Puding roti tembikai memang sedap. Cantik pulak tu rupanya. Nak buat pun tak susah.
Kadangkala roti nak tamat tempoh masih banyak lagi tak dimakan. Jadi, seeloknyaq olah jadi sesuatu yang lain. Nak buat pudding roti tembikai ini bukan susah sangat pun.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Haslindawati Omar ini ye. Resipi ini mengguanakn loyang 8” ye.
Puding Roti Tembikai
Bahan A:
4 keping roti putih dipotong buang bahagian tepi (kalau tak jadi kuning) – boleh beli online di sini
1 tin susu cair * – boleh beli online di sini
4 sudu besar susu pekat manis* – boleh beli online di sini
1 biji telur gred A*
Kisar bahan bertanda ( * )
Bahan B:
3 cawan air
10gram serbuk agar-agar clear – boleh beli online di sini
4 sudu besar gula pasir – boleh beli online di sini
1 sudu kecil esen vanila – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk memasak agar-agar, kacau semua bahan B hingga sebati. Masak hingga sampai didih.
Kemudian masukkan bahan kisar. Tunggu mendidih baru padam api. Setelah itu, bahagikan kepada tiga adunan. Letak warna merah @ kuning (banyak). Letak warna hijau (sikit) dan warna original (sikit).
Sediakan loyang bulat. Basahkan loyang untuk mudah keluarkan puding nanti.
Tuang adunan hijau. Diikuti putih dan merah. Tunggu suam sikit dan masukkan ke dalam peti sejuk. Lepas sejuk baru letakkan coklat chip untuk bijinya.
Siap boleh dipotong.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cucur Sosej Bersama Kentang, Lobak Merah & Kucai. Menu Minum Petang Paling Ekspress & Sedap!
Terasa nak makan cucur untuk meinum petang ni? Ha…meh lah cuba Cucur Sosej bersama sayur-sayuran ni. Ada ubi kentang, lobak merah, kucai, dan bawang. Bila dan bercampur dan digoreng, memang sedap! Malah ni juga salah satu resipi yang mudah dan pantas. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CUCUR SOSEJ BERSAMA SAYURAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji ubi kentang | dihiris kecil
- 1 biji bawang besar | dimayang
- 1 biji telur
- 2 batang sosej | dihiris nipis
- 1 cawan air sejuk
- 1 batang lobak merah | dihiris halus
- Sedikit daun kucai | dihiris
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Masukkan hirisan sosej, kentang, bawang, lobak merah, daun kucai, tepung dan telur ke dalam mangkuk besar. Gaulkan dan tambah air sedikit demi sedikit.
- Gaul adunan supaya sebati dan masukkan garam mengikut cita rasa.
- Panaskan minyak dan sudukan adunan tepung ke dalam minyak panas. Balik-balikkan cucur dan goreng sehingga kekuningan.
- Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
5 Resipi Karipap Ni Memang Sedap Makan Panas-Panas
Enaknya minum petang dengan kuih muih melayu.Antara yang disukai ramai ialah karipap. Makan pula panas-panas confirm tak cukup satu. Ada pelbagai jenis karipap yang boleh anda cuba. Dikongsi resipi karipap pilihan anda.
1.KARIPAP DAGING RANGUP & BERINTI SEDAP
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 1kg tepung gandum
- 3/4 cawan minyak masak
- 2 sudu makan marjerin
- 2 sudu makan air kapur jernih
- 1 sudu teh garam
- 400ml air sejuk dari peti ais
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.
- Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.
- Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.
- Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.
- Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.
- Doh yang siap diuli.
- Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam. Sementara itu bolehlah buat intinya.
BAHAN INTI KARIPAP DAGING:
2kg kentang – didadu
300gm daging dicincang
2 biji bawang merah besar – didadu
2 ulas bawang putih – diracik
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan cili kisar
Sedikit daun sup
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.
- Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.
- Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.
- Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.
- Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.
- Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.
- Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.
- Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.
- Karipap yang telah siap di kelim.
- Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.
- Angkat dan toskan.
- Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Rosni Musa
2.KARIPAP KENTANG DAGING & TELUR REBUS
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 1kg tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak – panaskan sekejap
- 3 sudu makan marjerin
- 1/2 sudu teh garam
- Air secukupnya
BAHAN INTI:
- 15 biji ubi kentang – kupas kulit & potong dadu
- 100gm daging – potong nipis & kecil
- 2 paket kecil rempah kari
- 10 tangkai cili kering – kisar halus
- 1 biji bawang besar – hiris
- 4 ulas bawang putih – hiris
- 1-2 tangkai daun kari – hiris
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya – jika perlu
- Minyak untuk menumis
- Telur rebus – dibelah empat
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan garing.
2. Kemudian masukkan daging, cili kisar dan rempah kari. Masak lagi hingga garing. Daging boleh direbus terlebih dahulu tetapi empunya resipi tidak rebus kerana sudah hiris nipis.)
3. Seterusnya masukkan ubi kentang, garam serta gula secukupnya. Kalau inti agak kering, masukkan sedikit air.
4. Masak inti hingga kentang dan daging empuk. Padamkan api dan sejukkan inti.
5. Untuk membuat doh, satukan tepung gandum, marjerin, minyak masak dan garam. Gaul sebati.
6. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat. Jika terlembik, tambah tepung secukupnya. - Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canai leper.
8. Sudukan inti secukupnya dan masukkan telur rebus. Kelim kemas. - Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: SuRiani Rahim
3.KARIPAP KAMPUNG
KULIT KARIPAP
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar marjerin
3 sudu besar minyak masak
Cara membuat:
1.Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.
2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.
3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.
4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.
5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.
6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.
7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.
INTI KENTANG AYAM
Bahan-bahan inti:
1 biji bawang Holland saiz kecil
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
1.Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.
2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).
3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.
4.Hasilnya, sedap makan panas-panas.
Kredit: Missz Amira
4.KARIPAP PUSING
KULIT KARIPAP PUSING
BAHAN DOH A
1/4 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Air ais secukupnya
CARA MEMBUAT DOH A
1. Dalam periuk kecil, panaskan minyak masak dan marjerin sehingga berbuih.
2. Tuang minyak masak dan marjerin panas tadi ke dalam tepung gandum. Gunakan sudu, kacau sebati.
3. Masukkan garam dan air ais sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh lembut.
4. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 120 gram. Ketepikan.
BAHAN DOH B
120 gram tepung beras
100 gram marjerin
CARA MEMBUAT DOH B
1. Dalam bekas, campurkan tepung beras dengan marjerin. Uli sehingga menjadi doh.
2. Jangan tambah air. Kedua-dua adunan ini boleh jadi doh tanpa air.
3. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 70 gram. Ketepikan.
CARA MENYATUKAN
1. Ambil DOH A. Jadikan leper dengan gunakan tangan. Ambil DOH B. Letakkan atas DOH A. Satukan kedua-duanya menjadi satu bebola.
2. Gunakan penggelek, leperkan sehingga nipis. Kemudian gulung.
3. Selepas digulung, gelek lagi sehingga nipis. Gulung lagi. Kemudian potong doh ini kepada 6 bahagian. Boleh jadi 6 biji karipap.
4. Ambil 1 bahagian, isikan inti. Kelim jadi karipap. Bolehlah goreng.
Sumber: Hidayati Hana
5.Karipap Rangup
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
200g planta
½ cawan minyak masak
2 cawan air sejuk + 3 sudu teh garam
1sudu air kapur
Cara buat doh:
1.Panaskan planta dan minyak masak sampai betul-betul panas.
2.Terus tuangkan dalam gandum tadi.
3.Gaul rata semua.
4.Air kapur tuang satu sudu dalam tepung tadi.
5.Masukkan air dan garam, kacau sampai hancur garam.
6.Tuang perlahan- lahan dalam gandum tadi sampai boleh uli jadi doh.Jangan tuang semua,sampai boleh canai jadi bulat.
7.Siap.( Makin nipis,makin rangup makin sedap)
*Hati-hati semasa nak angkat goreng karipap ni sensitif lembut sangat. Tangan mesti betul-betul kering goreng separuh masak. Jangan terus simpan mentah macam ni, tak cantik nanti.
Kredit: Azzura Ismail
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
2 Menu Mudah Dan Mengenyangkan
Bosan dengan menu nasi dan lauk pauk. Boleh saja gantikan dengan menu mudah dan mengenyangkan untuk lapik perut sebelum tidur. Roti jala dan lempeng ini sedap dipadu dengan kari ikan dan sambal ikan bilis. Memang menyelerakan.
ROTI JALA BERSAMA KARI IKAN
BAHAN-BAHAN:-
ROTI JALA
3 cawan tepung gandum – BELI ONLINE DI SINI
3 cawan air
1 biji telur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam –BELI ONLINE DI SINI
CARA MEMASAK
1.Masukkan semua bahan kedalam blender dan blend sebati.
2.Tapiskan adunan menggunakan penapis santan supaya tidak berketul.
3.Test dulu sama ada adunan mudah keluar dari acuan atau tidak.
4.Jika susah keluar, tambahkan lagi sedikit air dan kacau sebati.
5.Bakar adunan diatas kuali leper hingga garing dibawahnya.
6.Bila dah masak angkat masukkan dalam pinggan.
7.Kemudian lipat atau gulung roti jala.
Info chef: Guna serbuk kunyit selain pewarna kuning untuk rasa yang sedap di samping warna yang cantik kuning keemasan.
KARI IKAN KEMBUNG ALA UTARA
5 ekor ikan kembung (sederhana kecil)
4 sudu besar rempah kari ikan
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar) -BELI ONLINE DI SINI
1 bungkus santan (1 1/2 biji kelapa)
8 biji kacang bendi (kalau suka letak lebih)
3 biji tomato (belah 4) -BELI ONLINE DI SINI
4 biji cili merah
BAHAN TUMIS:
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu halba campur
5 helai daun kari
6 sudu minyak masak
1 cawan air asam jawa (1 inci)
1 kiub pati ikan bilis -BELI ONLINE DI SINI
garam secukup rasa
Cara memasak:
1.Bersihkan ikan dan diketepikan.
2.Bancuhkan rempah kari bersama air panas dan bahan kisar.
3.Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bancuhan rempah kari.
4.Apabila rempah garing dan naik bau, masukkan air asam jawa. biarkan seketika.
5.Kemudian, masukkan separuh santan bersama sedikit air. Biarkan mendidih.
6.Masukkan kiub ikan bilis, bendi, tomato dan cili merah. Kacau seketika.
7.Akhir sekali masukkan ikan bersama separuh lagi pati santan dan garam secukup rasa. Biarkan seketika dan bolehlah
dihidangkan bersama roti jala.
LEMPENG NYOQ MUDA BERSAMA SAMBAL IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN
LEMPENG NYOQ MUDA
2 cawan tepung – (anggaran saja)
1 cawan nyoq (kelapa parut )
Air – ikut kepekatan
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan, jangan terlalu pekat atau cair. Agak-agak macam buat cekodok.
2.Panaskan minyak dalam kuali, tuangkan adunan ke dalam dan tutup sebentar, supaya lempeng itu masak sekata. Sudah masak angkat dan hidangkan dengan sambal tumis.
Info chef: Untuk melazatkan lagi lempeng, alas bersama daun pisang semasa membakar di atas kuali tanpa minyak. Lempeng akan bertambah garing di samping tidak melekat pada kuali dan menambahkan lagi kelazatan dengan aroma daun pisang bakar.
SAMBAL IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
1 cawan bilis (siap kopek) –
20 tangkai cili kering (dikisar) -BELI ONLINE DI SINI
3 biji bawang kecil (dikisar)
3 biji bawang besar (dikisar)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 cawan minyak masak
Garam (secukupnya)
Gula (secukupnya
Sedikit belacan
Air asam jawa (secukupnya)
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing.
2.Keluarkan bilis dan masukkan bahan kisar serta gula.
3. Tumis lama sehingga naik bau, pecah minyak dan garing.
4. Masukkan bawang besar yang dihiris, air asam jawa dan garam.
5. Kacau lagi sehingga kering dan sambal jadi gelap.
6. Masukkan sedikit air dan bilis goreng, kacau rata.
7. Tutup api dan hidang bersama lempeng tadi.
Kredit :Rozelinda Mustapha
Ada yang nak membeli blender,mixer, grinder? Boleh beli online di SINI
Kompilasi Resipi Lauk Masak Lemak. Sedap, Mudah & Buka Selera.
Resipi Singgang Tulang Sedap Cara Orang Kelantan. Elok Empuk Dagingnya!