Sedapnya Kuih Kaswi Pandan ni. Cukup rasa lemak manisnya. Lembutnya tak usah cakap, memang bergedik-gedik. Kalau buat untuk minum petang, memang sedap. Bagi anda yang tercari-cari resipi Kuih Kaswi Pandan yang mudah, sedap dan tak renyah, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang terbaik. Cubalah.
CARA MASAK KASWI PANDAN LEMAK MANIS BERGEDIK
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan (kisar 6 helai daun pandan)
4 cawan air
1 1/4 cawan gula
1 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Sediakan loyang bersaiz 10×10. Sapu sedikit minyak dan ketepikan.
2. Panaskan periuk kukusan.
Ads
3. Untuk membuat Kuih Kaswi, satukan semua bahan, sebatikan. Tapis jika perlu. (Opah kisar sahaja)
4. Tuang adunan ke dalam loyang. Kukus selama 40 minit.
5. Buka penutup periuk kukusan. Biarkan selama 10 minit lagi. Ia bertujuan nak bagi air pada permukaan Kuih Kaswi jadi kering. Jika masih basah, boleh lap guna tisu dapur.
6. Padamkan api dan keluarkan kuih dari periuk kukusan.
7. Biarkan kuih hingga betul-betul sejuk sebelum dipotong.
8. Golekkan kepingan Kuih Kaswi Pandan ke dalam kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.
Hidangan kuih Melayu punyai ramai penggemarnya. Jika beli mungkin tidak sesedap atau mengikut citarasa anda. Apa kata membuatnya sendiri. Lebih puas rasanya dan buatnya pun mudah.Jika ada yang nak mencuba, dikongsikan resipi membuatnya.
Bingka Tepung Gandum
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan air pandan
4 cawan santan pekat
5 biji telur
3 sudu marjerin
Garam secubit
2 titik pewarna hijau
Cara membuat:
1.Kisar bahan hingga sebati,sampai tak berketul-ketul.
2.Sapukan loyang dengan sedikit marjerin supaya tak melekat,Masukkan loyang ke dalam oven sekejap,bila sudah panas loyang tuangkan adunan tadi ke dalam loyang.
3.Jika suka tabur lah bijan,bakar 1 jam pada suhu 180C hingga masak menggunakan api atas bawah,bila dah masak separuh tukar dengan api bawah sahaja dalam 15 minit.
Donut memang sedap lebih-lebih lagi jika ianya gebu dan seakan cair di mulut. Fuhhh..Satu je tak cukup. Nak cuba buat sendiri? Boleh cuba resipi di bawah ini.
1. DONUT BAKAR ( DONUT MILKY GEBU)
BAHAN-BAHAN:
500g tepung high protein
1 pek mauripan (11g)
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula castor
50gm marjerin (suhu bilik)
200ml susu segar (boleh gantikan dgn air suam)
50ml whipping cream
1 sudu besar shortening (saya guna k-fine)
1 sudu teh garam halus
1 biji telur
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan ke dalam mixer. Adun sebati sehingga doh licin. Masa terpulang pada kekuatan mixer masing-masing. ( Saya mix selama 20 minit dengan kelajuan rendah ke sederhana).
Rehatkan doh selama 15 minit. Bila doh dah kembang, tumbuk-tumbuk buangkan angin. Uli sedikit. Kemudian tekap doh menggunakan acuan donut.
Rehatkan doh yang telah ditekap sehingga naik 2 kali ganda. Jangan terlalu kembang.
Panaskan oven dan bakar donut pd suhu 170C selama 7 min. (Kaedah ni sama mcm nak buat donut frozen) untuk matikan yis dan untuk mendapatkan permukaan donut yang licin.
Akhir sekali goreng donut dengan minyak yang panas dan api perlahan. Terbalikkan donut 2 kali sahaja untuk dapatkan lingkaran putih keliling donut.
Untuk topping, boleh salut dengan gula + susu tepung ATAU topping ala big apple.
Bahan Coklat Ganache:
1 cawan whipping cream
230gm choclate berlys @ apa-apa coklat masakan
1 sudu makan mentega
CARA-CARA:
Panaskan whipping cream hingga berasap naik mcm wap-wap
Kemudian masukkan coklat yang telah dipotong halus. Kalau pakai jenis ‘coins’ lagi Kacau sebati sehingga larut. Kemudian masukkan mentega. Kacau sebati. Padamkan api.
Untuk hiasan, terpulang nak tabur coklat chips, kekacang atau manik-manik ikut citarasa memasing.
50gm gula halus ( bole lebihkan jika nak manis + labu pun dah manis)
20gm susu tepung
1/2 sudu besar baking powder
10gm instant yis >>( Campurkan 1/2 cawan air suam + 1 sudu besar gula dan instant yis. Sebatikan sehingga yis aktif dan berbuih)
BAHAN B:
2 biji kuning telur
3gm Ovallate
2 sudu besar susu pekat
1/2 cawan labu yg dikukus Dan dilenyek sehingga halus biarkan sejuk.
150gm air sejuk dari peti ais. >> Isi sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg lembut . Jangan isi air sekali gus nanti doh terlalu lembik. Bila doh tak melekat ditangan berhenti isi air. ( saya GUNA MIXER. KALAU ULI DGN TANGAN GUNA AIR SUAM )
BAHAN C:
50gm shortening / marjerin
5gm CREAM SUPER ( yg tak ADA boleh abaikan )
BAHAN D:
5gm garam
CARA MEMASAK:
Gaul rata bahan A hingga sebati.
Masukkan bahan B + air sikit demi sedikit. Jangan isi sekali gus nanti doh lembik. Bila dah menjadi doh, berhenti isi air.
Masukkan bahan C dan adun rata. Masukkan juga bahan D dan gaul sebati .
Uli sampai doh menjadi licin dan elastik. ( saya guna mixer dalam 30 minit lebih kurang)
Matikan mixer dan uli dengan tangan selama 3 minit. Tak perlu perap .
Timbang doh 40gm setiap satu dan bulatkan sehingga habis adunan. ( uli sikit sehingga permukaan doh licin )
Tutup adunan dengan kain selama 15 minit.
Selepas 15 minit, tekan doh dan leperkan sedikit dengan tapak tangan. Pastikan tapak tangan disapu dengan sedikit tepung gandum.
Lubangkan adunan donut dengan NOZZLE atau penutup botol dan tutup dengan kain sehingga doh naik 2 kali ganda (lebih kurang 30 minit.)
Panaskan minyak dan goreng donut dengan api perlahan. Angkat dan toskan.
Masukkan kesemua bahan kering kecuali garam dan putar sederhana.
Kemudian masukkan telur berselang seli dengan susu dan air.
Apabila dah jadi doh masukkan garam, shortening dan marjerin. Putar doh hingga licin selama 25 minit.
Rehat 5 minit.
Timbang doh 45gm, bulatkan doh dan rehatkan doh sekali ganda naik kemudian tekan lubang di tengah. Goreng dgn api sederhana. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihias.
TOPPING:
300gm Milk coklat beryls @ white choc beryls
2 sudu Cocoa butter @ shortening @ marjerin
CARA-CARA:
Cairkan coklat dan masukkan butter ikut kepekatan yang kita nak. Boleh hiaskan ikut kreativiti masing-masing.
Satukan bahan A, dan tinggalkan biar kembang dan buih naik lebih kurang 10 minit.
Satukan bahan B, ramaskan sampai jadi macam serbuk roti.
Masukkan bahan A ke dalam adunan B, gaul dengan tangan sampai menjadi satu doh besar.
Tutup bekas tersebut dengan kain lembab, dan biarkan selama 45 minit hingga sejam.
Setelah direhatkan, tumbuk doh bagi keluar angin. Kemudian mula la mencanai ikut bentuk yang anda suka.
Biarkan seketika supaya kembang sedikit dalam 10-20 minit.
Sedia untuk digoreng ke dalam minyak yang banyak dan api yang sederhana. Goreng dan balik-balikkan sehingga bertukar warna keemasan (or kehitaman? Hehehe).
Salutkan donut dengan gula halus / serbuk cinnamon / coklat / topping yang anda gemari, atau lubangkan bahagian dalam donut dan paipkan filling kegemaran anda
15 helai daun pandan – kisar dengan 2 cawan air suam. Tapis dan ketepikan
BAHAN BANCUHAN MAURIPAN:
1 cawan air kisaran pandan diatas
2 sudu makan gula * Kacau bagi gula larut.
Masukkan 1 paket mauripan – biar berbuih naik (Masa ni pastikan air kisaran pandan tu suam ya,kalau tidak mauripan tak naik/berbuih banyak)
BAHAN TEPUNG:
500gm tepung gandum
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat manis
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan Shortening
Garam secubit (Gaul semua bahan supaya sebati)
CARA MEMASAK:
Masukkan bancuhan mauripan ke dalam adunan tepung.
Uli doh dan masukkan baki air daun pandan sikit demi sikit.
Kalau doh lembik masukkan tepung sikit. Kalau doh keras masukkan air lagi. (Masa ni kena agak-agak. Kalau doh lembut dan tak melekit di tangan ok dah jadi.)
Perap doh 1 jam. Tumbuk-tumbuk dulu bagi keluar angin.
Lepas tu bulat-bulatkan doh. Susun dalam dulang yang ditabur tepung. Biar 15 minit.
Tekan doh bagi leper dan buatkan lubang di tengah guna penutup botol.
Biar doh naik lagi dalam 15 – 20 minit. Sedia digoreng. Salut gula sebelum dinikmati.
Sesekali tekak pasti nak mencuba sesuatu yang lain. Apa kata cuba buat lempeng berinti yang mempunyai rasa auntetik dari Cambodia. Boleh cuba untuk minum petang nanti.
BENG CHIAU CHAMPA
BAHAN-BAHAN KULIT
1 bungkus tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 kotak santan kecil
Sedikit kunyit (boleh tambah jika suka lebih kuning)
Sedikit garam
Daun bawang (boleh letak atau tidak )
CARA MENYEDIAKAN
Masukkan air dan gaulkan ke semua bahan diatas.
BAHAN-BAHAN INTI
1000gm daging kisar
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Secubit garam
CARA-CARA MEMASAK
Tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan daging kisar dan tumis daging kisar seketika.
Bila daging kisar sudah kecut masukkan bawang besar yang dihiris.
BAHAN PENCICAH
Bawang putih
Cili padi
Daun Bawang
Bawang Merah
Masukkan kicap sotong
Cuka (boleh gantikan dengan asam limau)
Gula
CARA MENYEDIAKAN
Tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat.
Hiris daun bawang dan bawang merah. Campurkan dengan bahan yang ditumbuk.
Tambah sedikit air panas dan gula serta cuka.
BAHAN HIASAN:
Kacang Tanah
Daun salad
Timun
CARA MENYEDIAKAN
Goreng kacang tanah, tumbuk dan masukkan sekali diatas.