Kalau memilih kuih karipap pasti kita mencari yang licin dan tidak berjerawat. Usah dipandang pada rupa sebenarnya yang berjerawat itu lagi sedap rasanya. Biasanya karipap berjerawat ni orang tua-tua dulu suka membuatnya. Makan panas-panas memang layan.
KARIPAP KAMPUNG
KULIT KARIPAP
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar marjerin
3 sudu besar minyak masak
Ads
Cara membuat:
Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.
2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.
3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.
4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.
5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.
6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.
7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.
INTI KENTANG AYAM
Bahan-bahan inti:
1 biji bawang Holland saiz kecil
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
Ads
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.
2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).
3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.
3. Lipat roti prata separuh dulu dan berhati-hati ye. Yang ni perlukan kesabaran yang tinggi tau sebab roti dah jadi lembik sikit. 4. Kelim tepi atau guna garfu untuk tutup habis karipap ni. Masukkan dalam peti sejuk beku selama 5 minit untuk bagi separuh keras supaya kita boleh tanggalkan plastik lapik roti prata ini.
5. Boleh goreng terus dalam kuali dengan minyak panas. Nak guna air fryer lagi bagus sebab kurang minyak. Guna suhu 180C selama 10 minit. Kemudian terbalikkan sebelahnya pula, bakar suhu yang sama selama 10 minit.
6. Dah siap. Sangat rangup berlapis-lapis roti prata ni. Makan cicah dengan sos cili burger cap kipas udang.
*Inti boleh isi apa-apa je. Terpulang pada tekak masing-masing. Macam inti sardin/kentang/ayam/telur rebus/ayam black pepper dan lain-lain.
Popia Goreng Bersira, ada yang panggil kuih ini popia goreng sambal ataupun popia goreng bercili merupakan makanan bergoreng kegemaran ramai. Sangat penting cara menyira sambal jika salah cara popia boleh menjadi lembik dan tidak rangup.
POPIA GORENG BERSIRA
BAHAN-BAHAN:
50keping kulit popia
1 sudu besar tepung gandum (bancuh guna air 4-5 sudu besar untuk jadikan pelekat)
BAHAN INTI:
1/2 biji kobis (hiris nipis)
3 batang lobak merah (sagat)
4 biji tauhu (goreng dan potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu )
Segenggam udang geragau (basuh dan toskan)
Sedikit isi ayam ( jika suka )
Sedikit garam
CARA-CARA MEMASAK:
Panaskan 1/2 senduk minyak. Tumiskan bawang dan udang geragau.
Masukkan isi ayam dan bila isi ayam sudah empuk masukkan pula semua sayuran.
Selepas itu masukkan tauhu dan sedikit garam. Kacau hingga agak layu.
Tutup api dan toskan untuk buang air dalam sayuran. Biarkan sejuk seketika.
Ambil sekeping kulit popia dan masukkan inti. Gulung dan sapu bancuhan tepung gandum pada hujung gulungan. Buat hingga siap.
Goreng gunakan api sederhana hingga betul-betul garing. Toskan dan angkat.
BAHAN SIRA:
25 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1 cawan air
(Kisar bahan di atas hingga betul-betul halus)
2-3 sudu besar sos cili
2 senduk gula pasir
1 1/2 senduk minyak masak
CARA MENYEDIAKAN
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga betul-betul masak.
Masukkan gula dan sos cili. Masak guna api sederhana perlahan hingga likat dan agak pekat
Bila sudah nampak berbuih-buih. Masukkan popia dan kacau hingga rata.
Pastikan sambal menyaluti semua popia. Terus tutup api dan letak dalam talam.
Pastikan popia tidak bertindih atau bertindan supaya popia tetap ranggup. Sejukkan di bawah atau di depan kipas.
Info:
Untuk kekalkan keranggupan boleh juga tabur sedikit bawang goreng pada popia yang sudah siap disira. Ataupun letakkan bijan yang sudah disangai.
Sos popia juga boleh disimpan dalam bekas bertutup jika tidak disira. Goreng popia hingga garing, toskan dan sapukan sahaja sos pada popia.
dan taburkan bawang goreng.
Rangup dan sedap serta kelazatan inti ayam berkeju dan cendawan. Inilah keenakan pastri lapis Cheesy Chicken & Mushroom Puff padahal guna pastri lapis yang sudah siap dipek ( jenama Kawan pun okay). Namun pastri lapis ni memang rangup dan mudah berderai.
Yang penting isinya kena sedap, selain sosej dan isi ayam, bahan seperti susu segar, mentega, keju mozarella dan kepingan keju menjadikannya lebih sedap dimakan.
Bila dah masak masukkan sup campbell, susu segar, garam sedikit
Masukkan lada hitam, capsicum dan perasakan
Masak hingga pekat dan tutup api
Penyediaan :
Sediakan puff pastri (pastri lapis), letakkan inti atas puff dan sedikit cheese
Kelar bahagian atasnya dgn pisau
Tutup puff, guna garfu tekankan tepi puff hingga habis (rujuk gmbr)
.
Letakkan dlm dulang pembakar dan sapukan egg wash
Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25- 30 minit
.
.
Rujukan :
FB: Resipi Mutiara HATI
Jika anda suka membeli belah secara online, jom layari DI SINI untuk mendapatkan tawaran dan pelbagai perkakas dan peralatan dapur untuk memudahkan kerja anda di dapur.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...