Dah lama tak makan kuih muih tradisi. Kesedapannya memang tiada tandingan berbanding kuih moden. Masak kuih ni ikut langkahnya pasti menjadi. Gunakan loyang bersaiz 8 inci.

 

Pulut Sekaya/Tok Aji Serban

Pulut Sekaya Ni Dapat Sepotong Pun Puas Makan

Bahan-bahan lapisan bawah:

300g pulut (rendam 2 jam)

1 1/2 santan cair (anggaran pulut tu tenggelam sikit bila campur santan sebab selalu saya masak pulut tak ikut sukatan air atau santan. Agak-agak pulut tenggelam tu kira jadilah)

1 sudu kecil garam-beli online di sini

Sedikit tepung gandum untuk tabur atas pulut-beli online di sini

 

Bahan-bahan lapisan atas:

5 biji telur saiz A

IKLAN

1 cawan santan

1 sudu besar tepung gandum

2 ketul nisan saiz sederhana

2 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

2 helai daun pandan

*esen vanila-saya letak untuk tak bau hanyir telur-beli online di sini

IKLAN

Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cooker dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

Cara membuat:

1.Selepas pulut direndam selama 2 jam. Kukus pulut bersama semua bahan selama 20 minit.Dah masak, Keluarkan pulut dan padat/tekan di dalam loyang yang digunakan untuk mengukus nanti. Kalau guna loyang yang sama, alaskan loyang dengan plastik untuk memudahkan mengeluarkan pulut. Atau boleh sapu loyang dengan sedikit minyak.

2.Dalam periuk lain, masak nisan dan gula bersama sedikit air sehingga semua cair. Masukkan daun pandan. Dah cair, tutup api dan sejukkan.

3.Kacau telur dalam bekas lain bersama garam dan tepung gandum. Masukkan santan dan nisan yang dicairkan tadi. Air nisan tapis dulu. Takut ada habuk.

4.Tabur sedikit tepung gandum ke atas pulut untuk melekatkan bahagian atas dan bahagian bawah bercantum dan tidak terpisah bila masak nanti.

5.Tuang adunan bahagian atas perlahan-lahan dan bolehlah kukus selama lebih kurang 25 minit sehingga masak. Tutup periuk pengukus dengan kain. Jika ada air yang bertakung di atas bahagian atas. Boleh diserap menggunakan tisu dapur.

IKLAN

Pulut Sekaya Ni Dapat Sepotong Pun Puas Makan

6.Dah masak, tunggu sejuk dahulu baru dipotong. Wajib tau ikut rule yang ni. Barulah cantik bila dipotong.

Kredit: Tuan Adriana Arissa

Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:

Rahsia Buat Cucur Ketam Crispy, Makan Panas Panas Memang Layan

Bau Cukup Harum, Mudah Buat Kek Kelapa Guna Sukatan Cawan

Kek Yang Tak Jemu Dimakan, Resipi Mudah Kek Oren Lembut & Sedap

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official