Puding atau agar-agar dimakan sejuk memang nikmat rasanya. Jom buat puding laici ini. Resipi ni sangat mudah, satu lapis sahaja, boleh buat dalam kuantiti yang banyak sebab confirm tak cukup.Kalau ada majlis bersama keluarga pun sesuai bawa menu ini untuk mereka rasa.

PUDING LAICI 

(1 adunan dapat loyang petak 9 inci / tapi dalam gambar saya pakai loyang petak 8 inci dan acuan canele)

Bahan-bahan:

  • 12 gram agar – agar tali. (Agar-agar tali ni bagus sebab ia stabil elok dan tak terlalu lembik)
  • 6 cawan air ( 1 cawan air : 250ml)
  • 1 tin laici
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan gula
  • 3 biji telur gred B (kalau gred A pakai 2 biji je)
  • 2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil garam

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

Cara memasak:

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

1.Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air  dan 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6minit atau sampai mendidih, kacau perlahan-lahan, api pasang perlahan.

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

2.Selepas itu masukkan 1 cawan gula. Biarkan gula larut dulu sambil kacau-kacau.

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

3.Dah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buahnya dulu. Kacau sebati.

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

 

4.Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama-sama 1 tin susu cair.

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

IKLAN

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

5.Masukkan 1 sudu kecil essen vanila dan 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

6.Dalam bekas yang lain , masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati dan masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

7.Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

IKLAN

8.Kacau perlahan-lahan selama 6-8 minit pada api yang perlahan.

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

9.Dah mendidih, masukkan buah laici tadi kacau dalam 10 saat kemudian padamkan api.

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

10.Masukkan ke dalam acuan / loyang.

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

11.Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan di luar dulu selama 40 minit baru masukkan dalam peti dan sejukkan selama 3 jam .

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

12.Dah boleh dimakan.

IKLAN

Kredit: Muhammad Ali

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Tat Nanas Homemade Sedap & Cair Di Mulut

Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.

Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan

Nampak Sedap! Resipi Kerang Masak Cili Ala Sheila Rusly

Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je

Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji  

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI