Hari ni kita menyambut Hari Raya Qurban. Sudah pasti daging qurban dan bahagian lain daging mahu dibuat lauk yang enak untuk dinikmati sekeluarga. Menu yang tidak menjemukan min cadangkan buat Sup ala thai. Lebihkan cili dan asam limau.. Hirup lak panas-panas. Pasti berpeluh nikmat tak terkata.

SUP TULANG ALA THAI

Bahan-bahan:

*rebus tulang dengan halia,lengkuas & 1 biji sebiji bawang besar- belah 4 ,bunga lawang,kulit kayu mnis, buah pelaga. Rebus hingga empuk.

6-7 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
1 biji bawang besar (belah 4)
Daun limau purut
3-4 biji cili  melaka 
2-3 batang serai (ketuk)

Cara memasak:

IKLAN

1.Tumis bawang putih sampai kuning. Masukkan bahan-bahan lain. Masak sehingga layu daun limau purut.

2.Kemudian letak bahan ini dalam sup yang direbus tadi. Bagi empuk daging dulu baru letak bahan ini.
3. Letak sebiji tomato yang dibelah empat.
4. Letak air asam limau ( sebiji)
5. Letakkan sos ikan 2-3  sudu.

6.Perasakan dengan garam dan ajinomoto.
7. Akhir sekali letak batang saderi.

8. Tutup api. Siap untuk dihidang.

Kredit : Noorlela Hasri
#mahn

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik,  Klik sini 

Daging Goreng Campur Terung, Satu Lauk Dah Cukup

Resipi Masak 1 Kilo Kari Kambing Yang Confirm Power!

Sedapnya Kambing Goreng Sos Lada Hitam Hingga Menusuk Ke Hati