Korang mesti teruja dengan nikmat Kek batik indulgence ni. Tengok pun dah terliur. Bukan itu saja ,lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipnya.Bayangkan makan sambil pejam mata tanda sungguh nikmat. Follow langkah yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad pasti hasilnya buat korang puas hati.
Kek Batik Indulgence
Bahan- bahan kek batik 450gm biskut marie (patah2kan) -BELI ONLINE DI SINI 250g butter – 1 cawan milo (110g) – BELI ONLINE DI SINI 3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g) 1/2 cawan serbuk koko(50g) – BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan air masak(60ml@50g) 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese 250gm cream cheese 150ml whipping cream ( Anchor) 1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati 3 sudu besar gula custor – BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar susu pekat 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan lapisan coklat 300gm milk compound coins (beryls)- BELI ONLINE DI SINI 150ml whipping cream (Anchor) 1 sudu besar butter Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara 1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter. 2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati. 3. Ambil air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
* Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat: 1. Mula-mula kena patahkan biskut marie. Sekeping biskut patahkan empat. Buat yang ni dulu sebab nanti bila coklat dah masak, boleh masukkan terus.
Ads
2. Dalam kuali, cairkan butter. Guna api perlahan supaya butter tak hangit.
4. Dah sebati masukkan milo, serbuk koko dan esen vanila. Kacau laju supaya tak berketul.
5. Dah sebati masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie dan kacau sebati.
7. Pastikan semua tersalut.
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah, senang nak tolak nanti. Ratakan kek ke dalam loyang. Tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras boleh letak kat freezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese. Buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin dicampur dengan air panas. Kacau sebati dan ketepikan. Beli yang halal. Ada jual di kedai bahan bakery.
10. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula, susu pekat manis dan esen vanila. Mix sehingga sebati dan licin. Pastikan tidak berketul.
11. Masukkan air gelatin dan gaul sehingga sebati.
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau. Gelatin fungsinya untuk memejalkan cheese .
13. Tuang cheese ke tengah-tengah kek supaya cheese rata ke tepi. Masukkan semula dalam peti ais 2-3 jam. Nak cheese cepat pejal, letak dalam freezer
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tip yang pertama. Panaskan whipping cream.
15. Tuang whipping cream yang panas ke dalam bekas yang ada milk compound dan butter. Kacau sehingga coklat cair.
16. Cair macam ni.
Ads
17. Tuang coklat ke tengah-tengah loyang supaya coklat rata ke tepi. Kalau tak rata, sengetkan sedikit loyang supaya coklat rata. Untuk dapatkan coklat yang licin, jangan sesekali ratakan dengan sudu. Buih kecik atas coklat, cucuk dengan lidi. Masukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6 jam
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper keatas. Letak terus kek atas papan kek. Kertas baking paper boleh koyak terus bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Sebelum potong kek, rendam pisau panjang ke dalam air panas dalam 10 saat. Kesat dulu dengan kain@ tisu sebelum potong
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja. Kalau untuk makan sendiri, tak potong pun xpe.
21.Yang ni dah siap potong. Kotor bahagian tepi papan lap je guna tisu. Jangan tunggu kek sejuk@ coklat dah cair baru nak potong, nanti potongan tak cantik bila coklat dah cair
22. Dah siap potong tepi. Boleh potong petak-petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek anggaran setiap jarak. Ariana potong 7 melintang, 7 memanjang.
23. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tip nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau kek sehingga rapat kek bawah. Walaupun keras jangan stop, nanti biskut pecah. Lepas tu tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat comot.
24. Jika masa potong nampak coklat dah cair. Masukkan semula dalam peti ais. Nanti coklat akan keras semula. Atau masa potong tu buat cepat-cepat supaya coklat tak cair.
Nak makan steak, tapi sedang berdiet ! Jangan risau ini ada dua steak yang boleh anda makan sepuasnya, selagi steak bebas dari gula dan karbohidrat. Tak kiralah ayam, kambing atau lembu. Semuanya boleh makan.Nak lagi sedap tambah sos dan hidangan sampingan seperti salad, bunga kobis, brokoli dan lobak merah. Pantangnya jangan ambil steak bersama nasi, kentang ataupun jagung kerana makanan ini sumber gula dan karbohidrat.
Ini resipi yang boleh anda cuba, senang je…
SAVOURY MARINATED STEAK
BAHAN-BAHAN PERAP :
180gm Striploin beef
1 sudu makan herba campur
½ sudu makan paprika
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
BAHAN SOS SAVOURY
3 sudu makan sos BBQ
1 sudu makan serbuk lada hitam
CARA MEMASAK :
Gaulkan kepingan daging dengan bahan perapan. Perap selama lima minit.
Kemudian, panggang daging lebih kurang 15 minit untuk kedua-dua belah daging.
Sementara itu campurkan sos BBQ dengan serbuk lada hitam. Kacau rata sos.
Setelah steak masak, tuangkan sosdi atas steak dan hidangkan bersama salad segar, cili bangala panggang, hirisan lemon dan salad segar.
BBQ DRAMSTIK
BAHAN-BAHAN:
3 paha ayam
3 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
3 sudu makan kicap manis
5 sudu makan sos lada hitam
3 sudu makan sos tiram
4 sudu makan sos BBQ
2 sudu makan jus lemon
CARA MEMASAK :
Bersihkan paha ayam dan toskan.
Gaul semua bahan bersama paha ayam.
Perap selama 2-3 jam dalam peti sejuk.
Bakar sehingga masak atau kekuningan.
Hidangkan bersama salad, lobak merah, cili bangala pangang dan sos cili.
Resipi kerabu perut pucuk paku ini kalau hidang memang tangan cepat saja ambil untuk meratah. Boleh jadi tak sempat buat lauk untuk makan dengan nasi, dah habis dulu.
Sebabnya gabungan rasa masam, pedas dan lemak membuatkan kerabu ini sedap sangat rasanya.Dengan perut yang direbus empuk, digandingkan pula dengan pucuk paku dan tauge yang dicelur ringkas, menghasilkan tekstur rangup dan kenyal yang unik.
Apa yang menjadikan kerabu ini lebih istimewa adalah bahan kisar yang kaya dengan aroma serai, belacan dan kerisik, serta rasa santan yang menaikkan lagi rasa tradisi.
Mudah disediakan dan sangat sesuai dinikmati begitu sahaja atau sebagai pelengkap hidangan utama. Jom cuba!
Resipi kerabu perut pucuk paku
Bahan-bahan
Perut lembu -direbus
Pucuk paku -dicelur
Taugeh -dicelur
Air limau
Bawang besar -dihiris
Bahan kisar
10 biji cili padi
5 batang serai
2 biji bawang besar
1 inci halia
Lengkuas
Santan
Kerisik
Belacan
Garam
Perasa
Cara penyediaan kerabu perut pucuk paku
1. Perut yang direbus dipotong
2. Satukan perut engan pucuk paku, taugeh, bawang besar serta air limau.
3. Seterusnya tuang bahan yang dikisar ke dalam bekas berisi bahan tadi. Gaul rata.
Satu ketika dulu cup cake atau kek cawan begitu viral dan menjadi kegilaan umum kerana comel dan cantik hiasannya. Sebab tu rambang mata bila melihat kreativiti hiasan topping dan pelbagai jenis bentuk dan warna. Sungguh menggoda selera dan memang sesuai sebagai pemanis mulut atau dijadikan sebagai buah tangan bila ziarah sanak saudara mahupun handai taulan.
KEK CAWAN MENTEGA BERKRIM OREN
BAHAN-BAHAN:
6 biji kuning telur
4 biji putih telur
250gm mentega
225 gram gula kastor
BAHAN DIAYAK SEKALI:
250gm tepung naik sendiri
1sudu teh serbuk penaik
Secubit serbuk kulit kayu manis
Secubit garam halus
BAHAN KRIM MENTEGA OREN
250gm shortening
125gm krim Well
125gm gula aising
1 sudu teh perasa oren
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160 selama 15 minit sebelum membakar kek
Putar mentega sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan gula. Putar lagi sehingga halus.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan sebati pada setiap kali telur dimasukkan.
Tuangkan adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
Sementara itu sediakan krim mentega oren.
Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang
Masukkan gula aising ke dalam adunan dan perasa oren. Pukul sehingga kembang dan putih
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi
KEK CAWAN VANILLA COKLAT GANACHE
BAHAN-BAHAN:
320gm tepung naik sendiri
17gm soda bikarbonat
3gm garam
120gm mentega
4biji telur putih
305gm susu penuh
11gm mentega
280gm gula halus
1sudu teh esen vanilla
Buah ceri untuk hiasan
BAHAN KRIM MENTEGA:
250gm shortening
125gram krimwell
125 gm gula aising
BAHAN CHOCOLATE GANACHE
20gm krim segar
200gm coklat masak | dipotong dadu kecil
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Dengan menggunakan mixer atau whisk, pukul mentega bersama gula sehingga warna menjadi kuning pucat.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti vanila esen dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit, diselang-selikan dengan susu dan kacau hingga adunan sebati.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas anggaran separuh penuh.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 10-15 minit, atau sehingga kek kekuningan.
Sementara itu sediakan krim mentega.
Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang. Masukkan gula aising ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan putih
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi.
Untuk chocolate ganache, Panaskan krim segar, bila kelihatan mahu mendidih tutup api.
Masukkan coklat dan kacau sehingga cair.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda.
Paip dengan cantik di atas krim atas kek cawan tadi, kemudian hias di atasnya dengan buah ceri.
Kek cawan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN PISANG WALNUT BERKRIM KEJU
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
4 biji putih telur
50gm gula perang
BAHAN B:
4 biji kuning telur
250gm mentega
250gm gula perang
2 cawan krim keju
2 cawan tepung kek
1 cawan walnut | cincang halus
1/2 cawan susu segar
4 sudu besar koko
1 sudu teh pes coklat
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN KRIM KEJU
500gm krim keju
250gm mentega
1 3/4 gula aising
1/2 cawan krim putar | dipukul berasingan
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Putar mentega dengan gula dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
Sambil terus memutar, Masukkan telur satu per satu diikuti dengan susu segar.
Kemudian masukkan koko, pes coklat dan keju. Putar sehingga sebati.
Sambil memutar dengan kelajuan rendah, Masukkan tepung kek sedikit demi sedikit. Kemudian putar dengan kelajuan sederhana hingga adunan sebati.
Masukkan bahan A dan gaul sebati.
Masukkan walnut dan gaul rata.
Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
Sementara itu sediakan krim keju. Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
Paipkan di sekeliling permukaan kek cawan dan paipkan karemel di tengah-tengahnya.
Kek cawan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN COKLAT MOIST
BAHAN BAHAN:
375gm tepung naik sendiri
150gm serbuk koko
10gmm soda
462ml minyak
350ml air panas
1 tin susu cair
3gm garam
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN COKLAT GANACHE
200gm krim segar
200gm coklat masak | potong kecil
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Dengan menggunakan mixer atau whisk, adunkan tepung, koko gula berserta soda yang telah diayak bersama tadi.
Masukkan minyak ke dalam adunan dan diikuti dengan air panas dan garam.
Masukkan susu cair dan telur satu persatu.
Masukkan esen vanilla.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas anggaran separuh penuh.
Bakar di dalam kretuhar pada suhu 160C selama 10-15 minit, atau sehingga kek kekuningan.
Sementara itu, sediakan coklat
Panaskan krim segar, apabila nampak hampir mendidih tutup api.
Masukkan coklat dan kacau sehingga cair.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan taburkan atasnya butiran manik.
KEK CAWAN COKLAT BELGIUM BERKRIM KEJU KAREMEL
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
200gm gula
150gm gula perang
2 biji telur
250gm tepung naik sendiri
60gm serbuk koko
6gm soda bikarbonat
200gm air panas
110gm susu segar
BAHAN KRIM KEJU
500gm krim keju
250gm mentega
1 3/4 gula aising
1/2cawan krim putar | dipukul berasingan
BAHAN SALTED CARAMEL
1 cawan gula
90gm mentega
1/2 cawan krim
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Ayak dua kali campuran tepung , serbuk koko dan soda bikarbonat.
Putarkan mentega gula dan gula perang sehingga gebu.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan tepung, dan putar lagi.
Apabila sebati, masukkan air panas dan susu segar.
Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan
Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
Sementara itu sediakan krim keju. Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
Masukkan gula aising dan adun lagi hingga sebati.
Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
Seterusnya sediakan salted caramel.
Panaskan gula sehingga bertukar menjadi warna keperang perangan.
Tambahkan krim dan garam.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzel.
Paipkan krim keju di atas kek cawan, kemudian hias dengan biji coklat di atasnya.
Akhir sekali paipkan di atasnya dengan salted caramel.
Sedia dihidangkan.
KEK CAWAN KEJU BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
2 biji putih telur
25gm gula kastor
BAHAN B
2 biji kuning telur
250gm keju krim
75gm gula kastor
3 sudu tepung kastard
1/2 cawan mayones
150gm coklat hitam | cairkan
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN C (LAPISAN BAWAH)
200gm biskut coklat | hancurkan
20gm gula castor
75gm mentega cair
BAHAN CREAM CHEESE FROSTING
500gm krim keju
250gm mentega
1 3/4 gula aising
1/2 cawan krim putar | dipukul berasingan
CARA MEMASAK:
Putar bahan A hingga gebu dan bertanduk. Ketepikan.
Masukkan bahan C di dalam bekas kek cawan. Tekan supaya padat dan rata. Ketepikan bila siap.
Putar keju dengan gula dan mayones hingga gebu. Masukkan telur satu persatu sambal terus memutar.
Diikuti dengan esen vanilla, coklat hitam dan tepung kastard. Putar hingga sebati
Masukkan bahan A dan gaul sebati.
Tuang adunan ke atas biskut di dalam bekas kek cawan tadi. Ratakan
Letakkan bekas berisi adunan di dalam ketuhar. Bakar pada suhu 200 C selama 20 – 30minit.
Sementara itu sediakan krim keju. Kemudian masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
Paip dengan cantik di atas kek cawan dan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN PISANG KELAPA SARI
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
200gm mentega
200gm gula perang
300gm tepung gandum
3 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
20gm kelapa parut | sanggai hingga kuning
300gm pisang masak ranum
50ml susu segar
1sudu teh serbuk kulit kayu manis
BAHAN KRIM MENTEGA:
250gram shortening
125gram krimwell
125 gram gula aising
Pewarna merah jambu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Ayak tepung dua kali bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ketepikan.
Lecek pisang hingga hancur dan campurkan dengan susu. Kemudian gaul sebati dan ketepikan.
Putar mentega dengan gula hingga gebu. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga sebati.
Masukkan tepung berselang seli dengan adunan pisang bermula dengan tepung dan diakhiri dengan tepung. Gaul sebati.
Masukkan kelapa dan serbuk kulit kayu manis dan gaul sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas kek cawandan ratakan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20- 30 minit.
Sementara itu sediakan krim mentega.
Pukul shortening dan krim hingga putih dan kembang. Masukkan gula aising dan apewarna merah jambu ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan putih
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle
. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan hidangkan
KEK CAWAN KELAPA HARUM MANIS
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
2 biji kuning telur
250gm mentega
250gm gula kastor halus
150gm tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk penaik
150gmm kelapa parut | sanggai hingga kuning
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala
BAHAN KRIM MENTEGA
250gram shortening
125gram krimwell
125 gram gula aising
Sedikit perasa strawberi
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk penaik dua kali. Ketepikan.
Putar mentega hingga lembut. Masukkan gula.
Putar sehingga gebu dan Masukkan telur satu persatu.
Apabila sebati, Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan kelapa. Gaul rata.
Masukkan serbuk kulit kayu manis dan serbuk pala. Gaul sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
Sementara itu sediakan krim mentega.
Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang.
Masukkan gula aising dan perasa strawberi ke dalam adunan.
Putar sehingga kembang dan gebu.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi.
Sedia dihidangkan.
KEK CAWAN MENTEGA BERKRIM OREO
BAHAN-BAHAN:
6 biji kuning telur
4 biji putih telur
250gm mentega
225 gram gula kastor
BAHAN DIAYAK SEKALI:
250gm tepung naik sendiri
1sudu the serbuk penaik
Secubit serbuk kulit kayu manis
Secubit garam halus
BAHAN KRIM MENTEGA OREO
250gram shortening
125gram krimwell
125 gram gula aising
1 paket biskut oreng | lima keping dihancurkan, selebihnya untuk hiasan,
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160 selama 15 minit sebelum membakar kek.
Putar mentega sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan gula. Putar lagi sehingga halus.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan sebati pada setiap kali telur dimasukkan.
Tuangkan adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
Sementara itu sediakan krim mentega oren.
Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang gebu.
Masukkan gula aising ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan masukkan oreo yang dihancurkan tadi. Gaul rata
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda.
Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan hias di atasnya dengan kepingan oreo.
KEK CAWAN COKLAT BELGIUM BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
200gm gula
150gm gula perang
2 biji telur
250gm tepung naik sendiri
60gm serbuk koko
6gm soda bikarbonat
200gm air panas
110gm susu segar
BAHAN KRIM MENTEGA
250gm shortening
125gm krimwell
125gm gula aising
Pewarna hijau, kuning, biru dan merah jambu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Ayak dua kali campuran tepung , serbuk koko dan soda bikarbonat.
Putarkan mentega gula dan gula perang sehingga gebu.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan tepung, dan putar lagi.
Apabila sebati, masukkan air panas dan susu segar.
7.Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
Sementara itu sediakan krim keju.
10.Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
Warnakan krim kepada warna biru, hijau, merah jambu dan kuning
Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.