Biskut Coklat Cip memang jadi kegemaran ramai. Rangup, manis dan ada lemak-lemak badam, memang layan kalau makan. Biskut Coklat Cip ni mudah je nak buat jika jumpa resipi yang tepat. Nak cuba? Min kongsikan resipi ala-ala kedai biskut tersohor yang anda boleh cuba. Pasti puas hati.
CARA BUAT BISKUT COKLAT CIP / CHOCOLATE CHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN:
3/4 buku mentega (mentega yang seberat 250gm. Ambil 3/4 sahaja)
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 1/4 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh esen vanila
3 cawan tepung gandum
3/4 cawan cip coklat
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga sebati sahaja. 2. Kemudian masukkan telur, soda bikarbonat, garam dan esen vanilla. Gaul lagi hingga rata. 3. Masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati denagn bahan-bahan basah tadi. 4. Akhir sekali, masukkan cip coklat. 5. Sudukan doh diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 170C selama 27 minit. Masa memasak mungkin berbeza mengikut ketuhar.
Ads
6. Sejukkan biskut dan simpan dalam balang kedap udara.
Coklat Lava ini asalnya daripada kek yang tidak masak. Jadi, kalau terlebih masa masak, akan jadi kek coklat biasa. Nak membuat kek coklat lava ini kena try and error. Kena pandai kawal suhu oven.
KEK COKLAT LAVA
.
BAHAN ADUNAN COKLAT MENTEGA
100 gram dark coklat jenis compound coin
5 sudu besar mentega
CARA MEMBUAT ADUNAN COKLAT MENTEGA
1. Double boil dark coklat dan mentega. Boleh juga guna microwave lagi senang.
BAHAN LAIN
2 biji telur ayam
1 biji telur kuning sahaja
3 sudu besar gula
2 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
CARA MEMBUAT
1. Whiskkan telur ayam dan gula sampai gula hancur.
2. Masukkan ADUNAN COKLAT MENTEGA dalam telur.
3. Masukkan esen vanila, tepung, serbuk koko dan kacau sebati.
.
.
.
4. Sapu minyak atau mentega kat tepi bekas. Masukkan adunan dalam bekas.
.
5. Panaskan oven api atas bawah 200 degree terlebih dahulu.
6. Bakar untuk 10 minit. Pastikan bahagian atas dah kering namun bahagian dalam masih basah lagi.
7. Tutup api oven dan biarkan coklat lava dalam oven untuk 5-8 minit untuk set.
8. Terbalikkkan coklat lava atas pinggan dan tabur gula aising. Sedia dihidang.
TIP EKSTRA!
A. Boleh guna bekas mufin atau cupcake. Guna bekas aluminium foil pun boleh. Guna bekas Ramekin lagi bagus.
B. Boleh masak guna air fryer. Suhu 180 degree untuk 5 minit sahaja.
Buah strawberi yang merah ranum tu memang cukup sedap dimakan begitu sahaja. Keenakan jem strawberi sesuai sangat dimakan dengan roti atau pasteri yang lain.
Buahan yang kaya vitamin dan tinggi kandungan anti oksidannya juga memang gerenti sedap bila dibuat kek dan pasteri. Ni min kongsikan sajian pencuci mulut kek dan pasteri untuk dicuba.
1. STRAWBERRY TRIFLES
BAHAN KEK:
150gm tepung kek
150gm mentega
150gm gula kastor
3 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
BAHAN UNTUK MELAPIS TRIFLES:
3-4 biji strawberi | dipotong
300ml krim putar | pukul hingga kembang
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung kek dengan serbuk penaik dan ketepikan. 2. Pukul telur dan mentega hingga kembang kemudian masukkan adunan tepung tadi. Gaul sebati. 3. Tuang adunan di dalam loyang 10 x 10 inci dan bakar pada suhu 180˚C selama lebih kurang 20-25 minit hingga masak. 4. Sejukkan dahulu dan potong kek mengikut saiz bekas yang digunakan untuk menghidang. 5. Letakkan lapisan kek pada dasar bekas, susun strawberi dan picitkan krim putar yang sudah dipukul kembang tadi di bahagian atasnya. 6. Hiaskan dengan potongan strawberi. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. 7. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan sejuk.
Saiz hidangan: 2-3 orang Waktu memasak: 1 jam 20 minit Keistimewaan : Ada rasa lemak, manis dan masam yang seimbang Jenis masakan : Manisan Cara memasak : Bakar Anggaran kos: RM25
2. STRAWBERRY CHEESECAKES BAR
BAHAN-BAHAN: BAHAN LAPISAN BAWAH:
250gm mentega
100gm gula kastor
12 biji telur
1 sudu teh esen vanila
280gm tepung gandum serba guna
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
BAHAN LAPISAN KRIM KEJU:
225gm krim keju
90gm gula ising
3 biji telur
Jem strawberi secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan. 2. Sebatikan mentega dan gula kemudian masukkan telur dan esen vanila. Gaul hingga sebati. 3. Masukkan adunan tepung tadi. Gaul sebati hingga menjadi doh. 4. Tekan di dalam loyang 10 x 10 hingga rata. Untuk mendapatkan bar yang lebih nipis boleh gunakan loyang 12 x 12. Ketepikan. 5. Untuk membuat krim keju; Pukul krim keju dengan gula ising hingga kembang. 6. Kemudian masukkan telur dan pukul sebati. 7. Tuangkan ke atas lapisan doh yang ditekan di dalam loyang tadi. 8. Ratakan dan picit jem strawberi ke atas adunan krim keju secara memanjang dan lorek jem untuk membentuk corak. 9. Bakar pada suhu 180 ˚ C selama 50-60 minit. Sejukkan terlebih dahulu sebelum memotongnya menjadi kepingan bar.
Info chef: Boleh hias dengan hirisan strawberi jika suka.
Saiz hidangan: 4-5 orang Waktu memasak: 40 minit Keistimewaan : Rasa lemak dan ada sedikit masam strawberi Jenis masakan : Kek Cara memasak : Bakar Anggaran kos: RM25
3. STRAWBERRY SHORTCAKE COOKIES
BAHAN-BAHAN:
260gm buah strawberi | potong dadu
½ sudu teh jus lemon
75gm gula kastor
122gm tepung red rose
1 sudu teh serbuk penaik
¼ sudu teh garam
36gm mentega
70gm Heavy cream
CARA MEMASAK: 1. Panaskan oven 180 ˚C. 2. Satukan buah strawberi, dan jus lemon biarkan seketika. 3. Dalam bekas berasingan, satukan tepung, serbuk penaik, garam dan gula. Masukkan mentega dan gaul sebati hingga menjadi seperti serbuk roti. 4. Kemudian masukkan heavy cream gaul hingga menjadi doh dan masukkan buah strawberi bersama lemon jus tadi. Adun sebati. 5. Sudukan di atas loyang. 6. Bakar lebih kurang 25-30 minit hingga perang. 7. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 1 jam Keistimewaan : Ada rasa masam dan lemak mentega Jenis masakan : Kudapan Cara memasak : Bakar Anggaran kos: RM25
4. STRAWBERRY & CHOCOLATE CREAM CHEESE NAPOLEON
BAHAN-BAHAN:
500gm doh puff pastry
1 biji telur
7-8 biji buah strawberi
BAHAN KRIM KEJU COKLAT:
50gm gula ising
20gm serbuk koko
225gm krim keju
½ sudu esen vanila
CARA MEMASAK: 1. Canai nipis doh puff pastri dan potong saiz petak kecil. 2. Bakar dengan suhu 200 ˚ C selama lebih kurang 25-20 minit hingga perang. Biarkan sejuk seketika. 3. Pukul gula ising dan krim keju hingga sebati, masukkan serbuk koko dan esen vanila. 4. Pukul lagi hingga kembang. 5. Potong buah strawberi. Picitkan sedikit krim keju coklat di atas satu kepingan puff pastri yang sudah dibakar tadi. Susunkan buah strawberi dan lapiskan dengan satu lagi kepingan puff pastri. Picit lagi krim keju coklat dan hias dengan sedikit hirisan strawberi. 6. Sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Boleh juga tabur dengan manik coklat jika suka di atas krim keju coklat.
Saiz hidangan: 3-5 orang Waktu memasak: 1 jam Keistimewaan : Pastri rangup bila dikunyah Jenis masakan : Manisan Cara memasak : Bakar Anggaran kos: RM25
Resipi: Terima kasih Mohamad Norazlan bin Husin dan Megat Isahmudin bin Suliman, Kolej INSTECH Koperasi Belia Islam.
Nak variasi kuih raya, mungkin korang boleh try buat Honey Nestum Almond Cookies. Bahan-bahan pun tak adalah susah sangat. Boleh cuba buat sambil-sambil berkumpul dengan ahli keluarga yang lain.
HONEY NESTUM ALMOND COOKIES CRUNCH
Bahan A
• 250 gram mentega/marjerin
• 1/2 cawan gula perang halus
• 1 penutup esen vanila
• 2 sudu besar madu
Bahan B
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu besar tepung beras
• 1 sudu besar tepung jagung
Bahan C
• 1 1/2 cawan tepung gandum
Bahan D
• 2 sudu besar susu tepung
Bahan E
• 1/2 cawan nestum
• 1/2 cawan coklat chips
• 1/2 cawan almond nips/strip
Cara Membuat
1. Whisk rata bahan A. Masukan bahan B, whisk lagi bagi rata.
2. Masukkan bahan C, sedikit demi sedikit kacau rata. Masukkan bahan D, gaul rata. Masukkan bahan E, gaul lagi bagi rata.
3. Kalau adunan agak berderai tambah mentega atau marjerin sikit demi sikit hingga adunan elok tak berderai. Simpan dalam peti ais selama 30 minit.
4. Ambik adunan sejemput demi sejemput atau guna sudu. Susun atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven 10 minit suhu 160°C. Bakar adunan selama 30-35 minit ikut oven masing masing.
Ekstra: Ketika panas biskut ini agak lembut. Apabila sudah sejuk, baru keras elok. Kalau gigit terasa rangup.
Cucur roti berlauk merupakan alternatif kreatif untuk memanfaatkan lebihan roti yang ada di rumah. Dipadankan dengan inti lauk pilihan seperti sardin, ayam cincang atau sayur, cucur ini bukan sahaja lazat tetapi juga mudah disediakan.