Kali ini RASA ingin kongsikan resipi membuat kek coklat lapis cheese. Resipi ini dikongkan oleh Iedaa Jahaya di facebook group Rasa Share Resipi. Daripada gambar yang dikongsikan, nampak sedap betul. Bolehlah cuba, kan?
KEK COKLAT LAPIS CHEESE
BAHAN A
2 biji telur
1 cawan gula kastor (BELI DI SINI)
Esen vanila (BELI DI SINI)
CARA MEMBUAT BAHAN A
1. Putar sehingga kembang. Ketepikan
BAHAN AYAK
1 cawan serbuk koko
1 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
1 sudu besar baking powder
1 sudu kecil soda
CARA MEMBUAT
1. Panaskan kukusan. Sapu loyang 8 inci dengan minyak masak. Lapik dengan baking paper.
2. Ambil BAHAN A yang telah kembang tadi. Masukkan BAHAN B ke dalamnya. Putar sekejap sahaja. Masukkan pula BAHAN AYAK. Kaup balik adunan sehingga sebati.
3. Bahagi adunan kepada dua bahagian.
3. Tuang bahagian pertama ke dalam loyang. Kukus selama 25 minit. Jangan biarkan air kukusan menitis atas kek.
4. Apabila kek sudah masak, ambil pula adunan BAHAN CHEESE. Tuang separuh sahaja ke atas kek tadi. Kukus lagi selama 25 minit.
5. Apabila adunan BAHAN CHEESE sudah masak, tuang pula adunan bahagian kedua tadi. Jangan tuang habis. Tinggalkan sikit untuk dilapiskan dengan adunan cheese di atas kek nanti. Kukus 25 minit.
6. Akhir sekali, ambil 1 sudu besar adunan cheese. Tuang di tengah-tengah kek. Kemudian tuang baki adunan bahagian kedua tadi. Lakar-lakarkan corak sedikit. Kukus lagi 30 minit. Siap!
Nak buat cookies atau biskut raya sendiri, pasti anda mahukan resipi yang sedap dan mudah disediakan. Berikut lima cookies ringkas sedap. Yang boleh dijadikan hidangan Hari Raya mahu hari-hari biasa yang disediakan oleh Chef Kecik Cakes & Café (Ig:chefkecilcakes)
COOKIES CHOCOLATE CHIPS
BAHAN-BAHAN:
250 gm mentega
300gm gula perang
2 biji telur
450gm tepung gandum
10gm soda bikabornat
100gm kacang pican
200gm chocolate chips
CARA MEMASAK:
Pukul gula dan mentegha hingga kembang.
Masukkan telur, pukul lagi.
Masukkan tepung gandum yang telah dicampur dengan soda bikarnonat.
Seterusnya masukkan chocolate chips dan kacang pecan.
Gaul rata hingga menjadi doh lembut.
Mengunakan sudu ambil doh lebih kurang 10gm dan susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan parchmenet paper.
Masukkan dulang dalam ketuhar dan bakar dengan suhu 180C selama 15-18 minit.
Setelah masak, sejukkan sebelum sedia disimpan dalam bekas kedap udara.
MAKMUR HAZELIN
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
50gm gula aising
100gm kacang Hazel
500 tepung
105gm minyak sapi
15gm tepung jagung
Sedikit pewarna hijau
BAHAN HIASAN:
200gm gula aising
CARA MEMASAK:
Cairkan mentega, minyak sapi, kemudian campurkan dengan gula aising, telur dan pewarna. Kacau seketika.
Tambah ke dalamnya campuran tepung gandum dan tepung jagung.
Adun hingga menjadi doh lembut.
Ambil secubit doh, masukkan kacang hazel di tengahnya kemudian bulat-bulatkan.
Susun dalam dulang pembakar, kemudian bakar dengan suhu 175C selama 12-15 minit.
Angkat dan gaulkan dengan gula aising.
Simpan dalam bekas kedap udara.
MULTI GRAIN COOKIES
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
150gm gula kastor
1 biji telur
100 susu tepung
225gm tepung jagung
125 tepung ubi
50gm tepung gandum
100 multi grain
CARA MEMASAK:
Putar mentega dengan gula hingga kembang.
Masukkan telur dan putur lagi.
Seterusnya masukkan campuran susu tepung, tepung jagung, ubi dan gandum ke dalam adunan.
Gaul sebati menjadi doh lembut.
Ambil doh, golekkan dengan multi grain.
Susun dalam dulang pemakar.
Bakar dengan suhu 170C selama 15 minit-20 minit.
CHARCOOL COOKIES
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
100gm gula perang
2 biji telur
5gm esen vanila
15gm koko hitam
1 sudu teh serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
260gm tepung gandum
100gm chocolate chips
50gm cornflaks | masuk dalam bahan
100gm cornflaks | untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Putar mentega dengan gula perang hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanila dan putur lagi.
Tuangkan koko hitam, serbuk koko tepung yang digaul bersama serbuk penaik. Adun lagi.
Masukkan chocolate chips dan cornflaks, adun hingga menjadi doh lembut.
Ambil doh, golekkan dengan multi grain.
Susun dalam dulang pemakar.
Bakar dengan suhu 170C selama 15 minit-20 minit.
BISCOFF BISCUIT
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
140gm gula icing
40gm kuning telur
350gm tepung gandum
100 biscoff crumbs
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula icing, telur kuning dan garam sehingga adunan berubah warna.
Masukkan pula tepung, adun rata kemudian masukkan Biscoff crumbs hingga menjadi doh lembut.
Wrapkan dengan plastik warp dan simpan dalam peti sejuk 30 minit.
Jika suka boleh tambahkan dengan badam atau hazelnut cincang.
Kemudian bentukkan doh seperti selinder.
Potong nipis dan susun dalam dulang pembakar,
Masukkan dalam ketuhar, bakar pada suhu 160C selama 10-15 minit.
Biskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
50 gm tepung ubi | diayak
20 gm serbuk coklat | diayak
300 gm tepung jagung | diayak
50 gm tepung kastad | diayak
1 sudu teh perisa coklat
1 biji telur
Bahan hiasan : Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata. 3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh. 4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega. 5. Susun manik sebiji di atasnya. 6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
120 gm gula perang
1 biji telur
350 gm tepung gandum | diayak
30 gm serbuk coklat | diayak
10 gm serbuk penaik | diayak
50 gm corn flakes | diramas
30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan : Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik.. 3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut 4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar. 5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan. 6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200 gm mentega
100 gm gula perang
1biji telur
50 gm serbuk coklat | diayak
300 tepung gandum | diayak
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan : Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. 3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum. 4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis. 5. Adun menjadi doh lembut 6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar. 7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit. 8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
200 gm mentega
300 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
100 gm perang
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm coklat cip
1biji telur
Bahan hiasan :
Cip coklat secukupnya
Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK : 1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur. 2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata. 3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai. 4. Hiaskan dengan cip coklat. 5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit. 6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula perang. 2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum, 3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko. 4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh. 5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang 6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit 7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
Baru hendak mula buat biskut raya? Sempat lagi pecut. Kita buat yang mudah-mudah sahaja. Yang penting tetamu suka. Resepi Biskut Cornflakes Madu, resepi biskut raya yang paling mudah, cepat dan sedap. Menggunakan Cornflakes dan madu sebagai bahan asas, cara penyediaannya tidak memerlukan masa yang lama. Jom kita cuba buat Biskut Cornflakes Madu seperti yang dikongsikan oleh Hasifah Che Mat
RESIPI BISKUT CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
500 gm Cornflakes 250 gm mentega/marjerin – BELI ONLINE 1 1/2 cawan gula perang (boleh ganti dengan gula kastor @ gula pasir) – BELI ONLINE 2 cawan madu – BELI ONLINE 2 cawan mixfruits Paper cup secukupnya
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan mentega dan gula perang hingga sebati, api sederhana sahaja. Kemudian masukkan madu dan kacau sebati.
2. Bila sudah sebati dan tekstur jadi macam ni, tutup api. Masukkan cornflakes dan mixfruits. Kacau sebati.
3. Sudukan adunan guna sudu kecil biar comel dan tak melimpah isinya.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160°C selama 10 minit atau ikut kesesuaian oven masing-masing.
5. Apabila sudah siap, sejukkan dahulu baru susun dalam balang.