Puding atau agar-agar dimakan sejuk memang nikmat rasanya. Jom buat puding laici ini. Resipi ni sangat mudah, satu lapis sahaja, boleh buat dalam kuantiti yang banyak sebab confirm tak cukup.Kalau ada majlis bersama keluarga pun sesuai bawa menu ini untuk mereka rasa.
PUDING LAICI
(1 adunan dapat loyang petak 9 inci / tapi dalam gambar saya pakai loyang petak 8 inci dan acuan canele)
Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali. (Agar-agar tali ni bagus sebab ia stabil elok dan tak terlalu lembik)
6 cawan air ( 1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B (kalau gred A pakai 2 biji je)
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil garam
Cara memasak:
1.Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air dan 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6minit atau sampai mendidih, kacau perlahan-lahan, api pasang perlahan.
3.Dah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buahnya dulu. Kacau sebati.
4.Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama-sama 1 tin susu cair.
5.Masukkan 1 sudu kecil essen vanila dan 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6.Dalam bekas yang lain , masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati dan masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi
7.Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.
8.Kacau perlahan-lahan selama 6-8 minit pada api yang perlahan.
9.Dah mendidih, masukkan buah laici tadi kacau dalam 10 saat kemudian padamkan api.
Ads
10.Masukkan ke dalam acuan / loyang.
11.Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan di luar dulu selama 40 minit baru masukkan dalam peti dan sejukkan selama 3 jam .
Kek Marble Pandan perkongsian saudari Farisha Sofea ni nampak sangat sedap. Bila sebut mengenai Kek Marble, memang ramai yang suka. Kek biasa-biasa je tapi rasanya sangat luar biasa. Dari budak kecil, hinggalah ke orang dewasa, semua menggemarinya. Kek ‘evergreen’ orang kata. Kalau nak buat sendiri, bahan-bahannya pun simple sahaja. Jom buat Kek Marble Pandan ni untuk kudapan anda dan keluarga. Pasti berselera menikmatinya.
CARA MASAK KEK MARBLE PANDAN SEDAP GUNA SUKATAN CAWAN
Suka makan Karipap kosong tanpa inti @ karipap oksigen? Jangan berasa pelik kerana memang ada yang mempunyai kegemaran sebegitu. Memang sedap pun. Menerusi perkongsian saudari Dik Da Aida, beliau kongsikan resipi karipap kosong yang diminta oleh jiran. Pada awalnya agak ‘nervous’ kerana bimbang karipap tidak kembang dan menggelembung seperti biasa. Tapi hasilnya, memang elok. Jom cuba!
RESIPI KARIPAP OKSIGEN / KARIPAP KOSONG TANPA INTI
Roti jejari simple dan sedap ini hanya menggunakan campuran dua jenis tepung iaitu BESTARI dan sedikit tepung jagung. Tersangatlah mudahnya kan? Anak remaja pun boleh buat sendiri.
Menurut puan Har Ryea, dia mendapat resipi ini daripada perkongsian daripada grup MAHN. Cuma memandangkan tepung BESTARI sedikit masin, ditambahkan sedikit tepung jagung untuk seimbangkan rasanya. Tip itu juga diperoleh daripada grup masakan tersebut.
So, bagi yang belum cuba bolehlah cuba. Mudah dan sedap! Bajet pun tak tinggi.
Roti dipotong-potong memanjang atau gunting. Dalam satu mangkuk, bancuh tepung goreng BESTARI bersama tepung jagung. Tambah sedikit air. Kacau sebati jadi bancuhan tepung.
Dalam satu mangkuk lain, masukkan tepung goreng BESTARI dan tepung jgung, gaul rata. Tapi yang ini tak perlu bancuh. Biar kering.
Kemudian celup jejari roti ke dalam bancuhan tepung, kemudian gaulkan pula dalam tepung kering.
Setelah itu boleh terus goreng menggunakan api sederhana sampai ia bertukar jadi warna keperangan. Angkat dan toskan. Ulangi hingga selesai.
Siap, kita cicah dengan sos Thai. Makan panas-panas memang sedap. Kalau ada roti yang belum habis makan sedangkan waktu dah hampir expired, baik cepat-cepat masak ini. Gerenti habis licin anak-anak makan.