Bila musim durian, macam-macam menu yang boleh dihasilkan guna raja buah ni. Mana tidaknya, bila dah banyak, jelak juga kalau makan macam tu je. Salah satu kuih yang sedap kalau guna durian ialah bingka. Lemak-lemak manis, memang layan. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Sukat guna cawan je tak perlu timbang pun. Hasil nampak sedap! Jom cuba.
BINGKA DURIAN PALING SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan santan
1 cawan susu cair
1 cawan air
3 biji telur
1 cawan isi durian
Secubit garam
Bijan secukupnya
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Ambil loyang bersesuaian dan oles sedikit minyak.
3. Tuang adunan bingka tadi ke dalam loyang. Hentak-hentak sedikit supaya adunan sekata. Tabur bijan dengan secukupnya.
Ads
4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.
5. Angkat dan sejukkan seketika. Kemudian boleh dipotong dan dinikmati.
Samosa kentang ini antara kuih frozen yang boleh kita buat sendiri dalam kuantiti banyak supaya boleh dimakan bila-bila masa termasuklah untuk berbuka puasa.
Samosa kentang ini, selain mudah ia juga tak memerlukan kos yang mahal, cuma menggunakan kentang lobak serta kulit popia sebagai bahan utama. Paling penting hasilnya rangup dan sedap.
5 biji kentang – potong dadu
1 batang lobak merah – ambil suku & potong dadu
1 biji bawang besar – potong dadu
Sedikit daun bawang
1 1/2 sudu makan gula
1 sudu makan garam
Serbuk perasa
Sedikit lada hitam – ditumbuk lumat
Kulit popia
Info: Bahan ini untuk 20-25 biji samosa
Cara membuat
Rebus seketika kentang dan lobak merah supaya empuk. Kemudian tos.
2. Tumis bawang besar yang dipotong dadu sampai layu.
3. Masuk ubi kentang dan lobak merah bersama semua bahan-bahan lain, gaul rata & perasakan.
4. Siap inti samosa.
5. Bagi melipat samosa, sediakan bahan utamanya iaitu kulit popia dan inti yang siap dimasak. Sebelum itu bancuh 2 sudu besar tepung gandum bersama air untuk lekatkan samosa supaya tak terburai.
6. Ambil kulit popia potong dua. Letak tepung tadi di hujung untuk sambung supaya panjang. Kemudian boleh ikut langkah di bawah atau boleh guna kaedah melipat popia yang lain.
7. Letak bancuhan tepung tadi di hujung supaya melekat, letak juga di ruang-ruang kosong Siap! Boleh goreng terus atau frozen.
Boleh juga lipat cara ini, lebih mudah. Tak perlu potong kulit popia. Cara ini dikongsi oleh Cik Puan Rose
Siapa di sini suka makan kuih tradisional, pasti suka dengan kuih bom bijan inti kelapa.
Walaupun ada kala bahan-bahannya tak banyak, tapi kena ada teknik membuatnya supaya kuih menjadi dengan cantik dan sedap.
Nak buat kuih tradisional memang memerlukan kesabaran, tapi dengan perkongsian resipi dan langkah demi langkah daripada Shidah Asmuni, mudah saja untuk membuatnya.
KUIH BOM BIJAN INTI KELAPA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung pulut – beli online di sini 1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini 1 biji ubi kentang | rebus hingga empuk & dilenyek – beli online di sini ½ cawan air (campur 2 sudu air sebab tadi tak cukup) Sedikit garam Sedikit pewarna kuning (optional kalau nak letak atau tak, terpulang pada citarasa sendiri) Bijan
1. Campur semua bahan dan gaul hingga menjadi doh yang tak melekat di tangan. 2. Bentukkan bulat kemudian tekan tengah untuk bubuh inti (inti kelapa tu bulatkan siap-siap). Senang nanti dah bubuh inti, tutup semula bulatkan kembali.
3. Buat hingga doh habis. Basahkan tangan dan ambil bebola tadi ratakan dengan tangan kita yang basah tadi hingga kena semua permukaan. 4. Lalu gaulkan dengan bijan hingga tutup semua bebola tadi dengan bijan. Bila dah habis dan siap semuanya, simpan dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng. 5. Goreng dengan menggunakan api yang sederhana hingga masak kekuningan.
CARA BUAT INTI:
1 biji kelapa parut muda (sesuai buat inti) ½ inci gula melaka (sebab gula yang saya beli tu 3 inci, jadi bahagi 2) – beli online di sini *Nak letak semua pun okay tapi tak perlu letak gula perang dah ½ cawan air 3 sudu gula perang (nak manis lagi tambah) – beli online di sini Sedikit garam 1 sudu tepung gandum 3 helai daun pandan
1. Didihkan air, kemudian masukkan gula melaka dan biar larut. 2. Bila dah larut, campur gula perang dan daun pandan. Apabila dah mendidih dan agak pekat, masukkan kelapa parut tadi. Gaulkan. 3. Kemudian masukkan tepung gandum dan garam. Kacaulah hingga kering dan masak.
Bila rumah sebelah membakar bahulu, semerbak harum wangi satu rumah. Bau sampai ke sebelah rumah, tak boleh tahan nak juga masak bahulu yang mudah buat untuk sekeluarga makan.Boleh cuba resipi yang dikongsi ini. Bahan untuk membuatnya juga mudah. Sesuai untuk sebarang jenis majlis dan doorgift.
Cara memasak:
1. Campur 10 biji telur dan gula kastor.
2. Pukul high speed sehingga putih gebu.
.
3. Bakar tepung 10 minit dalam oven serta ayak. Masukkan tepung ke dalam adunan telur dan gula yang telah dipukul kembang tadi. Mix sekejap dengan low speed, sebaiknya kaup balik guna senduk ye..
4. Sendukkan ke dalam bekas atau acuan. Bakar ke dalam oven dengan suhu 170 selama 30 minit.
5.Hahhh tudya.,nampak kegebuan BAHULU.. makan panas2 memang Layannnn… Jom buat..
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...