Buat waffle ni senang aje,tapi kenalah ada acuan pembakarnya. Ni resipi yang dikongsi oleh Asraf Azemi. Yang penting pasti gebu dan lembut.
Gandingannya pun kena ada taklah sirap maple, buah-buahan berries, mentega atau aiskrim. Baru terangkat rasanya. Sebab padanan hidangannya dah manis, adunan waffle tu boleh aje dikurangkan sedikit gula tu. Selamat mencuba ya.
WAFFLE GEBU
Ads
BAHAN-BAHAN :
4 biji telur kuning
4 biji putih telur (meringue)
450ml susu
30gm gula kastor
350gm tepung gandum
20gm baking powder
170gm mentega
Garam secukup rasa
Esen vanilla secukupnya
CARA MEMASAK.
Ads
1. Telur kuning,susu,vanilla esen dan gula kastor campur sekali kacau sampai sebati.
2. Masukkan pula tepung,baking powder dan garam ke dalam adunan.
3. Dalam bekas yg lain, pukul telur putih nak jadikan meringue.
4. Campurkan meringue telur putih dalam adunan dan kacau perlahan sampai sebati.
*cairkan butter,masuk dan gaul adunan.
(Siap adunan waffle)
5. Rehatkan adunan dalam 15 minit-20 minit
(Seeloknye simpan sehari dalam peti ais)
Resepi ni jgak sesuai buat pancake
Ads
Selamat mencubaa
Kredit Resepi : asyraf azemi
FB :Resipi dari mulut ke hati
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Suka makan Kacang Botak? Ha…Jom belajar buat snekkudapan ni. Sangat mudah dan ringkas. Kalau beli, sikit je dapat. Nah..cuba buat sendiri menggunakan resipi perkongsian saudara Are Peace ni. Memang sedap. Sekali buat, memang dapat banyak. Jom cuba.
1. Bersihkan kacang tanah tapi jangan basuh terlalu lama. Lepas basuh, terus keringkan. Jemur bawah matahari sampai kering. (saya keringkan dalam ketuhar je sekejap)
2. Campur semua bahan yang disediakan (kecuali tepung) di dalam bekas dan gaul sebati.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras. Gaul sampai sebati dan kacang bersalut sepenuhnya.
4. Panaskan minyak dan goreng kacang dengan api sederhana.
5. Pastikan kacang menjadi keperangan tetapi tidak terlebih garing.
6. Semasa menggoreng, buih-buih di atas minyak akan terbentuk. Lepas masukan kacang, terus kacau tanpa berhenti untuk elakan kacang dari melekat.
7. Setelah kacang kelihatan masak, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
Bahan B :
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata. 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak. 8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF :Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
2. KEK KUKUS COKLAT BADAM
BAHAN-BAHAN : Bahan A
Bahan B:
Bahan topping :
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati. 4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping. Topping : 2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20-25 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF:Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
Bahan B :
Bahan C:
Bahan D :
Bahan ‘topping’:
Bahan untuk lapisan:
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata. 6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata. 7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit. 8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3. Siap untuk di hiding.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
Bahan B:
Bahan C :
Bahan topping/sapuan:
CARA MEMASAK : Kek : 1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2 Pukul bahan Ahingga kembang 3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati 4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit. 5 Setelah masak sejukkan kek. Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF: Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
Bahan B:
Bahan C :
125 ml minyak jagung/masak 1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit. 7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10 8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hiding.
Krim keju keju : 1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut. 2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap. 3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Anak-anak sekarang memang suka pasta sebab kebanyakan pasta tak pedas, kurang campuran sayur dan mudah dimakan, semudah 1, 2, 3. Sebab itulah, RASA kongsikan menu Pasta Udang Berkrim yang terlajak sedap ni. Sure anak-anak suka.
PASTA UDANG BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Masukkan isi udang bersama serbuk lada hitam, lada sulah, serbuk cili dan garam secukupnya, Gaul rata dan ketepikan.
LANGKAH 2: Panaskan sedikit mentega dalam kuali, tumiskan udang hingga kemerahan. Angkat dan ketepikan.
LANGKAH 3: Dalam kuali lain, panaskan mentega, tumis bawang Holland diikuti bawang putih, kacau rata hingga wangi. Kemudian masukkan susu cair dan kacau lagi.
LANGKAH 4: Perasakan dengan garam, lada sulah dan lada hitam, kacau rata.
LANGKAH 5: Masukkan pasta dan udang yang telah digoreng tadi, kacau rata.
LANGKAH 6: Setelah digaul rata, taburkan daun parsli dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Jika mahu lebih berkrim dan pedas, boleh tambah parutan keju dan sebelum dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!