Kek keju blueberi sebenarnya adalah sejenis kek keju yang telah lama dinikmati oleh masyarakat. Namun keenakan kek keju blueberi menjadikan kek ini sentiasa diminati ramai.
Ada versi kek keju yang dibakar. Ada juga versi kek keju yang cukup sekadar disimpan dalam peti sejuk.
RASA kongsikan kek keju blueberi yang hanya perlu disimpan dalam peti sejuk. Simpanlah selama 8 jam ataupun boleh juga disimpan semalaman sebelum dinikmati dengan curahan sos blueberi di atasnya.
Ads
KEK KEJU BLUEBERI
BAHAN LAPISAN BAWAH
8 keping biskut marie (dihancurkan)
2 sudu besar mentega (dicairkan)
CARA MEMBUAT LAPISAN BAWAH
1. Masukkan biskut marie yang telah dihancurkan ke dalam bekas.
2. Masukkan mentega yang telah dicairkan. Gaul sebati
3. Alas loyang dengan kertas minyak. Masukkan biskut ke dalam loyang dan tekan-tekan untuk dipadatkan.
4. Simpan dalam peti sejuk 30 minit supaya keras sedikit.
BAHAN KEK KEJU
250 gram cream cheese tatura
2 sudu besar gula halus
2 biji telur ayam
1/2 sudu besar jus lemon
1 1/2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar gelatin (bancuh dengan separuh cawan air panas, kacau dan ketepikan)
Jem blueberi secukupnya
CARA MEMBUAT ADUNAN KEK KEJU
1. Campurkan cream cheese dan gula halus. Kacau sebati. Kemudian masukkan telur ayam. Kacau lagi.
2. Masukkan jus lemon dan gelatin. Putar lagi.
3. Masukkan pula tepung gandum. Gaul rata.
4. Keluarkan loyang berisi biskus tadi daripada peti sejuk.
5. Curahkan adunan ke dalam loyang berisi biskut tadi.
6. Simpan dalam peti selama 8 jam.
7. Kemudian, curahkan sos blueberi ke atas kek. Sedia dihidang.
Kek istimewa dari Sarawak ini di panggil kek lumut mungkin kerana warna hijaunyanya yang seakan lumut. Ada pelbagai versi resipi teteapi menggunakan bahan asas yang sama iaitu horliks, nestum dan mentega bagi memberi tekstur yang lembab.
CARA-CARA
1. Pukul butter dan gula castor sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu per satu.
2. Masukkan susu manis dan esen vanila kemudian pukul rata
3. Masukkan nestum, serbuk almond, serbuk horlicks, dan tepung hong kong kemudian kacau rata.
4. Apabila adunan sudah rata, masukkan pewarna dan perasa pandan dan kacau rata
5. Masukkan adunan ke dalam loyang (9 – 10 inci) yang beralas baking paper. Kemudian balut loyang dengan aluminium foil.
6. Kukus adunan selama 4 jam.
Nota:
1. Kalau masukkan bahan kering dalam adunan kek, pastikan bahan-bahan kering itu dicampur terlebih dahulu. Campurkan tepung, almond, nestum itu dulu. Dah gaul rata, baru masukkan.
2. Sentiasa masukkan bahan kering/tepung 3 kali, maksudnya bahagi 1/3 setiap kali masukkan bahan kering.
3. Kukus api jangan besar nanti kek tidak licin.
4. Dah masukkan adunan kek hentak kan tin/loyang. Ini proses buang angin.
Tak payah tunggu raya nak buat biskut mahupun kek. Buat kudapan ni gerenti anak-anak pun suka. Mewah dengan rasa coklat yang membuatkan sesiapa yang merasa pasti rasa puas hati.Buatnya pun mudah.
Bebola kek coklat cheese
Bahan-bahan:
1 peket biskut marie,perisa coklat atau asli. Mana-mana pun boleh,kisar halus,gaul bersama
250g cheese tatura
Kalau nak lebih sikit manis,tambah je gula icing,kalau tak nak manis tak perlu letak
Bulat-bulatkan
Double boiler coklat masakan
Golek bebola dalam coklat cair.Kalau nak tabur badam,panggang sekejap.
Sejukkan. Dah siap
*lepas celup dalam coklat cair,letak dalam paper cup dan terus masuk peti ais)
Kebiasaan buat kek red velvet dalam portian yang besar, kali ini buat dalam saiz mini, mudah anak-anak nak makan. Boleh juga boleh jualan ni, pasti laku keras.Kalau tiada oreo merah, saja saja guna oreo coklat.
Oreo Red Velvet Cheese Bahan-bahan: 2 peket oreo-patah-patahkan 250g cheese tatura atau jenama lain 2 biji telur ½ cawan gula kastor Esen vanilla
Cara membuat: 1.Putar cream cheese sekejap. 2.Masuk gula putar sebati. 3.Masuk telur,esen vanilla 4.Adun. Agak-agak adunan dah nampk sikit gebu berhenti.Jangan lama sangat adun. 5.Masuk adunan dalam piping beg. 6.Panaskan oven. 7.Susun cup dalam loyang. 8.Masukkan biskut. 9.Pipe cheese.Kemudian patah-patahkan lagi biskut.
10.Letak atas lapisan cheese. 11.Tutup pulak biskut dengan adunan cheese. 12.Hias serbuk biskut atau strawbery emulco di atas kek,kemudian bakar.0ven 170, 20 minit atau hingga masak.
13.Siap,sejuk baru makan.Masuk sekejap dalam peti sejuk.
Kredit: ieda jahaya
ADA YANG NAK MEMBELI AIR FRYER, BOLEH LIHAT DI SINI.