Sesekali perut terasa ingin makanan yang tidak berat dan mengenyangkan. Menu pasta menjadi pilihan kerana penyediaan yang sangat mudah. Jika anda peminat pasta, menu ni tidak mengecewakan untuk dicuba.
Spageti Aglio Olio Seafood
Bahan-bahan:
1 bungkus spagheti (rebus letak minyak + garam)
Udang + sotong (goreng dan asingkan)
4-5 ulas bawang putih-dihiris
Brokoli – rebus sekejap
Cendawan -dihiris
Tomato ceri
Daun parsli
2-3 Cili kering- potong serong
1/2 cawan air rebusan spagheti
Letak dalam mangkuk asing
1 kiub ayam
2 sudu garam
1-2 sudu besar chili flakes
1 sudu lada hitam
Oregano sikit
Cara memasak:
1.Tumis bawang putih agak-agak garing.
2.Masukkan cendawan kacau-kacau.
3.Masukkan semua bahan-bahan,kacau2 sikit
4.Akhir sekali masukkan spagheti dan kacau sampai sebati semua
Kredit Resipi : maya miera
Buat Pizza Cup Tanpa Guna Oven. Serius, Masak Dalam 7 Minit Je.
Popia Bergedil Cicah Sambal Kicap Berapi. Menu Minum Petang Paling Padu
Fettucine Carbonara Mushroom Ringkas, Sosej dan Udang Digril Dulu. Mantaplah Rasanya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sup Ayam Lada Hitam, Menu Tanpa Minyak Paling Mudah Masak
Bagi anda yang menggemari hidangan bersup, boleh cuba resipi Sup Ayam Lada Hitam yang terlajak mudah perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan ini. Jika anda demam, batuk dan selsema, elok sangat nikmati sup ini. Sup ni bukan untuk orang yang tak sihat sahaja tau. Yang sihat pun boleh makan untuk segarkan badan. Ibu-ibu yang sedang dalam pantang, kalau dah jemu makan ikan bakar, pun boleh nikmati sup ni. Sangat sedap!
Istimewa buat yang tengah dalam usaha nak turunkn berat badan, sup ini juga sesuai dijadikan menu harian anda. Kenapa? Sebab, masak menu ni tak guna minyak pun. Jadi ia lebih sihat. Minyak masak pun jimat.
Jika anda sukakan rasa sup yang masam, boleh tambah sedikit asam keping yang bersaiz kecil ke dalam sup. Kalau boleh, elakkan guna air asam jawa kerana ia akan jadikan sup berwarna gelap. Nampak tak cantik pula. Nak tambah serbuk lada sulah pun boleh.
Bab lada hitam pula, sebaiknya guna lada hitam biji yang ditumbuk kasar dan bukannya serbuk lada hitam. Ini kerana ia akan memberikan rasa yang berbeza pada sup.
Jomlah cuba masak untuk keluarga hari ni. Pasti semuanya berselera.
CARA MASAK SUP AYAM LADA HITAM YANG SEDAP, MUDAH & BERKHASIAT
BAHAN-BAHAN:
- Ayam – potong kecil
- 2-3 ulas bawang putih – tumbuk kasar – beli online disini
- 2 biji bawang merah – beli online disini
- 1 inci halia – tumbuk
- 1 batang serai – titik
- Lada hitam – tumbuk kasar – beli online disini
- Garam & gula secukup rasa
- Daun bawang – hiris
CARA MEMASAK:
1.Tumbuk kasar bahan-bahan kemudian satukan dalam periuk bersama ayam yang telah dipotong serta dibersihkan.
2.Masukkan air dengan secukupnya dan didihkan guna api perlahan hingga ayam masam sempurna.
3.Angkat dan hidangkan dengan segera.
Kredit resipi & foto: Nana Sabrina Sarsan
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kredit resipi & foto: Nana Sabrina Sarsan
Mudah Buat Lasagna Daging Yang Lazat
Masih berfikir menu apa untuk minum petang nanti. Min syor masak lasagna daging. Biasa kita membelinya di kedai tapi belum tentu memenuhi citarasa. Bila buat sendiri baru memenuhi citarasa.
Lasagna Daging
Bahan inti :
Daging kisar (1paket 400g) kak guna brand Ramly.
Sos Prego spageti (1 tin)
Sos cili – kak tambah sebab nak rasa pedas
Bawang besar (1biji) – cincang
Bawang putih (5ulas) – cincang
Serbuk lada itam
Garam
Cara-cara :
Tumis bawang besar dengan bawang putih sampai naik bau.
Masukkan daging kisar. Masak sampai empuk. Boleh masukkan sikit air sampai cepat masak.
Masukkan sos Prego, sos cili. Kacau.
Perasakan dengan garam & serbuk lada hitam.
Siap dan ketepikan.
Cara buat sos putih :
5 sudu besar mentega
3 sudu tepung gandum
500ml susu segar
2 keping keju – kak guna Cheesedale
Cara memasak :
1.Cairkan Masukkan tepung gandum. Kacau jangan sampai berketul. Guna api perlahan.
2.Masukkan susu & cheese. Kacau sebati & cheese cair. Siap. Bila sejuk sos akan pekat.
Lasagna @ roti Gardernia
3Kalau guna lasagna kene celup dengan air panas sekejap. Pastu susun dalam loyang.
4.Kalau guna roti, gelek roti bagi nipis dan celup dengan susu. Susun dlm loyang.
5.Susun selang seli. Lasagna, inti, sos putih.. Buat berlapis.. Lapisan atas sekali biar sos putih.. Tabur dengan mozarela cheese. Lagi banyak lagi sedap.
6.Bakar pada suhu 150’C dlm 30-40 minit @ sampai bahagian atas perang-perang..
7.Siap untuk dimakan!
Kredit : Wahida Zakaria
5 Menu Sihat Sajian Barat… MFA College Kongsi Resipinya
Dalam apa jenis masakan pun jika mahu jadikan ia menu sihat dan rendah lemak, kena bijak memilih bahan ramuannya. Pilihan memanggang, mengukus, membakar adalah antara teknik yang boleh mengurangkan kandungan lemak.
Nak tahu apa resipi sihat dari sajian barat ni, jom semak resipi dari Chef Hazieyanti Soegijono dan Che Haziq Masran dari MFA College ini.
1.BAKED CHICKEN FAJITA ROLL UP
BAHAN-BAHAN :
- 1 keping dada ayam
Bahan untuk perap :
- 2 sudu makan minyak zaitun
- ½ sudu teh jus limau
- 1 ulas bawang putih (cincang halus)
- 1 sudu teh serbuk paprika
- ½ sudu teh oregano kering
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh serbuk cayenne
- ½ sudu teh daun ketumbar (cincang halus)
Bahan untuk ayam:
- ½ biji lada benggala merah | di hiris
- ½ biji lada benggala hijau | dihiris
- ½ lada benggala kuning | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Campurkan kesemua bahan perap dan kacau.
2. Perap ayam dengan kesemua bahan perap selama 3- minit .
3. Setelah selesai perap masukkan lada benggala dan gulung ayam bersama lada benggala.
4. Bakar selama 25 minit sehingga 30 minit dengan suhu 180°c dengan ayam dalam keadaan dibungkus dengan aluminium foil
5. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak :Bakar
Jenis masakan : Lauk utama, ayam
Keistimewaan : Ayam bakar digulung dengan isi lada benggala
Info Chef : Bagi mengelakkan dada ayam dari kering, balutkan dengan kertas aluminium masa membakar.
2. FISH AND CHIPS WITH YOGURT SAUCES
BAHAN -BAHAN :
- ¾ cawan serbuk roti
- 1 biji telur
- ½ cawan tepung gandum
- ½ sudu teh lada hitam
- ½ sudu teh lada putih
- 1 keping ikan dori
- 1 biji kentang
Bahan untuk membuat sos yogurt :
- 1/2 cawan yogurt
- ½ batang timun jeruk
CARA MEMASAK :
1 .Campurkan lada hitam, lada putih ke dalam ikan dori. Kemudian salutkan sengan tepung, telur, dan serbuk roti.
2. Kemudian bakar bersama kentang selama 15 minit sehingga 20 minit dengan suhu 150°c
3. Sementara itu buat sos yogurt. Cincang timun jepun dan campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga rata
4. Sajikan ikan dori bersama kentang bakar dan sos yogurt tadi.
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak :Bakar
Jenis masakan : Ikan
Keistimewaan : Ikan dori bakar yang manis dan rangup
Info Chef : Kalau tak nak salutkan dengan serbuk roti, anda boleh juga menyalut dengan oat sahaja. Oat mengandungi khasiat yang boleh membantu kawalan kolestrol.
3. BROCCOLI SOUP
BAHAN-BAHAN :
- ½ biji broccoli
- ½ kentang
- ½ batang saderi
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu makan minyak canola
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak canola di dalam kuali.Tumiskan semua bahan, masukkan air dan biarkan empuk.
2. Kemudian biarkan ia sejuk dan kisar hingga halus
3. Masukkan semula ke dalam periuk dan masak 5 minit sahaja.
4. Masukkan susu segar rendah lemak dan tutup api. Kacau rata..
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 5 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh sebentar
Jenis masakan : ‘Appetizer’
Keistimewaan : Sup brokoli pembuka selera yang enak
Info Chef : Brokoli kaya dengan serat, sayuran hijau ini boleh meningkatkan vitamin D dan mempunyai C, B6, A, E dan K yang diyakini boleh mencegah kanser dan menurunkan kolestrol.
4. APRICOT CHICKEN WITH BALSMIC VINIGER
BAHAN -BAHAN :
- 3 biji buah aprikot kering
- ½ biji bawang Holland
- ½ cup cuka balsamik
- ½ sudu teh bahan perasa
- Air secukupnya
- ½ sudu teh paprika
- ½ sudu kecil jintan putih
- 1 keping dada ayam
CARA MEMASAK :
1. Perapkan dada ayam dengan paprika,jintan putih dan bahan perasa
2. Panggang ayam yang telah perap selama 10 minit
3. Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius. Letakkan dalam bekas hidangan.
4. Tumiskan bawang Holland. Kemudian masukkan cuka balsamik
5. Tambah sedikit air kemudian masukkan bahan perasa.
6. Campurkan ayam ke dalam periuk dan gaul sehingga rata
7. Siap untuk dihidangkan bersama buah aprikot
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Panggang dan bakar dalam oven
Jenis masakan : Lauk utama, ayam
Keistimewaan : Ayam panggang berjus dengan rasa masam dan pedas
Info Chef : Cuka balsamik ialah hasil penapaian anggur dan memberikan rasa masam dalam masakan. Polifenol dalam cuka balsamik mampu mengurangi kemampuan kolesterol jahat LDL yang menjejaskan kesihatan.
5. CHILI-GARLIC GRILLED CHICKEN WITH AVOCADO SALSA
BAHAN-BAHAN :
- ½ sudu teh kepingan cili (chillies flakes)
- ½ biji bawang
- ½ sudu teh paprika
- ½ sudu teh cumin
- ½ sudu teh garam
- ½ biji tomato
- ½ biji bawang merah
- ½ sudu teh daun ketumbar
- ½ sudu makan jus limau
- 1/2 biji buah avokado (separuh masak) | potong dadu kecil
- 1 keping dada ayam
CARA MEMASAK :
1. Perapkan dada ayam dengan paprika, jintan putih cumin, kepingan cili dan bahan perasa.
2. Panggang ayam selama 10 minit , kemudian bakar di dalam oven dengan suhu 160 darjah selama 20 minit.
3. Sementara itu buat avocado salsa. Potong avocado, tomato dan,bawang dadu kecil
4. Masukkan daun ketumbar dicincang dan masukkan jus limau
5. Gaulkan semua dan letakkan di atas ayam yang telah di panggang
6. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Panggang dan bakar dalam oven
Jenis masakan : Lauk utama, ayam
Keistimewaan : Ayam panggang berjus yang enak dimakan bersama avokado
Info Chef : Sajian sihat kaya dengan serat dan kandungan potassium. Jika avokado lebam rendamkan dengan air garam.
RESIPI : CHEF HAZIEYANTI SOEGIJONO DAN CHEF HAZIQ MASRAN
TERIMA KASIH : CHEF DATO MOHD FARID ALWI, MFA COLLEGE (MALAYSIA FOOD (AUTHENTIC) COLLEGE,Unit C-1-28 Blok C Pangsapuri Spring Villa, Jalan UP 1/1D Taman Ukay Perdana, Ampang, Selangor .
mfaeducation.college@gmail.com