Beberapa hari lagi kita bakal meraikan hari Raya Qurban. Sudah pasti daging qurban dan bahagian lain daging mahu dibuat lauk yang enak untuk dinikmati sekeluarga. Menu yang tidak menjemukan min cadangkan buat Sup ala thai. Lebihkan cili dan asam limau.. Hirup lak panas². Pasti berpeluh nikmat tak terkata.

SUP TULANG ALA THAI

*rebus tulang dgn halia,lengkuas dan sebiji bawang besar belah 4,bunga lawang,kulit kayu mnis, buah pelaga.. rebus bg empuk.
-bwng putih 6,7 ulas(tumbuk lumat)
-bawang besar sebiji(belah 4)
-daun limau purut
-cabai melaka 3,4 biji
-serai 2,3 btng (ketuk)

*Tumis bwg putih smpai kuning, msukkan bhn2 lain..masak bg layu daun limau purut…pastu letak bhn ni dlm sup yg rebus tadi..bg empuk dagg dulu baru letak bhn ni..
* tomato sebiji belah 4
*asam limau sebiji(ambik air)
*sos ikan 2,3 sudu..letak garam dgn aji.. Perasakan
* last skli letak btg saderi..ttup api ..siapp

credit : Noorlela Hasri
#mahn