Kadang-kadang buntu bila memikir tentang juadah sarapan mahupun minum petang. Kalau boleh, biarlah yang mudah dan cepat kerana boleh menjimatkan masa.

Jadi, ini adalah lima variasi untuk idea nak sarapan atau minum petang untuk anda!

ROTI COKLAT MENTEGA DAN KAYA

BAHAN-BAHAN:

Roti putih – beli online di sini 
Roti coklat
Mentega – beli online di sini 
Jem kaya – beli online di sini

CARA-CARA:

1.Susun mentega di atas roti putih. Kemudian, sapukan kaya di atas roti coklat.

2. Susun roti coklat di atas roti putih. Kemudian, susun lagi mentega di atas roti coklat. Tutup dengan roti putih.


3. Potong-potongkan tepi roti tu. Kemudian, roti itu dipotong empat. Siap untuk dihidang!

Kredit resipi: Umi Watie

 

ROTI PARATHA SOSEJ CHEESE

BAHAN-BAHAN

Roti paratha
Sosej
Cheese keping
Kuning telur (untuk disapu pada roti paratha)

CARA-CARA:

1.Potong roti paratha macam dalam gambar. Letakkan cheese dan sosej, kemudian gulung hingga hujung.


2. Sapukan kuning telur. Bakar dengan Air Fryer pada suhu 190c selama 7-10 minit . Nak guna ketuhar pun boleh.

IKLAN


**Roti paratha cepat lembut, jadi saya buat sekeping-sekeping dan masuk dalam peti ais semula. Nak buat lagi keluarkan semula.

Kredit resipi: Eja Ally

 

KEK KENTANG INDONESIA BERGEDIL

BAHAN-BAHAN:

4 biji kentang | kupas dan potong kiub kecil
Udang kering | dicincang – beli online di sini
2 ulas bawang merah | dicincang halus – beli online di sini 
Daun ketumbar | cincang
½ sudu garam
Lada putih secukup rasa
1 biji telur | dipukul
5 sudu besar serbuk roti – beli online di sini

CARA-CARA:

1. Ambil bawang merah dan goreng hingga keemasan dan angkat.


2. Rebus air panas, tambahkan setengah sudu garam, tambahkan kentang dan masak selama 15 minit Matikan api, angkat kentang, toskan airnya, dan masukkan kentang ke dalam puri.
3. Masukkan kentang tumbuk ke dalam mangkuk, masukkan udang kering cincang, bawang merah goreng, daun ketumbar cincang, garam dan lada, dan kacau rata.
4.Gunakan tangan anda untuk membentuk bola, dan kemudian tekan perlahan ke bawah untuk membentuk pai kecil,


5. Celup kentang tadi dengan telur yang sudah dipukul sebanyak dua kali dan kemudian lekatkan dengan serbuk roti.Letakkan sedikit minyak di atas kertas pembakar.


6. Letakkan kentang pada kertas pembakar, dan semburkan sedikit minyak di atas kentang tadi. Panaskan air fryer selama 5 minit. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kemudian terbalik 200C selama 8 minit. (atau sehingga kentang Nampak keemasan dan garing)

IKLAN

Kredit resipi: Elaine Lee

 

PULUT SERUNDING KELAPA

BAHAN-BAHAN PULUT:

2 cawan beras pulut – beli online di sini
2 cawan air
1 sudu minyak masak
Garam

BAHAN-BAHAN SERUNDING KELAPA:

1/3 kelapa parut sebiji
1 sudu gula
1 sudu garam
Air

BAHAN-BAHAN KISAR:

4 tangkai cili kering – beli online di sini 
4 biji bawang besar saiz kecil – beli online di sini 
2 ulas bawang putih – beli online di sini 
2 sudu udang geragau kering – beli online di sini 
1/2 sudu jintan manis (optional) – beli online di sini 
1/2 sudu biji ketumbar (optional)

CARA MEMASAK PULUT:

1.Basuh beras pulut. Kemudian sukat air seperti biasa. Letak secubit garam dan masukkan 1 sudu minyak masak. Boleh dikukus dalam periuk nasi atau alat pengukus.
2.Jangan lupa untuk kacau 2-3 kali supaya pulut tidak berkerak.
3.Bolehlah disejukkan seketika dan dibentuk bulat bulat.

CARA MEMASAK SERUNDING:

1.Tumis bahan yang dikisar tadi ke dalam kuali. Masukkan gula, garam dan tumis sehingga naik minyak dan sedikit garing.
2.Seterusnya masukkan sedikit air dan kelapa parut.
3.Masak dengan api yang perlahan dan sentiasa kacau sehingga terjadinya serunding. Biarkan sejuk seketika.

IKLAN

CARA MENGHIDANG:
Pulut yang sudah dibentuk bulat-bulat digolekkan dengan serunding kelapa. Siap. Sedia untuk dimakan.

Kredit resipi: Norita Azrol

 

BUN BISCOFF PARATHA

BAHAN-BAHAN:

Roti paratha
Biscoff spread

CARA-CARA:

1.Potong paratha kepada empat bahagian. Kemudian, bubuh inti biscoff spread di tengah-tengah. Bulat-bulatkan.


2. Kemudian, tekan biar leper sikit dan gunting tepi-tepi dia, jadilah bentuk yang menarik. Untuk hiasan, boleh sapu telur di atas dan tabur crumble.


3. Bakar di dalam air fryer dengan suhu 180C selama 5 minit atau sehingga paratha masak. Ikut suhu air fryer masing-masing.

*Biscoff spread tu sebaiknya,sudukan 1 sudu teh dan bekukan sebentar. Kalau tidak, biscoff spread cepat cair bila dibakar dalam air fryer.

Kredit resipi: Fatihah Anis

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:

Resipi Lala Buttermilk With Cheese, Ratah Saja Pun Sedap 

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!

Kurma Banyak Lagi Di Rumah? Boleh Buat Kek Kurma, Barulah Tak Membazir 

Cara Masak Sambal Taucu Pedas Berapi. Memang Merecik Sedap!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: