Lamanya tak merasa mexican bun atau roti boy ni. Bau roti kalau dibakar memang harum semerbak. Makan panas-panas memang layan. Buat roti tak yah beria nak menguli, pakai tangan uli pun menjadi elok.Bila dah siap roti dimasak jangan lupa sapu majerin di atasnya. Perlu diingat juga jangan over bake kerana roti boleh jadi keras.

MEXICAN BUN
Bahan-bahan:
200g tepung roti/tepung hp-BELI ONLINE DI SINI
110ml susu/air
25g gula
4g yis)-BELI ONLINE DI SINI
1/2 sudu kecil(secubit garam)
1 biji telur
30g butter/majerin
5g bread improver-BELI ONLINE DI SINI
Adun macam nak buat donut,rounding dah kembangkan

Topping kopi
3g nescafe/kopi/3in1 pun boleh
10ml air suam
50g butter/majerin
50 gula
65g tepung gandum
1 biji telur
Sedkit emulco mocha (tak letak pun tak apa)

Cara membuat:
1.Pukul majerin dengan gula sampai sebati.
2.Letak telur pukul sampai kembang.
3.Satukan air suam dengan nescafe/kopi.Masukkan air nescafe tadi dalam adunan.Kacau sebati kemudian masukkan tepung.
4.Kacau sebati jadi pekat dan likat.

IKLAN

5.Letak dalam piping bag dan paipkan atas doh yang dah kembang,jangan sampai bawah paip suku saja.Nanti topping akan meleleh ke bawah.
6.Bakar 160 api atas, 170 api bawah dalam 20-25 minit ikut oven masing-masing.Nak tahu roti masak, saya check bawah roti dah garing atau perang-perang.
*Inti dalam saya letak buttercup ketul potong petak-petak letak dalam doh. Tak letak pun tak apa, rasa topping kopi tu pun dah sedap

Kredit: Scha #cikschabake

Resipi Air Fryer: Korean Egg Bread Street Food Korea Yang Gebu & Enak

IKLAN

Resipi Roti Vienna Sesuai Buat Sandwic Ala Subway

Gebu Gebas Roti Gulung Susu Bercheese, Cara Buat Pun Senang

IKLAN