Resipi Belebat Ubi Keledek Oren Ungu perkongsian opah Mas Cotek ni memang terbaik. Melihat gambarnya sahaja sudah dapat membayangkan rasanya yang sedap dan membuka selera. Bagi anda yang dah lama tak makan kuih tradisional, resipi ni tentunya perlu dicuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK BELEBAT UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul ubi keledek oren (anggaran 200gm)
- 1 ketul ubi keledek ungu (anggaran 200gm)
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan gula
- 4 cawan santan
- 1/2 sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya untuk membungkus (ukuran daun guna 4×6″)
CARA MEMASAK:
1. Ubi keledek dibersihkan, dipotong dadu kemudian dikukus sehingga empuk.
2. Satukan tepung beras, santan, gula dan garam. Kacau sebati. Guna api perlahan, masak adunan sehingga pekat dan berkilat.
3. Padamkan api dan masukkan keledek. Angkat dan ketepikan adunan.
4. Sediakan daun pisang, sudukan 2 sudu makan adunan belebat, bungkus dan kemaskan.
5. Susun bungkusan Belebat Ubi dalam periuk dan kukus selama 10 minit menggunakan api perlahan.
6. Angkat kuih dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mas Cotek
JOM CUBA RESIPI LAIN:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Original Laksa Mi Pangkor Ini Bukan Laksa Biasa
Ini adalah laksa yang terkenal dikalangan orang Perak terutama di kawasan pantai remis, pangkor dan manjung. Laksa mi Pangkor berbeza dengan laksa yang lain keran ia terbahagi kepada empat bahagian iaitu sup, sambal, sayur dan mi.
LAKSA PANGKOR
BAHAN A
• Laksa mee
BAHAN B (Terpulang pada citarasa masing-masing boleh sup ketam/sup udang lipan/sup ikan)
• Ikan kembung
• Daun sup
• Bawang putih
• Bawang merah
BAHAN C (Sayur)
• Kacang panjang
• Bawang putih
• Lobak masin
BAHAN D (Sambal Udang)
• Cili giling
• Bawang merah
• Bawang putih
• Belacan yg dibakar
CARA MEMASAK KUAH:
1. Panaskan sedikit minyak (tumis darat). Masukkan bawang putih yang diketuk dan bawang merah dihiris halus tumis sehingga garing (ini untuk dimasukkan dalam kuah sup nanti)
2. Dalam periuk yang lain masukkan rebus ikan kembung, asam keping dan sedikit garam.
3. Angkat ikan perisi ambil isi ikan (kadang-kadang terpulang ada yang letak seekor ikan yang dipotong dua. Sudah itu letak semula dalam rebusan tadi.
4. Masukkan bahan yang tumis darat tadi dan masukkan daun sup.
5. Letak sedikit garam dan gula. Siap kuah ala-ala sup Ikan kembung
CARA MEMASAK SAYUR:
1. Kacang panjang dipotong halus
2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang putih yang diketuk (kalau suka boleh letakkan lobak masin dan masukkan sedikit garam jika tidak letak)
3. Tumiskan sekejap sahaja jangan sampai layu.
CARA MEMASAK SAMBAL:
1. Panaskan minyak sedikit minyak. Masukkan cili yang sudah dikisar
2. Tumis sehingga garing, masukkan bawang putih yang dibelah dua (bila sambal hampir masak lenyekkan bawang putih yang dibelah tadi untuk lebih aroma)
3. Masukkan sedikit belacan yang dibakar tadi. Bila cili sudah hampir masak baru masukkan isi udang.. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
CARA MEMASAK LAKSA MI:
1. Rebus laksa mi seperti biasa. Toskan dan hidangkan bersama kuah, sayur, dan sambal.
Wajib Cuba! Resipi Cekodok Ikan Bilis Kak Rose Buat Niaga Diketegorikan Jualan Laku Keras…
Biasa sangat kalau buat cekodok bilis. Tapi perkongsian kali ni lain sikit, bukan cekodok biasa-biasa, resipi ni diambil masa Kak Rose berniaga dan boleh dikatergorikan jualan cekodoknya laku keras. Jom cuba.
As salam semua, ni masa kak rose meniaga kat puchong dolu & boleh diketegorikan jualan laku keras. Nah nak share resepi kat sini. Selalu buat 2kg tepong teros. Ni kak rose share utk portion kecil kang share resepi 2kg tepong siapa lak nak makan kan tapi bahan2 tu korang agak2 la ikut citerasa na- Kak Rose
CEKODOK IKAN BILIS SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandom
- Segengam taugeh (nak letak banyak pun boleh *agak2*) *Nak lagi elok beli taugeh kering ye, taugeh yang tak rendam di dalam air.
- 2 biji bawang besar (hiris halus)
- 5 batang cili kering (nak pedas boleh tambah)
- Semangkuk kecil atau segengam ikan bilis (rendam)
- 1 sudu makan gula
- 1 sudu teh garam (ikut citarasa)
- 1 sudu teh ajinomoto (jika mahu)
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu makan serbuk penaik
- 1 biji telur (tak kisah la gred apa janji telor)
- Air
CARA MEMASAK:
*****
(A)
1. Satukan tepung, taugeh, bawang, garam, gula, telur, serbuk penaik, serbuk bikarbonat dalam 1 bekas (gaul kasi rata)
(B)
2. Kisar (cili kering & juga ikan bilis)
3. Campurkan bahan A & B & air, gaul sebati *Pastikan adunan tepung tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat
4. Adunan rehatkan dalam 5-10 minit biar apa yang ada dalam bekas adunan tadi mengembang
5. Masa menggoreng pastikan minyak letak lebih & betol2 panas untuk mendapatkan hasil bulat tu & kacau selalu (aras api dikurangkan semasa proses mengacau)
6. *Garam jangan terlebih sebab ikan bilis dah masin
Tips: utk pastikan adunan kita tu cantik, selepas proses mengaul kesemua bahan jemputkan sedikit adunan tu, jika boleh dijempot bermakna adunan tu elok & hasil akan cantik.
Ok siap!
Kongsi resipi: darqysha’s adam
Sajian Barat Kesukaan Rakyat Malaysia. Homemade Lagi Sedap Lagi Jimat.
Makanan barat ni sebenarnya ringkas aje buatnya. Terutama menu snek dan kudapan, punyalah sedap boleh kenyang sampai ke malam. Tapi hati-hati tak boleh makan selalu nanti gemuk la pulak.
Apa pun sajian sebenarnya memang tak boleh ‘terlebih’makan. Okay, ni dia resipi ori dari barisan tenaga pengajar Chef Muhammad Aizat Sha’rani dan team chef Sg Academy yang terletak di Putra Majestik, Jln Kasipillay, Kuala Lumpur.
Buat sendiri kan lagi jimat…
1. MAC N CHEESE PRAWN
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm makaroni
- 50 – 80 gm mentega
- 2 sudu makan tepung gandum
- 500ml susu segar
- 250 gram keju parut (shredded)
- 6 ekor udang | dibuang kulit
- Setangkai daun parsli | dicincang
- Garam secukup rasa
- Lada sulah atau lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masak makaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk.
2. Udang direbus. Angkat dan tos.
3. Cairkan mentega di di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan.
4. Perlahan-lahan tuang susu sambil kacau.
5. Masukkan udang dan cendawan.
6. Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh selama 2 minit. Tutup api.
7. Masukkan keju dan kacau sehingga ianya cair dan sebati.
8. Tuangkan sos keju ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata
9. Tabur garam dan lada hitam secukup rasa
10. Masukkan daun parsli dan kacau rata.
11. Teruskan hidang sementara masih panas.
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak: 25 hingga 30 minit
Cara memasak: Rebus dan reneh
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan: Rasa yang begitu enak berkrim dengan udang segar.
Info Chef : Selain udang anda boleh menggantikan dengan makanan laut yang lain atau pun ayam
2. BELGIUM WAFFLES
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji telur gred A
- 1 cawan tepung serbaguna @gandum
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 3/4 cawan susu segar
- 1/2 cawan mentega | dicairkan
- 1 1/2 sudu makan gula kasterr
- 1/2 sudu teh esen l vanilla
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pembakar waffle (waffle maker). Ayak tepung bersama baking powder.
2. Pukul telur hingga betul-betul kembang.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
4. Apabila pembakar waffle maker sudah panas, masukkan sesenduk adunan bater dan ratakan.
5. Tutup penutup pembakar (waffle maker) dan masak sehingga waffle masak.
Saiz hidangan: 4 0rang
Waktu memasak:15 hingga 20 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Waffle Belgium
Keistimewaan: Sedap dimakan dengan krim dan buah-buahhan
Info chef: Waffle juga enak dimakan dengan madu, mentega, coklat , jem dan sirap maple.
3. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung serba guna
- 1sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh garam
- 2 biji telur
- 4 cawan gula putih
- ½ cawan susu
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 cawan minyak masak
- Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Goreng
Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A)
Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
4. CALZONE
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk doh :
- 300gm tepung gandum
- 6 gm yis
- 20 gm mentega
- 10 gm gula halus
- 1 sudu teh bread improver
- ¼ sudu teh garam
- 1½ sudu makan madu
- 170ml air
- 1 sudu makan mayonis
Bahan untuk inti ayam :
- 1 cawan isi ayam | dicincang halus
- 1 biji bawang besar | dihiris dadu
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
- 2.5 sm halia | ditumbuk halus
- 1 sudu makan pes cili
- 1 sudu makan rempah kari daging
- ½ sudu makan sos tomato
- Sedikit daun bawang | dihiris halus
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 5 biji cili padi
- ¼ batang lobak merah
- Sedikit parutan keju cedar
- Sedikit air
CARA MEMASAK :
Doh:
1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
2. Tambah mentega dan terus meNggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.Kemudian bulatkan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
Inti ayam :
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing.
5. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat.
6. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan.
Calzone :
7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bahagikan pada 4 bahagian sama besar, bulat-bulatkan.
8. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper.Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti.
9. Letak daun salad 1/4 bahagian inti ayam dan taburkan parutan keju, kemudian lipat dua dan tekan hujungnya biar bercantum. Buat hingga siap pada baki adunan.
10. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Saiz hidangan:4 orang
Waktu memasak:30 hingga 40 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Sajian berasal dari Itali
Keistimewaan: Inti yang lazat dengan kulit yang lembut
Info chef : Doh juga boleh dikelim seperti karipap di kelilingnya
5. SLOPPY JOE
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg daging cincang
- 3 ulas bawang putih | dicincang
- 1 biji bawang besar holland |dicincang
- 1 cawan sup tomato
- 1 cawan puri tomato
- ½ cawan sos cili
- 1/3 cawan gula perang
- 3 sudu besar kicap
- 2 sudu makan | boleh letak lebih jika suka
- 12 biji bun burger
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga sedikit garing.
2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak.
3. Campurkan semua bahan-bahan lain dan reneh 20 minit. Kacau sekali sekala
4. Sudukan daging cincang di atas roti burger.
5. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 12 biji burger
Waktu memasak:30 hingga 35minit
Cara memasak: Tumis
Jenis masakan: Burger
Keistimewaan: Tidak menggunakan kepingan daging burger sebaliknya daging cincang yang dimasak lazat
Info chef : Berbeza dengan burger daging biasa, sloppy joe burger hanya dilapisi daging cincang yang dimasak tanpa perlu meletakkan bahan lain. Anda boleh menambah keju jika suka.
RESIPI : CHEF MUHAMMAD AIZAT SHA’RANI, CHEF NADZIRAH ABDUL RAZAK DAN CHEF FARIBUS ANAK KANDAU
TERIMA KASIH : MR PRABHA, SG ACADEMY, Lot D-00-03A, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan