Kalau memilih kuih karipap pasti kita mencari yang licin dan tidak berjerawat. Usah dipandang pada rupa sebenarnya yang berjerawat itu lagi sedap rasanya. Biasanya karipap berjerawat ni orang tua-tua dulu suka membuatnya. Makan panas-panas memang layan.

KARIPAP KAMPUNG

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

KULIT KARIPAP

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

1/2 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

1 sudu besar marjerin

3 sudu besar minyak masak

Cara membuat:

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

  1. Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

IKLAN

3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.

 INTI KENTANG AYAM

Bahan-bahan inti:

IKLAN

1 biji bawang Holland saiz kecil

3 biji kentang saiz biasa

1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)

1 sudu besar rempah kari ayam/daging

2 cawan air

3 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

Cara membuat:

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

IKLAN
  1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.

Puas Hati Rasa Karipap Kampung Ni, Gerenti Tak Cukup Sebiji

4.Hasilnya, sedap makan panas-panas.

Kredit: Missz Amira

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: 

Sedap! Resipi Nasi Butter, Ayam Goreng & Sup Ala KFC

Resipi Kek Coklat Caramel Cheese Azlina Ina. Lembut, Gebu, Memang Padu!

Gulai Kurma Ayam Kelantan, Kuah Pekat Memang Puas Hati Makan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa

https://www.youtube.com/watch?v=3G49PgMlm8I

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI