Resepi asam gumpal Terengganu ini tak terlalu susah nak dibuat, hanya perlu ikut langkah demi langkah, mengikut perkongsian daripada saudara Muliadi Ramli ini.
Kuih Asam Gumpal ni merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu yang popular di Pantai Timur termasuk Terengganu. Bila dapat menikmati asam gumpal yang sedap, terasa berbaloi segala penat lelah membuatnya kan?
Resepi Asam Gumpal Terengganu
Bahan-bahan:
Bahan Inti Kacang Hijau Tanpa Kulit:
200gram kacang dhal
1/2 kerek (keping) besar nisang atau gula Melaka
2 senduk kecil gula putih ( terpulang kepada tahap manis yang dikehendaki)
Cara Masak:
1.Basuh bersih kacang hijau.
2. Rendam 8 jam.Masak di dalam periuk dan bila kacang dah empuk, masukkan gula dan nisang/Gula Melaka.
3. Masak hingga kacang lembik dan jadi hmpir kering. Ketepikan biar sejuk. Bila sejuk bentuk bulat-bulat.
Bahan KulitAsam Gumpal:
2 cawan biji sagu
Cara Masak:
Basuh dan direndam air panas. Air lebih sikit saja pada sagu. Kacau. Biarkan sekitar 15 ke 20 minit sehingga sagu kembang dan serap air itu.
Bahan Kuah Asam Gumpal:
1 1/2 biji santan kelapa
3 biji bawang merah – dimayang
1 inci halia – dimayang
2 helai daun pandan – dipotong
1 sudu teh halba
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat Asam Gumpal:
Basahkan tangan. Ambil sagu bentukkan jadi leper.
Masukkan inti kacang dhal kemudian bulat-bulatkan ia. Ulangi langkah sampai habis.
Untuk memasak, ada dua cara. Pertama, masakkan air dlm periuk. Bila mendidih masukkan asam gumpal tadi. Bila timbul je, terus angkat dan ketepikan ( jangan bagi rapat-rapat nanti melekat).
Satu lagi kaedah, secara kukus. Kaedah mengukus pula masukkan dalam kukusan, lapik dengan daun pisang dan sapukan minyak pada daun pisang. Kukus sektiar 10 ke 15 minit bergantung kepada kukusan juga.
Untuk kuahnya pula, masukkan santan ke dalam periuk. Bila naik wapnya dan sedikit mendidih, masukkan semua bahan lain untuk kuah. Kacau dan masukkan asam gumpal ke dalam kuah. Kacau sekejap dan tutup api. Siap. Nak lagi sedap boleh tambah hirisan nangka juga di dalam kuah.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Menu gebu ni memang tidak pernah menjemukan. Hari ni saya buat donut super gebu. Dapat banyak,tak sempat kira berapa biji sebab asal angkat masuk pinggan ja tiga minit licin dikerjakan anak-anak. Memang akan jadi menu ulangan sarapan untuk hari yang mendatang
DONUT
Bahan-bahan:
2 sudu besar mentega-cairkan
1 biji telur
1 cawan air suam
3 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
1 peket yis
3 cawan tepung gandum …kalau lembik tambahlah sikit2 smpai bole uli..jgn byk sgt kang keras
Cara memasak:
1. Larutkan gula, air suam dan susu pekat. Masukkan yis. Biar dalam 10 minit sampai buih.
2. Pukul telur campur dalam mentega cair tadi kemudian masukkan dalam yis tadi.
3. Masukkan semua campuran tadi ke dalam tepung gandum sikit-sikit.Kacau jer guna sudu pun ok. Kemudian uli-uli sikit. Saya uli manja-manja sebab adunan agak lembut. Kalau melekat-lekat di tangan tabur tepung sikit dekat adunan . Biar adunan selama 45minit.
4. Lepas adunan dah naik,keluarkan semua sekali dan leperkan di atas papan atau lapik yang dah ditabur tepung.
5.Kemudian tekap bulat-bulat. Susun atas dulang yang juga telah ditabur tepung. Biar sekejap agak dah naik kembang,boleh goreng dengan api sederhana. Balik-balikkan sampai perang. Untuk simpan dalam peti sejuk, goreng sekejap, jangan sampai perang, agak-agak masak dalam pun dah ok.
Kuih muih tradisi yang sudah zaman berzaman memang sedap. Kosnya pun murah berbanding kuih moden. Bahannya pun ringkas sahaja.
Rugilah kalau kita tak mencuba resipi kuih muih orang ‘lama’ini. Jom kita ikuti 5 resipi kuih muih tradisi dari Terengganu ini.
1. TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN ATAS :
2 cawan pulut
1/2 sudu makan garam
1 1/2 sudu teh gula
1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN BAWAH :
5 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
2 ketul gula melaka @ gula merah |dicairkan
CARA MEMASAK : Cara masak lapisan atas: 1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikit air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak. 2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat. 3. Semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas. Cara masak lapisan bawah : 1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati. 2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi. 3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam 4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul Masa memasak :Satu jam Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Pencuci mulut Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung. Anggaran kos : RM 15
2. KAYU KERAMAT
BAHAN-BAHAN :
1/2 kg tepung gandum
1 camca teh soda birkabonat
1/2 sudu makan yis segera
6 camca makan gula
1 3/4 cawan air suam
1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK : 1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih. 2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata. 4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi. 5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam)) 6. Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kudapan kuih muih Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan Anggaran kos : RM 10
3.CHE MEK MOLEK
BAHAN-BAHAN :
4 ketul ubi keledek (warna oren)(saiz sederhana)
1 cawan tepung gandum
Gula secukupnya
*Satu sudu makan gula untuk inti setiap ketul che mek molek *Ubi keledek direbus dengan sedikit garam dan dilecek,buang kulitnya
CARA MEMASAK : 1. Gaul ubi keledek dengan tepung gandum sehingga menjadi doh yang lembut. 2. Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur. 3. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng. 4. Angkat bila kekuningan.
INFO CHEF : Doh perlu lembut jadi jangan gunakan terlalu banyak tepung gandum. Kuih akan menjadi keras.
Saiz hidangan : 15 ketul Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih muih Keistimewaan : Tinggi fiber dan karbohiderat. Anggaran kos : RM 10
4. PULUT NYOR/NYIOR
BAHAN-BAHAN :
2 cawan pulut
2 cawan air
Garam secukupnya
Kelapa parut digaul garam dan gula | secukupnya
Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK : 1. Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’. 2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat. 3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa. 4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik Jenis masakan : Beras pulut Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan Anggaran kos : RM 10
5. AKOK BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
1 kg isi ayam
2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
2 biji bawang besar |dikisar
1 labu bawang putih | dikisar
2.5 sm halia
1 sudu makan serbuk kunyit
3 sudu makan kerisek
1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
3 sudu makan gula
Garam secukup rasa
220 ml air
4 biji bawang besar | dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
10 biji telur
8 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan gula
Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK : Cara masak inti : 1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi. 2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak. 3. Perasakan dengan garam dan gula. 4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu 5. Masak hingga kering. Cara masak kulit akok/bauhulu 1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu. 2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja. 3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan. 4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius. 5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti. 6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti. 7 .Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF : Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji Masa memasak :40 minit Cara memasak : Tumis dan bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa. Anggaran kos : RM 30
Sedapnya Kuih Asam Gumpal. Bagi penggemar kuih muih tradisional, harus cuba resipi mudah dan enak ini. Bahan-bahannya tidak sukar malah senang didapati di kedai runcit berdekatan.
Jadi nak cuba hasilkan sendiri sajian ini untuk keluarga? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH ASAM GUMPAL INTI KACANG HIJAU SEDAP & MUDAH
CARA MEMASAK: 1. Untuk inti, rebus kacang hijau hingga kembang. 2. Masukkan gula dan masak hingga kering. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dibulat-bulatkan. Ketepikan. 3. Basuh sagu dan toskan sekurang-kurangnya satu jam. 4. Masukkan air panas. Sebatikan hingga boleh dikepal. 5. Masukkan inti yang telah dibulatkan tadi dan kemaskan. Bentukkan seperti bebola.
6. Kukus selama 10 minit sehingga sagu jadi jernih. (lapik kukusan dengan plastik ketika mengukus asam gumpal.) 7. Seterusnya satukan semua bahan kuah dan masak hingga mendidih guna api perlahan. 8. Masukkan asam gumpal kemudian tutup api. Sejukkan.