Pulut panggang stail Kelantan ini secukup rasa. Ada lemak, masin dan manisnya. Intinya pula menggunakan ikan sardin atau ikan selayang.
Ada yang panggil pulut lepo. Boleh buat untuk sarapan. Minum pula teh O Panas. Memang ngam habis. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Izamani Ismailini ye. Selamat mencuba.
Kukus pulut (bahan pulut) hingga masak, sekitar 30 minit. Ketepikan.
Ads
Untuk inti, rebus ikan dengan asam keping dan garam serta sedikit air. Bila sudah masak, ambil isi ikan sahaja dan tumbuk lumat. Ketepikan.
Masukkan santan, halba dan bahan kisar serta isi ikan ke dalam kuali. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga kering.
Ambil daum pisang, letakkan sedikit pulut atas daun pisang, bubuh inti, tutup dan bungkus dengan cara gulung dan staple bahagian tepi kiri dan kanan. Ulangi langkah hingga selesai.
Sediakan pemanggang dan bolehlah bakar. Siap dan sedap dimakan panas-panas.
Dah menonton Rasa Nostalgia Ramadan Musim Kedua, episod kelima di Astro Prima dan Prima HD petang tadi.
Kali ini memaparkan gelagat Datuk Chef Wan bersama artis jemputam penyanyi terkenal Naqiu Boboy atau nama sebenarnya Wan Naqiuddin bin Mohd Najib. Naqiu tak kering gusi melihat gelagat Chef Wan.
Penyanyi yang makin meletop letop selepas memenangi Juara bersama Gegar Avanza 2019 yang juga bapa kepada lima cahayamata ini terus bersinar kembali dalam industri seni.
Huh, teruja tak tengok Naqiu berkongsi dapur dengan Datuk Chef Wan memasak masakan yang mengimbau nostalgia ramadan Naqiu iaitu Nasi Tomato, Ayam Sambal @ Ayam Masak Merah dan tak ketinggalan kuih tradisional Koleh Kacang.
Banyak juga rahsia dan cerita menarik yang dikorek Chef Wan tadi dari Naqiu.Yang pasti Naqiu cukup berminat dengan ilmu memasak yang diturunkan Chef Wan.
Nak resipi lauk pauk dan kuih yang dimasak tadi, jom catat resipi yang dikongsikan RASA ini, jangan lupa mencuba ya. Selamat Berbuka.
1. NASI TOMATO
BAHAN-BAHAN :
125ml minyak sapi
1 labu bawang merah besar | dihiris
3 ulas bawang putih | dihiris
15 biji bawang merah kecil | dihiris
2 serai | dititik
2 sudu makan pes tomato
4 sudu makan kismis | dikisar
15 biji badam
3 biji buah pelaga
Halia
Bunga lawang
Bunga cengkih
Tomato dadu
2 kulit kayu manis
2 helai daun pandan
500 ml stok ayam
4 sudu besar susu sejat
3 sudu makan air mawar
2 helai pudina | dicincang kasar
500gm beras basmathi
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan Hiasan:
Bawang Goreng
Kismis
Daun pudina
Daun ketumbar
Daun bawang
Kacang pis
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak sapi 2. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, dan kulit kayu manis. 3. Kemudian masukkan bawang merah besar, bawang merah kecil, bawang putih, halia, serai, dan buah pelaga. Tumis sehingga naik bau. 4. Masukkan daun pandan, tomato dadu, kismis, badam, pes tomato dan beras. Kacau sehingga sebati. 5. Masukkan daun pudina, stok ayam, susu sejat, garam dan gula. Biarkan nasi sehingga masak.
2. AYAM SAMBAL @ AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam | dipotong 8
1 sudu teh serbuk kunyit
250ml minyak masak
125ml sos tomato
1 labu bawang merah besar | dihiris membulat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan Kisar:
3 sudu besar cili kisar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
Bijan putih
Daun bawang
Bawang goreng
Daun ketumbar
CARA MEMASAK : 1. Kisarkan bahan kisar. 2. Sapukan ayam dengan garam dan serbuk kunyit. 3. Panaskan minyak dan goreng ayam. 4. Tinggalkan sedikit minyak. 5. Tumis bahan kisar, masukkan garam dan gula. 6. Masukkan ayam dan sos tomato. 7. Akhir sekali taburkan bahan hiasan.
3. KUIH KOLEH KACANG
BAHAN-BAHAN :
1 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau (cap kijang)
Beberapa helai daun pandan disimpul
Secubit garam
CARA MEMASAK : 1. Masak 1 cawan santan dan air sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan dalam 2 sudu besar lebihan minyaknya dalam kuali. 2. Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga gula larut, Sejukkan dan ketepikan seketika. 3. Satukan tepung kacang hijau, santan pekat, garam dan daun pandan dalam satu bekas dan kacau hingga sebati. 4. Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat dan menggelembung sehingga agak berkilat. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan lebihan minyak tadi. 5. Taburkan dengan tahi minyak dan sejukkan sebelum boleh dipotong.
TERUSKAN MENONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN MUSIM KEDUA SEPANJANG RAMADAN INI
Teruskan menonton Rasa Nostalgia Ramadan dengan resipi yang menarik dan menyelerakan dari Datuk Chef Wan bersama artis dan selebriti jemputan yang lain berkongsi masakan yang menjadi nostalgia Ramadan masing-masing.
Esok saksikan resipi dan aksi menarik Datuk Chef Wan dalam Rasa Nostalgia Ramadan bersama dramatis hebat Didie Alias. Sure kecoh.
Rasa Nostalgia Ramadan musim kedua bersiaran dari Isnin hingga Jumaat, setiap jam 5 petang di Astro Prima di saluran 125 dan Prima HD di 105.
Kuih talam memang punya ramai penggemarnya. Buat seloyang boleh beri pada jiran tetangga nanti. Teringin pula nak makan talam lapis keladi ni. Pasti laku keras nanti dengan rasa lemak manisnya.
TALAM LAPIS PERISA KELADI
Bahan-bahan:
Loyang 6 inci,lebar 9cm tinggi8cm
1 cawan santan pekat ,3 cawan santan cair(ambil santan dari perahan ke 2). Masak santan sekejap.Jangan lama.Dalam satu bekas masuk
2.Masuk santan sikit-sikit sambil kacau hingga sebati.
3.Letak esen pandan sikit.
4.Bahagi dua. Satu bahagian letak perisa keladi.Saya tak letak pewarna sebab esen keladi dah ada pewarna dah(kordial keladi pun boleh).Satu bahagian warna asal.
5.Panaskan kukusan.Mula lapis keladi (kalau nak melapis macam saya tu 100ml lapisannya.Kukus selama 6 minit. Hingga lapis seterusnya.Lapisan kukus terakhir 15minit.
6.Siap untuk dihidang.Sejuk keluarkan dari loyang.
Anda peminat karipap? Tak kira apa jua inti di dalamnya yang penting doh yang elok bakal menghasilkan karipap yang rangup dan gebu. Buat banyak doh karipap ni dan boleh simpan untuk disejuk beku. Bila ada tetamu, hidangkan dengan karipap pusing pasti semua suka.
Karipap Pusing Rangup
Doh A (Minyak)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar marjerin/butter
1 sudu besar minyak masak
Uli sebati dan perap dalam peti ais 15 minit
Doh B (tepung)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan minyak masak yang dipanaskan
1 cawan air sejuk dari peti ais atau air biasa tambah ais
1 sudu kecil garam
dan sedikit gula
Uli sebati dan perap dalam peti ais selama 15 minit
Cara membuat:
Bahagikan Doh A kepada 6 bahagian dan Doh B pada 6 bahagian juga (nak buat 4 set pun boleh)
Bulat bulatkan doh seperti dalam gambar.
1.Ambil doh minyak (A) letak di atas doh Tepung (B) yang telah dileperkan seperti gambar .Tutup adunan dan bulatkan doh tersebut.
2.Bulatkan kesemua doh. Dan biarkan selama 10 minit.
3.Leperkan/Gelekkan adunan memanjang dan renjis atau sapu dengan sedikit air tujuan untuk gam. Gulung kembali doh tadi.
4.Setelah digulung, leperkan / gelek kembali adunan dan sapu dengan sedikit air pada permukaan adunan dan gulung kembali.
5.Potong adunan kepada 6 atau 7 bahagian.
6.Ambil 1 keping adunan dan leperkan. Letak inti dan kelim tepi karipap.
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!