Tengok rupa muffin coklat ni yang merekah dan naik gebu pun dah tahu rasanya sure sedap. Tenggelam gigi bila mengiggitnya. Aroma coklatnya semerbak satu dapur.
.
Jom kita ‘membaking’ gaya Azlina Ina yang dikongsikan dalam laman FB nya Azlina Ina Fans. Walaupun wanita ini sendiri adalah usahawan bakeri dan pastri tapi wanita Muslimah ini sudi berkongsi ilmu masak dan resipinya.
Boleh cuba untuk minum petang nanti,dan kalau dibuat ‘door gift’ sure laku keras. Tak kisah majlis perkahwinan, hari jadi atau apa pun. Cubalah…
MUFFIN COKLAT CHIP BAHAN-BAHAN :
2 biji telur gred B
1/2 cawan mentega | dicairkan
Sedikit emulco coklat
1 cawan susu segar
Sedikit esen vanila
1 cawan gula halus
Secubit garam halus
1/2 cawan serbuk koko
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil soda bicarbonat
1/2 sachet serbuk kopi nescafe
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula satukan gula,telur dan esen serta emulco
Ads
.
2. Kocak sedikit pakai whisk, kalau tak ada senduk pun boleh juga.
.
3. Masukkan mentega yang dicairkan tadi,whisk lagi.
.
4. Kemudian tambahkan susu segar dan kacau sebati.
5. Masukkan pula tepung,serbuk koko,garam,nescafe sachet yang sudah diayak terlebih dahulu, masuk perlahan-lahan ke dalam adunan bahan-bahan yang dikacau tadi.
.
6. Adunan dan siap. Isikan dalam 1/2 cawan dalam cawan kertas. Tabur la coklat chips pilihan korang kekacang pun boleh.
7. Bakar suhu 170 masa 25-30 minit, panaskan oven terlebih dahulu.
.
8. Ini foto yang dah separuh bakar.
9. Siap bakar
Ads
Dah sejuk bolehlah dibungkuskan jadikan cenderahati untuk sebarang majlis.
Tempe dan tauhu kedua diperbuat daripada kacang soya. Masaklah apa sahaja, waima digoreng sahaja pun sudah cukup menaikkan selera. Ni min kongsikan 5 resipi , tempe dan tauhu yang sentiasa jadi kesukaan ramai.
Cubalah nanti, senang aje buatnya…
1. SAMBAL TEMPE GORENG JAWA
BAHAN-BAHAN :
300 gm hati ayam
200 gm kacang panjang
6 keping tauhu | digoreng dan dipotong dadu
4 keping tempe | digoreng dan dipotong dadu
100 gm ikan bilis | digoreng dan dipotong dadu
100 gm fucuk | direndam dahulu
150 gm soo hoon | direndam dahulu
20 ml kicap manis
100 gm pes cili kering
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan dihiris :
200 gm bawang merah
100 gm bawang putih
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi. 2. Kemudian masukkan pes cili kering, tumis hingga pecah minyak. 3. Kemudian masukkan kacang panjang, tempe, tahuhu, ikan yang digoreng, soo hoon, fucuk serta hati ayam. 4. Masukkan kicap manis , dan perasakan dengan sedikit garam. 5. Setelah sayur masak, sajian sudah boleh dihidangkan.
Saiz hidangan : 5 orang makan Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng dan tumis Jenis hidangan : Lauk utama, sayuran Keistimewaan : Sambal goreng jawa lebih enak ditambah hati ayam.
INFO CHEF : Sajian popular di Johor dan sedap diratah juga.
2. TAUHU BEGEDIL DAGING
BAHAN-BAHAN :
4 biji tauhu kering
BAHAN BEGEDIL :
2 biji kentang | saiz sederhana dikopek dan rebus hingga empuk
1/2 cawan daun sup @daun bawang
1/2 cawang bawang goreng
1 cawan daging cincang
1 sudu teh lada sulah
2 biji telur
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Lenyekkan kentang rebus masa masih panas. 2. Daging kisar digoreng hingga kering air. Masukkan garam dan serbuk lada sulah. 3. Satukan dengan kentang yang telah dilenyek tadi dengan daging. 4. Masukkan bawang goreng dan daun sup. Gaul sebati 5. Potong tauhu kering bentuk X ditengah 6. Sumbat adunan kentang dan daging di dalam tauhu hingga penuh 7. Pecahkan telur dan pukual 8. Celup tauhu yang telah disumbat tadi di dalam bancuhan telur dan goreng menggunakan minyak panas hingga perang.
Saiz hidangan : 4-6 orang Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Lauk utama / snek Keistimewaan : Boleh dijadikan snek dan dicicah dengan sos.
INFO CHEF : Pastikan daging cincang digoreng hingga terbit minyak dan kering air untuk supaya daging lebih berperisa dan tidak berbau ‘hamis’.
3. STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’ 3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan. 4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut. 5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. 6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen ) 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak
INFO CHEF :Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
4. TAUHU GORENG BERLADO
BAHAN-BAHAN :
400 gm tauhu putih/ belah dua bentuk segitiga
2 sudu makan kicap manis
2 helai daun salam
2 sm lengkuas
1 sudu makan gula merah
garam secukupnya
300 ml air
minyak untuk menumis
BAHAN BAHAN/ DIKISAR :
5 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
3 biji cili hidup
10 biji cili kering
3 biji buah keras
Cara membuat: 1. Perapkan tauhu dengan garam dan bawang putih. 2. Biarkan kurang lebih minit dan goreng hingga masak. Ketepikan 3. Ambil bahan dikisar dan tumis dengan sedikit minyak, biarkan hingga naik minyak. Masukkan daun salam dan lengkuas. Tumis hingga harum 4. Masukkan kicap manis gula dan garam secukupnya. 5. Tuangkan air dan biarkan hingga mendidih. Masukkan tauhu goreng dan biarkan hingga ia sebati dengan perencah yang ditumis. Biarkan hingga air hampir kering.
Saiz hidangan : 4 orang Masa : 15 – 20 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Lauk pauk Keistimewaan : Bagi penggemar tauhu, sajian ini sedap juga diratah begitu sahaja.
INFO CHEF ;Anda boleh juga memerah sedikit jus limau kasturi jika mahu rasa masam .
5. TEMPE GORENG SAYUR
BAHAN-BAHAN:
250 gm daging |goreng
200 gm hati ayam |goreng
100 gm kentang |goreng
3 keping tempe |goreng
100 gm kacang buncis
30gm cili merah |hiris nipis
30gm bawang merah |kisar
30gm bawang putih |kisar
20ml kicap pekat
300ml santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau wangi 2. Masukkan daging, hati ayam, tempe dan kentang 3. Akhir sekali masukkan santan serta garam secukup rasa 4. Sedia dihidangkan.
Jumlah hidangan : 5-6 orang. Masa memasak : 30 minit. Cara memasak :Goreng dan tumis Jenis masakan : Lauk pauk. Keistimewaan : Sedap dimakan dengan nasi atau nasi himpit
Bahan Untuk Tabur Atas Sup: Daun sup Daun bawang Cili api kampung – boleh beli online di sini Limau nipis
Cara Memasak:
Terlebih dahulu, lamb shank yang telah dicuci bersih, direbus dahulu. Masukkan halia untuk hilangkan baunya. Air rebusan jangan dibuang.
Dalam periuk lain, panaskan minyak bawang putih. Telah cukup panas, masukkan rempah tumis dan tumis hingga wangi. Masukkan pula bahan hiris tadi. Tumis sampai terbit wangi dan warna bertukar coklat keperangan tua (agak garing).
Setelah itu bolehlah masukkan serbuk sup dan gaul sebati. Masukkan lamb shank dan air rebusannya tadi. Gaul sekata.
Kemudian masukkan pula hirisan kentang dan asam gelugur. Kacau lagi. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan menggelegak.
Setelah menggelegak, barulah masukkan lobak merah, cili padi dan tomato. Kacau lagi. Biarkan ia mereneh.
Cous cous mempunyai rasa yang enak, baik untuk kesihatan serta sesuai bagi menggantikan nasi. Bahkan Cara penyediaannya juga cepat dan tidak ambil masa yang lama.
BAHAN-BAHAN:
400gm cous cous
300gm udang
1 biji bawang Holland |dicincang
4 ulas bawang putih | dicincang
1/2 biji lada benggala hijau| dipotong kiub kecil
1/2 biji lada benggala merah | dipotong kiub kecil
150gm kacan pis
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
2 cawan air panas
Garam dan lada sulah secukup rasa
2 sudu makan minyak jagung atau canola.
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang Holland serta bawang putih sehingga naik bau.
Kemudian masukkan lada benggala hijau ,merah, udang dan serbuk ketumbar. Padamkan api dan rehatkan tumisan sebentar.
Dalam mangkuk berlainan, rendam cous-cous bersama air panas. Biarkan sehingga kembang. Masukkan juga minyak masak jagung /canola ke dalam rendaman cous-cous. Kacau rata.
Kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumis tadi ke dalam cous-cous. Perasakan dengan garam dan lada sulah dengan secukupnya.
Akhir sekali tabur kacang pis sebagai hiasan. Sedia untuk dinikmati.