Resipi yang ringkas, rasa lemak manis labu yang terserlah dengan campuran kelapa dan minyak sapi. Kuih yang lembut dan gebu amat sesuai sebagai sarapan atau minum petang.
KUIH LABU BAKAR GULA MERAH
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan labu lenyek (stim atau rebus)
- ½ cawan gula merah (kalau nak manis lagi boleh tambah 1-2 cawan Gula Merah)
- 1 kotak kecil santan kelapa
- ½ cawan air masak / air mineral.
- 1 sudu besar Minyak Sapi
- 2 biji telur ayam
- 1 sudu kecil esen Vanilla
- 1 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan-bahan kecuali labu lenyek. Kacau sehingga sebati. Tapis untuk dapat adunan yang halus.
2. Selepas tapis baru masukkan labu lenyek. Kacau lagi hingga sebati.
4. Masukkan dalam pembakar dan biarkan sehingga masak.
Info: Jika suka boleh taburkan bijan di atas adunan.
Kredit: Sha Ramson Abdullah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Serabai, Kuih Tradisi Orang Dulu Dulu
Sedapnya Kuih Serabai. Ia merupakan salah satu dari kuih tradisional orang dulu-dulu dan popular di kalangan rakyat Malaysia. Berbentuk seakan apam, Kuih Serabai ini biasanya yang dinikmati bersama kuah manis atau jika masih bermusim, boleh dimakan bersama kuah durian. Teringin nak rasa? Jom cuba resipi perkongsian saudari Zaty Hashim ni. Memang sedap.
CARA MASAK KUIH SERABAI KUAH DURIAN YANG SEDAP
BAHAN KUIH SERABAI:
4 cawan tepung gandum – beli online disini
1 cawan tepung beras – beli online disini
4 sudu makan gula pasir – beli online disini
1 sudu teh garam halus
1 sudu makan yis segera – beli online disini
4 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan adun hinga sebati.
2. Peram adunan sehingga naik sekali ganda dan berbuih. Adunan siap untuk dibakar.
3. Oles minyak pada pan acuan dan pastikan pan betul-betul panas sebelum diletakkan adunan.
4. Sukatan 1 adunan ini akan dapat dalam 88 keping serabai.
BAHAN KUAH DURIAN:
1 kg isi durian frozen
1 mangkuk santan pekat – beli online disini
½ mangkuk gula merah basah – beli online disini
¼ mangkuk gula pasir – beli online disini
Garam secukup rasa
5 sudu makan tepung gandum + air
Daun pandan
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan reneh hingga masak. Hidangkan bersama kuih serabai tadi.
PETUA UNTUK ELAK ACUAN MELEKAT
1. Panaskan pan serabai hingga betul-betul panas baru oleskan minyak dan letak adunan..
2. Api jangan kuat. Kalau melekat juga, goreng telur dalam pan dan angkat. Kemudian boleh guna pan macam biasa. Insyaallah tak melekat.
Kredit resipi & foto: Zaty Hashim
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Korean Japchae. Resipi Mi Kaca Korea Sangat Sedap & Mudah Masak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Apam Tokyo Berinti Kastard Pandan. Lemak, Manis Memang Sedap!
Petang-petang sebegini, memang sedap jika dapat makan kuih muih. Salah satu resipi yang RASA nak kongsi hari ni ialah resipi Apam Tokyo. Ia juga dikenali dengan nama Apam Manja. Nak cuba? Ini resipinya.
APAM TOKYO/MANJA
BAHAN-BAHAN UNTUK KULIT:
- 1 cawan tepung gandum – diayak
- 1/2 sudu teh serbuk penaik – diayak bersama tepung
- 1 biji telur
- 1/4 cawan gula
- 1/2 cawan susu segar/ susu cair
- 1/2 cawan air
- 1 sudu makan marjerin cair
- Secubit garam
BAHAN INTI KASTARD PANDAN:
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung kastard
- 1/2 cawan air pati pandan pekat
- 1 cawan santan
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan inti kastard pandan, satukan semua bahan didalam periuk atau kuali.
2. Seterusnya masak menggunakan api sederhana hingga likat.
3. Padamkan api dan sejukkan inti.
4. Bagi menyediakan kulit apam, pukul telur dan gula hingga kembang.
5. Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi hingga sebati.
6. Sendukkan adunan ke atas kuali tidak lekat dan sudukan inti dengan secukupnya.
7. Lipat apam dan kepitkan. Ulang langkah sama hingga semua bahan habis.
8. Sedia untuk dinikmati.
Apam Tokyo ni juga sedap jika menggunakan inti Kastard dan Kaya.
BAHAN UNTUK INTI KASTARD:
- 1/2 cawan tepung gandum – diayak
- 1 sudu makan tepung kastard – diayak
- 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan susu kotak/cair
- 1 sudu teh pewarna
- Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan diatas di dalam kuali atau periuk yang bersesuaian.
Masak guna api sederhana besar dan masak hingga likat.
BAHAN INTI KAYA:
- 60gm gula
- 125ml air panas
- 1 sudu makan tepung jagung
- 170gm gula
- 300ml santan
- 3 biji telur
- Daun pandan
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Masak gula menjadi gula hangus. Masukkan air panas.
- Satukan semua bahan lain dan bancuh hingga larut.
- Tuang abncuhan ke dalam periuk berisi gula hangus. Masak sehingga likat.
- Jika nak hasilkan kaya yang seperti yang dijual di kedai, bila dah masak, kisar seketika. Hasilnya memang cantik licin.
Info: Inti boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing-masing. Boleh juga menggunakan coklat.
Kredit resipi & foto: Izza Howzin
Resipi Kuih Telaga Emas Guna Sukatan Cawan. Sedap & Mudah.
Kuih Telaga Emas merupakan sejenis kuih tradisional yang dihasilkan menggunakan tepung pulut yang diisi inti seakan kastard. Kuih ini memang sangat sedap dan mempunyai rasa lemak-lemak manis. Nak cuba buat untuk minum petang? Resipi perkongsian saudari Zura Zul ni antara yang terbaik dan mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH TELAGA EMAS
BAHAN KULIT HIJAU:
- 250gm tepung pulut
- 3 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 ¼ cawan air
- Sedikit perisa pandan
- Sedikit pewarna hijau
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua tepung, garam dan perasa pandan.
2. Tuang air sedikit demi sedikit ( jangan sampai habis). Uli sehingga jadi doh yang tidak lekat di tangan.
3. Letak sedikit pewarna hijau. Uli hingga sebati dan sekata warnanya.
4. Cubit doh dan bulat-bulatkan. Anggaran berat doh ialah 24gm setiap satu.
5. Tekan dan ratakan doh ke dalam acuan lompang saiz kecil yang telah disapu minyak masak. Lakukan hingga habis dan ketepikan.
BAHAN INTI KASTARD
- 1 cawan santan kotak
- 1 cawan air suam
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1/4 cawan tepung gandum
- 3 biji telur
- 1 penutup botol esen vanilla
- Sedikit pewarna kuning telur
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan dan air suam. Campurkan esen vanilla dan gula. Kacau hingga larut.
2. Masukkan telur dan kacau sebati. Kemudian masukkan juga tepung kastard, garam dan pewarna kuning telur. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.
3. Tapis adunan dan tuang ke dalam acuan lompang yang telah diratakan dengan doh tadi.
4. Panaskan periuk kukusan hingga air betul-betul mendidih. Susun acuan kuih dan kukus menggunakan api sederhana selama 10-12 minit atau sehingga masak.
5. Angkat, sejukkan dan sedia utuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zura Zul