Kek strawberi ini, resipinya sangat ringkas. Simple! Senang sungguh cara nak membuatnya. Tak perlu mixer pun. Cuma guna mesin pengisar atau blender sahaja.
Hendak lebih sedap, boleh buat cream cheese dan jadikan sebagai topping. Jika tidak, boleh dimakan begitu sahaja.
Jom kita lihat resipinya.
KEK STRAWBERI KISAR
BAHAN A
1 cawan buah strawberi (potong kecil)
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
BAHAN B
Perisa strawberi secukupnya
1/2 sudu teh pewarna pink
2 cawan tepung naik sendiri (diayak dulu)
Beberapa biji buah strawberi (dipotong kecil)
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah selsius. Alaskan loyang berukuran 7 inci dengan baking paper. Sapu sedikit keliling loyang dengan minyak masak dan ketepikan.
2. Kisar halus semua BAHAN A. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan perisa strawberi dan pewarna pink. Kacau rata menggunakan spatula.
4. Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit, kacau kaup balik sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan strawberi yang telah dipotong kecil. Kacau lagi.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan tadi. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
7. Periksa kek sama ada sudah cukup masak atau belum dengan cara cucuk lidi di tengah kek. Jika lidi keluar bersih maknanya kek telah masak.
8. Setelah masak, telangkupkan kek atas jaringan. Sejukkan kek sebelum dikeluarkan dari loyang.
9. Sedia dihidangkan.
Jika suka, boleh buat topping cream cheese.
CREAM CHEESE
1. Adun sebati 1/2 ketul cream cheese dengan 3 sudu besar gula aising.
2. Pukul sehingga gebu.
3. Sapukan atas kek yang telah siap dimasak.
Selamat mencuba!
Sumber: www.ninamirza.com
Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan majalah RASA.
Sekali tengok rupa macam kek kukus, rupanya salah sangkaan tu. Tak perlu guna mixer, pengukus atau oven pembakar, hanya guna microwave sahaja. Teksturnya lembap dan lembut, tidak kering seperti sesetengah kek lain. Curah pulak dengan sos coklat, memang penambah rasa lemak. Sangat mudah dan cepat disediakan.
RESIPI KEK 2 MINIT
BAHAN-BAHAN:
3 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan serbuk koko/serbuk coklat
3 sudu makan minyak masak
4 sudu makan susu cair
2 sudu makan gula icing
2 sudu makan susu pekat
1 biji telur
Secubit baking powder*
Secubit soda bikarbonat*
Bahan yang bertanda (*) , sila rujuk gambar
CARA MEMASAK:
Masukkan je semua dalam mangkuk.
Kacau sampai semua bahan sebati.
Masukkan dalam bekas yang tahan microwave (Rina letak dalam tupperware putih tu je)
Panaskan dalam microwave selama 1 minit 30 saat. Jika kek masih basah, tambahkan masa lagi 15 saat.
Bila kek da regang dari tupperware, maksudnya dah masak. Nak lagi pasti, cucuk dengan garfu atu cungkil gigi.
** Masa bergantung pada besar bekas yang dipakai. Pastikan bekas tinggi sedikit supaya adunan tak terkeluar masa pemanasan sedang berlaku.
RESIPI SOS COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko / serbuk coklat
1/4 cawan susu cair
2 tbsp mentega
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dalam periuk dan panaskan dengan api yang kecil.
Kacau semua bahan sehingga nampak kilat dan pekat. Tutup api.
Tekak terasa pula nak makan kek. Kalau beli ada saja yang tidak kena rasanya. Boleh saja cuba resipi kek marjerin hanya gunakan lima bahan mudah ini. Dijamin terasa puas tatkala menikmatinya panas-panas. Lihat resipi yang dikongsi oleh Siti Sobri.