DOH B. Letakkan atas DOH A. Satukan kedua-duanya menjadi satu bebola.
2. Gunakan penggelek, leperkan sehingga nipis. Kemudian gulung.
3. Selepas digulung, gelek lagi sehingga nipis. Gulung lagi. Kemudian potong doh ini kepada 6 bahagian. Boleh jadi 6 biji karipap.
4. Ambil 1 bahagian, isikan inti. Kelim jadi karipap. Bolehlah goreng.

Sumber: Hidayati Hana

5 Resipi Karipap Ni Memang Sedap Makan Panas-Panas

5.Karipap Rangup

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum

200g planta

½ cawan minyak masak

2 cawan air sejuk + 3 sudu teh garam

IKLAN

1sudu air kapur

 Cara buat doh:

1.Panaskan planta dan minyak masak sampai betul-betul panas.

2.Terus tuangkan dalam gandum tadi.

3.Gaul rata semua.

4.Air kapur tuang satu sudu dalam tepung tadi.

5.Masukkan air dan garam, kacau sampai hancur garam.

6.Tuang perlahan- lahan dalam gandum tadi sampai boleh uli jadi doh.Jangan tuang semua,sampai boleh canai jadi bulat.

7.Siap.( Makin nipis,makin rangup makin sedap)

*Hati-hati semasa nak angkat goreng karipap ni sensitif lembut sangat. Tangan mesti betul-betul kering goreng separuh masak. Jangan terus simpan mentah macam ni, tak cantik nanti.

Kredit: Azzura Ismail

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Tat Nanas Homemade Sedap & Cair Di Mulut

Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.

Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan

Nampak Sedap! Resipi Kerang Masak Cili Ala Sheila Rusly

Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je

Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji  

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI