Resipi enak untuk penggemar tart telur seperti yang di jual di kedai. Tart shell rapuh serta kastard telur yang wangi ran lembutd
BAHAN PASTRI (SHELL TART)
170gm mentega
35g gula aising
1/2 sudi teh esen vanilla
1 biji kuning telur/telur gred c
290gm tepung gandum
CARA MEMASAK:
Sebatikan butter dan gula aising.
Masukkan telur dan esen vanila. Gaul sebati.
Akhir sekali masukkan tepung. Gaul hingga tidak melekat di jari, simpankan doh sekejap di dalam peti sejuk (lebih kurang 30minit)
Keluarkan doh, tekan ke dalam acuan yang di gris sedikit shortening. Cucuk skit ngan garfu dasarnya dan bakar selama 20 minit suhu 150-160c
INFO: Sementara shell di bakar boleh sediakan kastad telurnya.
IKLAN
BAHAN-BAHAN FILLING TART TELUR:
50gm gula pasir
110gm air panas
1 sudu makam susu pekat manis
45gm susu cair/Susu fullcream
1/2 sudu teh esen vanila
2 biji telur
1/2 sudu besar tepung kastad
Sedikit pewarna kuning telur
CARA MEMASAK:
Kacau gula dengan air panas sampai gula hancur.
Masukkan semua bahan yang lain. Tapis ke dalam bekas dan tuang ke dalam shell yang telah dibakar terlebih dahulu.
Tuang hingga penuh dan bakar selama 20-25minit suhu 180c. Guna api atas bawah. Sejukkan sebelum dikeluarkan dari shell kerana ketika panas shell agak rapuh sedikit.
INFO:
IKLAN
Bila sudah nampak macam gelembung naik macam telur cepat-cepat angkat.
Resepi tart telur (saiz 6.5cm/7 cm) boleh dapat dalam 35biji.
Mula-mula, cairkan margerin dan biarkan ia sejuk. Kemudian larutkan gula merah bersama air dan tapis.
Di dalam besen besar, satukan tepung, gula pasir dan yis. Kemudian tuang air gula merah dan sebatikan. Masukkan margerin cair, gaul sebatikan lagi. Perap 3 jam hingga ia kembang.
Untuk membungkus, sapu sedikit minyak pada daun rambai, sudukan 3/4 adunan yang diperap tadi ke atas daun rambai. Balut (tengok gambar).
Setelah itu, masukkan dalam periuk pengukus dan kukus sampai masak sekitar 20 minit. Siap!
Viral sudah kopi yang nampak sedap ketika time semua orang stay at home ni kan? RASA nak berikan satu lagi resipi air yang sedap untuk dicuba.
Tengah hari panas-panas kalau minum air macam ni pun sedap kan? Bukan air laici biasa tau. Tapi air laici yang diletak peach gum. Peach gum ni dikatakan lebih baik berbanding sarang burung. Kalau peach gum ni direbus, air rebusannya itu dikatakan mempunyai kandungan kolagen yang tinggi. Peach gum adalah getah lutsinar yang terhasil daripada pokok pic.
AIR LAICI PEACH GUM
BAHAN-BAHAN
Air secukupnya
Sedikit white fungus | potong kecil
11 biji kurma merah
Sedikit goji
100 gram peach gum | rendam semalaman
1 tin laici hosen
200 gram nata de coco | buang airnya
CARA MEMBUAT
1. Panaskan air sampai mendidih. Masukkan white fungus. Biarkan seketika.
2. Masukkan kurma merah dan goji. Biarkan mereneh sekejap.
3. Masukkan peach gum, laici dan nata de coco.
4. Kacau dan sedia untuk dinikmati.
*Kalau suka manis, boleh tambah gula batu.
Selamat mencuba!
Resipi Oleh Deyana Hatazad https://www.facebook.com/deyanahatazad/posts/2680445595326390
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
2 ulas bawang putih |dicicang halus
2 sudu makan kicap
½ sudu makan cuka
½ sudu teh tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Gril/panggang Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef :Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
200gm tepung pulut
4 sudu besar gula castor
Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
200 gm buah kundur (rock melon)
100 gm gula
250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi. Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Kukus Jenis Masakan : Manisan Jepun Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef: Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
120 gm tepung beras
40 gm nasi putih
¼ sudu teh garam
2 sudu makan minyak sayuran
4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Keropok Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
150 gm tepung gandum
150gm keladi jepun | diparut
10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
2 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
200 ml air
250 gm kobis | dihiris halus
50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 15minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Sajian Jepun Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef :Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
1 sudu teh minyak bijan
1 biji bawang besar | dihiris
1 biji lobak merah | diparut
2 helai daun kobis | diracik halus
¼ cili benggala hijau
500 gm udang
1 ikat daun bawang | dihiris kasar
½ sudu teh bijan
1 sudu teh kicap
1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Tumis Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef:Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.