Puding atau agar-agar dimakan sejuk memang nikmat rasanya. Jom buat puding laici ini. Resipi ni sangat mudah, satu lapis sahaja, boleh buat dalam kuantiti yang banyak sebab confirm tak cukup.Kalau ada majlis bersama keluarga pun sesuai bawa menu ini untuk mereka rasa.
PUDING LAICI
(1 adunan dapat loyang petak 9 inci / tapi dalam gambar saya pakai loyang petak 8 inci dan acuan canele)
Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali. (Agar-agar tali ni bagus sebab ia stabil elok dan tak terlalu lembik)
6 cawan air ( 1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B (kalau gred A pakai 2 biji je)
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil garam
Cara memasak:
1.Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air dan 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6minit atau sampai mendidih, kacau perlahan-lahan, api pasang perlahan.
3.Dah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buahnya dulu. Kacau sebati.
4.Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama-sama 1 tin susu cair.
5.Masukkan 1 sudu kecil essen vanila dan 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6.Dalam bekas yang lain , masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati dan masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi
7.Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.
8.Kacau perlahan-lahan selama 6-8 minit pada api yang perlahan.
9.Dah mendidih, masukkan buah laici tadi kacau dalam 10 saat kemudian padamkan api.
Ads
10.Masukkan ke dalam acuan / loyang.
11.Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan di luar dulu selama 40 minit baru masukkan dalam peti dan sejukkan selama 3 jam .
Kek pandan bersantan, menu mudah untuk minum petang. Memang sedap dan mudah untuk dibuat. Tidak perlu guna planta atau marjerin pun kek dah jadi gebu gebas. Jom kita intai resipi perkongsian oleh Siti Sarah Hamid ini.
Bangsa Johor mesti kenal kuih tradisional ni. Kaya dengan rasa labu lemak manis yang cukup berkhasiat. Kuih ni cukup popular di majlis kenduri kendara, jadi manisan untuk hantaran pun boleh. Bahan-bahannya cukup ringkas aje.
Ilmu buat kuih tradisional ni, anak-anak muda elok sangat belajar buat kuih ni. Ni perkongsian cara membuatnya dari Muzzammil Mustafa Sani dari laman webnya dapur.maskulin.com
KUIH KACAU LABU
BAHAN-BAHAN :
350 gram gula pasir
400 ml santan
500 ml air
50 gram tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
1.5kg labu
5 biji telur | dipukul kembang
2 helai daun pandan
Garam
CARA MEMASAK :
1.Masak santan bersama gula dan daun pandan hingga pekat.
2. Kemudian, masukkan telur, labu yang telah dibuang kulit, direbus dan dikisar halus bersama garam.
3. Kacau sebati. Sesudah itu, tuangkan bancuhan air tepung jagung ke dalamnya. Apabila sudah pekat, tuangkan adunan ke dalam loyang. Boleh dibekukan dalam peti sejuk jika suka.
4. Bentukkan kuih mengikut acuan yang digemari. Boleh juga dihias dengan halwa.
Petang begini memang sedap kalau dapat menikmati pelbagai bubur manis tradisional yang enak ni. Nak masaknya tidaklah susah mana. Sesuai dijadikan sajian minum petang istimewa buat keluarga. Malah kalau nak bersedekah dekat jiran tetangga pun sesuai. Puas hati. Cukup santan dan manisnya. Malah tentunya lebih jimat dan dijamin bersih. Jom cuba!
Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan.
Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul.
Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.
Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis.
Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan.
Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi.
Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.
Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.
Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.
Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.
Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan.
Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh.
Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat.
Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan.
Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat.
Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join?FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Ayam masak kicap memang lauk tak pernah gagal pikat selera — tapi bila ditambah madu, rasanya terus naik satu level!Gabungan manis, pedas dan berempah...