
Isi Kandungan
ToggleMacam mana hebat pun kuih moden, pasti kuih tradisi juga jadi kesukaan seperti bahulu, lompat tikam dan sago gula Melaka. Keenakan rasa kuih tradisi memang tiada tandingan. Kuih cara juga antara kesukaan ramai sama ada kuih cara manis mahupun berlauk.
KUIH CARA
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
2 cawan air pandan (10 helai blend)
1 biji telur
1 sudu makan minyak masak
Sedikit garam/pewarna hijau
Cara memasak:
1.Kisar semua bahan sampai sebati
2.Panaskan acuan
3.Sapu minyak atas acuan
4.Tuang adunan tunggu sekejap baru letak sedikit gula dihabagian tengah adunan tadi.
5.Cungkil adunan guna lidi nampak kekuningan, adunan menjadi pejal bole angkat.
Siap untuk dihidang.
Kredit: Vee Muhamad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Apam Berkuah Kuih Lama Negeri Terengganu Ramai Yang Tak Kenal Tapi Rasa Memang Sedap

Apam berkuah? Uishh macam mana tu? Selalu makan gitu je mana ada makan dengan kuah. Kuih apam berkuah ni asalnya dari negeri Terengganu kini dikenali sebagai kuih tradisional Terengganu kerana tak semua orang sekarang kenal kuih apam berkuah ni. Cara nak buat kuih apam berkuah ni mudah sahaja sebenarnya. Resipi asal telah dikongsikan oleh Muliadi Ramli di Facebook. Jom cuba resipi ini.
APAM BERKUAH
BAHAN-BAHAN:
APAM
Bahan A
1. Gula merah 2 sudu besar
2. Gula putih 2 sudu besar
3. Air 1 1/2 cawan
4. Nisang besar 1 keping
4. Daun pandan 3 helai( optional)
Masak semua bahan di atas hingga cair.
Bahan B
1. Yis mauripan 1 pek (11 g)
2. Gula 1 sudu besar
3. Air cawan 1/2
Masukkan yis bersama gula dan air, kacau rata tunggu dalam 10 minit hingga yis mengembang.
Bahan C
1. Tepung gandum 220g
2. Tepung beras 220g
3. Pisang 150g (dikisar halus)
KUAH
1. Bahan kisar halus
– Bawang besar 1 biji
– Bawang merah 5 biji
– Lengkuas 1 inci
– halia 1/2 inci
– kunyit 1/2 inci
2. Bahan tumbuk
– ketumbar 2 sudu kecil (disangai)
– jintan manis 1 sudu kecil ( disangai terlebih dahulu)
– lada hitam 2 sudu kecil
3. ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)
4. rempah masak cap ros 1 sudu kecil (optional)
5. santan 1 kotak kecil
6. kerisik 1 sudu kecil
7. kelapa parut 1 sudu besar
8. Nisang secukup rasa
8. garam gula secukup rasa
9. Minyak dan air
CARA PENYEDIAAN:
APAM
Campurkan kesemua bahan A, B dan C kacau rata sehingga tiada tepung berketul
Perap selama 1 1/2 jam. Sapukan minyak kepada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung kepada pengukus dan acuan.
Bila masak sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan.
KUAH
Tumis bahan kisar halus
Bila naik bau masukkan bahan tumbuk dan rempah, tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan 1 cawan air, masukkan santan dan 1 cawan air lagi ( kepekatan terpulang pada citarasa) Masukkan ikan, kelapa parut,kerisik, nisang, garam dan gula. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat)
Siap untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA
Kredit: Muliadi Ramli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Beriani Daging Tulang Gearbox Menu Istimewa Raya Haji
Buat Sendiri Tapai Pulut Sedap Untuk Hari Raya. Begini Caranya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Batil Pisang, Sambil Buat Teringat Kenangan Lama

Isi Kandungan
ToggleKuih batil pisang atau dikenali juga sebagai talam pisang ini antara kuih tradisional masyarakat Banjar. Sedap berlemak dari rasa pisang dan juga santan, kuih ini sesuai untuk hidangan petang.
Buat Sarah Alias yang berkongsi resipi ini, kuih batil pisang ini menggamit memori silam zaman kanak-kanak. Kuih ini selalu dimasak arwah ibunya menggunakan pisang terlebih masak yang tidak mahu ambil oleh peraih.
Pesan beliau untuk membuat batil pisang ini, boleh gunakan pisang awak atau pisang yang selalu digunakan untuk membuat kuih. Tapi elakkan pisang nangka dan pisang tanduk.
Resipi kuih batil pisang
Bahan untuk lapisan bawah atau lapisan pisang
1 cawan penuh pisang dilenyek
2 cawan santan cair
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula
Sedikit garam
Bahan untuk lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 1/2 cawan tepung beras
Sedikit garam
Cara memasak
1. Terlebih dahulu sediakan lapisan bawah, campur kesemua bahan kecuali pisang dan gaul hingga sebati dan tidak berketul.
2. Kemudian barulah dimasukkan pisang lenyek tadi. Gaul rata pisang dengan adunan tadi.
3. Panaskan pengukus, sediakan loyang dan sapu sedikit minyak masak ke dalamnya. Kemudian tuang adunan ke dalam loyang.
4. Kukus selama 20 minit jika menggunakan pengukus jenis lama dimasak atas dapur pastikan penutup pengukus dibalut kain.
5. Bagi membuat lapisan atas, campurkan semua bahan dalam periuk atau kuali. Buka api dan panaskan sekejap. Jangan terlalu lama kerana adunan boleh berketul dan hangit. Tutup api.
6. Cucuk dulu permukaan lapisan pisang yang sudah masak dengan garpu kemudian tuang lapisan atas perlahan-lahan.
7. Kukus dalam 15 minit, jika masih lembik boleh tambah masa dalam 3-5 minit.
Kuih batil pisang yang baru masak sangat lembut, jadi elak memotongnya Ketika ini. Tunggu hingga sejuk barulah cantik bila dipotong.
Kredit resipi & foto: Sarah Alias
Baca: Muffin Pisang Coklat Cip, Cara Buat Senang Sangat
Bingka labu Guna Air Fryer, Mudah Dan Cepat

Isi Kandungan
ToggleBingka labu ini ada peminat tersendiri. Terasa lemak-lemak madu. Bingka ada bermacam jenis bingka. Ada yang memang suka bingka labu ni tapi nak buat sendiri tak berani. Takut tak menjadi.
Jangan risau, Guna saja resipi yang dikongsikan oleh puan Eniza M. Salim ini. Kuih bingka masak dengan cantik dan permukaan garing dengan elok guna resepi di atas. Selamat mencuba.
Bingka labu
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1/4 cawan gula perang – boleh beli online di sini
2 biji telur
1 cawan labu ( yang telah direbus + lenyek)
2 sudu kecil majerin – boleh beli online di sini
1/2 sudu kecil garam – boleh beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla – boleh beli online di sini
Sedikit bijan
1 cawan santan/ 200ml
Beberapa titik pewarna kuning (pilihan)
Cara Memasak Bingka Labu:
Kisar semua bahan di atas, kecuali bijan.Tuang ke dalam acuan Loyang (guna loyang 6′ yang telah disapu majerin). Taburkan bijan.
Kemudian bakar di dalam Air Fryer menggunakan suhu 160 selama 25 minit. Pada 5 minit akhir, tambah suhu 180 untuk dapatkan kesan garing di bahagian atas. Tapi bergantung pada AF masing-masing juga ye.
Jika dicucuk dengan lidi belum masak. Tambahkan lagi masa bakar dan rendahkan suhu.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kuih Talam Pandan Mudah Buat dan Kenyal, Resipi Gerenti Jadi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official