Kuih Tepung Pelita merupakan salah satu kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. Rasa lemak manis yang seimbang, tidak hairan kuih ini jadi kegemaran ramai tidak kira usia. Kalau bulan puasa, kuih ni antara yang paling mendapat sambutan dan menjadi buruan. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri kuih ni, apa kata anda cuba resepi kuih tepung pelita perkongsian saudari Sally Ahmad ni. Pasti puas hati.

 

CARA BUAT KUIH TEPUNG PELITA SEDAP

BAHAN BAHAGIAN BAWAH:

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan air
  • Pewarna hijau
  • Daun pandan

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

CARA MEMASAK:

1. Ambil daun pandan yang telah dibersihkan. Potong 4 kerat. (lihat video di bawah) Cara-cara nak buat acuan. Jika tiada, boleh guna bekas biasa.

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

2. Selepas membuat bekas acuan tepung pelita, letakkan 1 sudu teh gula pasir kisar di dalam bekas. (empunya resipi kisar gula pasir bagi halus. Nanti bila letak adunan hijau oanas, gula akan cair jadi air gula.)

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

3. Sementara itu masak semua bahan bahagian bawah dalam periuk dan kacau sampai pekat.

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

4. Kemudian sudukan adunan ke dalam bekas acuan berisi gula tadi hingga separuh bekas. Adunan tidak perlu kukus sebab sudah masak atas dapur sampai pekat.

IKLAN

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

(Nota: Biasa kalau kukus, bahagian bawah Kuih Tepung Pelita akan jadi pejal, Tapi jika dimasak atas dapur  hingga masa, dan tuang ke dalam acuan. teksturnya akan jadi lembut bila terkena air gula. ) 

 

BAHAN BAHAGIAN ATAS:

  • 1 cawan santan (Kalau sebijik kelapa.. Sukat 4 cawan air dan perah.. (nk 4 cawan santan pekat..)
  • (kalau santan kotak kara yang kecil.. Bancuh biar dapat 4 cawan santan.
  • 4 sudu tepung beras (jangan guna cap 5gajah je. Yg lain boleh. 2,3gajah boleh, teratai boleh. 5gajah utk buat laksa)
  • Sedikit garam

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

CARA MEMASAK:

1. Satukan semua bahan hingga sebati. Kemudian masak dan kacau sampai pekat.

IKLAN

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

2. Tuang terus ke atas lapisan hijau dalam bekas tadi. Proses kedua ini juga tidak perlu dikukus sebab lapisan santan telah dimasak atas dapur sampai pekat.

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.3. Boleh dimakan terus. Lagi sedap jika disimpan seketika dalam peti sejuk sebelum dinikmati. 

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

Resipi Kuih Tepung Pelita Sedap Guna Sukatan Cawan.

 

Kredit resipi & foto: Sally Ahmad

IKLAN

 

https://www.facebook.com/sarina.ahmad.1441/videos/2279398132322331/

 

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

Himpunan Resipi Kuih Talam Tradisional Terbaik Boleh Cuba.

15 Resipi Bubur & Pengat Sedap Untuk Berbuka & Moreh.

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI