Hidangan cekodok pisang ini siapa saja yang tak suka. Tapi tak semua mahir hasilkan cekodok pisang yang elok cantik, garing dan lembut di dalamnya. Salah cara, cekodok jadi keras dan kempis bila dah sejuk.

Nak buat cekodok pisang yang menjadi elok pun kena ada ilmunya. Diturunkan oleh mak mentuanya, Aina Nik berkongsi cara buat cekodok pisang yang bulat comel dan yang penting sedap. Cekodok pisang ini juga rangup di luar tapi lembut di dalam.

Cara buat cekodok pisang garing di luar, lembut di dalam

1. Kupas pisang yang dah masak ranum. Pisang sesuai untuk buat cekodok ialah pisang awak. Lenyek sampai halus.

Buat Cekodok Pisang Cara Mak Mentua, Tak Letak Air Barulah Hasilnya Rangup

2. Kemudian, masukkan 3 sudu gula. Lenyek lagi sehingga gula larut.

Buat Cekodok Pisang Cara Mak Mentua, Tak Letak Air Barulah Hasilnya Rangup

IKLAN

3. Lenyek lagi sehinga halus. Kalau masih ada bintil-bintil, tandanya belum lagi halus.

4. Masukkan tepung gandum yang telah diayak. Sukatannya boleh agak-agak, masukkan sedikit demi sedikit. Kalau nampak terlalu lembik, boleh masukkan sedikit tepung. Jangan sesekali masukkan air.

Buat Cekodok Pisang Cara Mak Mentua, Tak Letak Air Barulah Hasilnya Rangup

5. Selepas itu, gaul sebati. Hasilnya, adunan tidak terlalu lembik dan tidak terlalu pekat.

IKLAN

Buat Cekodok Pisang Cara Mak Mentua, Tak Letak Air Barulah Hasilnya Rangup

6. Panaskan minyak dengan api sederhana. Pastikan minyak banyak.

7. Bila dah panas, cubit adunan dengan hujung jari dan masukkan ke dalam kuali. Jangan terlalu besar, supaya bila sejuk cekodok tak kemek. Pastikan bila menggoreng, jangan letak cekodok terlalu banyak dalam kuali. Bila dah nampak keperangan, kaup balik dan leraikan. Adun guna belakang sudip sehingga garing.

Buat Cekodok Pisang Cara Mak Mentua, Tak Letak Air Barulah Hasilnya Rangup

IKLAN

8. Bila dah masak, angkat dan tos. Boleh nampak hasil cekodok yang kecil dan bulat-bulat. Cekodok ini garing di luar, lembut di dalam. Bila dah sejuk pun masih comel.

9. Sedap dan lembut. Tak cukup kalau makan sebiji.

Buat Cekodok Pisang Cara Mak Mentua, Tak Letak Air Barulah Hasilnya Rangup

Sumber: Aina Nik

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI