Bubur merah bubur putih, satu lagi makanan tradisi bagi rakyat Johor. Lazimnya, bubur ini akan dibuat sebagai meraikan hari kegembiraan tanda kesyukuran.
Sebagai contoh, ketika meraikan hari ulang tahun kelahiran. Bubur merah bubur putih inilah yang akan dimasak untuk meraikannya. Sudah menjadi tradisi juga bubur ini dibuat dalam kuantiti yang besar dan diagih-agihkan kepada saudara mara dan jiran-jiran.
Jom ikuti perkongsian resipi daripada Ani Zam untuk menghasilkan bubur putih bubur merah yang enak sempena meraikan hari ulang tahun bondanya yang ke-81 tahun.
Kek keju gebu yang lembut dan enak. Dalam setiap suapan, anda akan rasai kehalusan tekstur kek serta rasa keju yang mewah. Segalanya mudah yang menggunakan produk RICH. Cubalah dan anda pasti kagum dengan hasilnya.
BAHAN BASE BISKUT:
130gm biskut marie | dihancurkan
100gm mentega cair
BAHAN KRIM KEJU:
250gm krim keju
50gm gula
300gm RICH WHIP TOPPING BASE | dicairkan
80gm susu segar sejuk
10gm serbuk gelatin | direndam di dalam 50gm air dan dimasak secara bain-marie sehingga larut
180gm buah laici | dipotong kecil dan ditoskan airnya
BAHAN HIASAN:
150gm RICH WHIP TOPPING BASE | dipukul
180gm buah laici
50gm gel glaze tanpa warna
CARA MEMASAK:
Kisar biskut marie bersama mentega cair sehingga rata. Kemudian masukkan ke dalam acuan kek bersaiz 8 inci. Sejukkan seketika.
Pukul krim keju bersama gula menggunakan kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian masukkan susu. Kacau rata.
Masukkan Rich Whip Topping Base dan pukul sehingga 60% kembang. Masukkan gelatin yang telah dicairkan. Gaul rata dan masukkan pula hirisan buah laici.
Tuang adunan ke dalam loyang berisi base biskut tadi dan sejukkan selama 2 hingga 3 jam.
Untuk menghias, tuang gel glaze diatas kek hingga rata, paipkan krim putar serta hiaskan dengan buah laici mengikut kreativiti anda.
Sudah masuk minggu ketiga sebelum Hari Raya menjelang tiba, masing-masing dah sibuk menyiapkan biskut raya. Ada yang suka membuat sendiri lagi puas menikmatinya. Biskut semperit red velvet ni dah sejuk sikit boleh cairkan choc dan drizzle ke atas biskut. Boleh buat banyak untuk dibawa pulang ke kampung.
Semperit Red Velvet
Bahan-bahan:
250gm butter
110gm icing sugar
1 biji kuning telur
50gm tepung kastad
240 tepung jagung
150gm tepung gandum
1 sudu besar red velvet emulco
1 sudu teh esen vanila
Hiasan
Choc chip
Choc Drizle
Cara membuat:
1.Gaul butter dan gula hingga sebati.
2.Masukkan kuning telur, esen vanila.Gaul sebati.
3.Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastad yang diayak.Gaul sebati sehingga menjadi doh.
4.Masukkan red velvet emulco,gaul sebati.
5.Tekan acuan semperit. Letak choc chip atas.Bakar pada suhu 175° selama 25 minit.