Sajian yang cukup mudah untuk dibuat tanpa memerlukan masa yang lama. Gabungan keju, roti, sosej dan telur menghasilkan hidangan yang cukup lengkap untuk sarapan atau makan lewat malam anda.
ROTI GORENG SOSEJ CHEESE LELEH
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 bungkus roti Gardenia, nak guna roti lain pun boleh
Sosej
Cheese
2 biji telur atau lebih jika nak buat banyak
CARA MEMASAK:
1. Mula-mula sediakan 2 keping roti.
2. Letakkan cheese di atas roti
3. Kemudian letakkan sosej yang dipotong kecil di atas cheese. Sosej nak potong memanjang pun boleh juga.
4. Tekapkan lagi sekeping roti diatas cheese dan sosej yang telah disusun tadi
Ads
5. Pecahkan 2 biji telur di dalam mangkuk atau pinggan dan kacau.
6. Kemudian celupkan roti pada telur tadi sehingga sama rata.
Apa lagi alasan nak lepak/ngopi kat kedai mamak? Nak makan Roti Canai? Roti bom? Roti Pisang? Roti Telur?
Oleh kerana di rumah ni ada ahli keluarga yang macam tak sah hidup kalau tak ngeteh kat kedai mamak kan, RMO hari ketiga ni kita buatkan pelbagai menu dari resipi asas Prata/Roti Canai.
Jom kita follow resipi pasti menjadi dari Chef Sue.
PRATA/ROTI CANAI
Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum
400ml air (air biasa saja)
60ml minyak jagung (minyak masak biasa pun boleh)
60gram susu pekat manis
1 sudu teh garam halus
Mentega/Marjerin secukupnya
Cara-cara:
1. Satukan tepung gandum, garam, minyak dan susu pekat manis ke dalam mangkuk pengadun. Uli dengan kelajuan perlahan.
2. Tuang air sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk pengadun dan teruskan uli hingga membentuk doh yang tak melekat di mangkuk pengadun. Kuantiti air mungkin perlu di kurangkan jika doh dah tak melekat. Uli selama 10-12 minit pada kelajuan medium.
3. Keluarkan doh dari mangkuk pengadun lalu sambung uli atas papan pencanai. Bulat-bulatkan doh sebesar separuh penumbuk atau boleh timbang 70-80gram sebiji.
4. Susun doh di dalam loyang yang dah disapu mentega/marjerin. Beruskan lagi mentega/marjerin diatas doh-doh yang di susun dalam loyang tadi. Tutup dengan cling wrap dan biarkan semalaman (10-12 jam pun tak apa) atas meja (suhu bilik/biasa, bukan simpan dalam fridge).
5. Untuk menebar, gunakan bahagian belakang dulang/loyang bersaiz besar yang disapu minyak. Canaikan senipis mungkin dengan cara menarik-narik doh ke bahagian tepi loyang hingga nipis. Kemudian angkat satu hujung doh dan gulung. Jika suka boleh tambah apa2 yang disukai seperti hirisan pisang, taburan gula, bancuhan telur dan sebagainya.
6. Panaskan sedikit minyak di kuali leper kemudian letakkan roti tadi dan goreng hingga keperang-perangan dikedua-dua bahagian. Hidangkan panas dengan kuah dhal, kari ayam atau apa-apa jenis sambal tumis. Enjoy!
*Saya uli doh ini jam 4pm semalam dan canai pagi tadi jam 8am. Lagi lama perap lagi lembut roti canai.
Sedapnya kalau dapat makan Roti Bun Kacang Merah ni. Panas-panas memang layan habis. Bagi anda yang nak cuba buat roti ni, resipi perkongsian saudari Cik Su ni antara yang paling mudah. Hasilnya pun nampak sedap dan menyelerakan. Jom lihat bahan dan cara penghasilannya.
ROTI BUN KACANG MERAH HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan yis mauripan
4 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat manis
2 sudu makan planta
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
Air secukupnya
Inti kacang merah ( boleh beli readymade di kedai bakeri) atau sardin
CARA MEMASAK:
1. Masukkan telur, susu dan gula ke dalam cawan sukatan. Kemudian tambah air secukupnya bagi mendapatkan campuran cecair 300ml.
2. Tuang cecair tadi ke dalam bekas berisi tepung gandum yang telah digaul bersama mauripan dan planta. Gaul sebati selama 30 minit sehingga menjadi doh.
3. Perap dan rehatkan doh selama 30 minit lagi. Biarkan doh naik hingga 2 kali ganda.
4. Tumbuk doh (manja-manja je) bagi mengeluarkan angin.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan masukkan inti kacang atau sardin. Masukkan doh roti tadi ke dalam acuan muffin yang telah disapu dengan sedikit marjerin.
6. Bakar dalam ketuhar menggunakan api atas bawah guna suhu 180C selama 20-30 minit.
7. Angkat dan saou sedikit planta dipermukaan roti. Sedia untuk dinikmati.
Roti sandwic yang hampir luput tarikh boleh diolah jadi biskut. Lelaki yang menggunakan akaun facebook Faizol Azrul Hamzah sangat kreatif menunjukkan cara-cara membuat biskut kering bergula yang amat sedap. Caranya pun simple sahaja.
BISKUT KERING BERGULA
BAHAN-BAHAN
Roti gardenia
Marjerin
Gula
CARA MEMBUAT
1. Sekeping roti sandwic dipotong empat.
2. Sapukan marjerin.
3. Tabur gula.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selama 20 minit.
5. Keluarkan dan biarkan sejuk. Simpan dalam bekas.
Tepung gomak pandan ini kena cuba bagi peminat kuih tradisional. Tekstur kuih ini cukup lembut, kenyal, dengan inti kelapa manis yang wangi dan berlemak....