3. Masukkan sedikit demi sedikit gandum, baking powder, tepung jagung dan serbuk koko yang sudah diayak secara berselang-seli. 4. Gaul sambil diuli sehingga menjadi doh dan tak melekat di tangan. 5. Selepas itu, canaikan doh tapi jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat. 6. Boleh tekap dengan gelas bagi jadi bentuk bulan. Atur dalam loyang.
7. Panaskan ketuhar. Kemudian, bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
8. Bila dah masak, sejukkan dahulu di atas tray. Kemudian, baru salut dengan coklat.
9. Untuk sediakan celupan coklat, 2 cawan coklat masakan beryls dicairkan dengan kaedah double boiler ataupun masuk dalam microwave pun boleh.
IKLAN
10. Kacau hingga berkilat. Tuang badam cincang yang telah dipanggang ke dalam coklat cair. Kacau dan celup biskut. 11. Simpan sekejap dalam chiller. Bila salutan coklat dah mengeras, keluarkan dan susun dalam bekas kedap udara.
Jom buat kurma ala chocodate ni. Bulan puasa kalau takda buah kurma tak nikmat rasanya. Jika anak-anak kurang gemar untuk makan kurma biasa, apa kata ibu sediakan kurma coklat ni untuk hidangan berbuka puasa nanti. Mesti cepat habis, selain boleh dibuat untuk berbuka boleh juga dihidangkan di hari raya nanti. Nak beli makah, jom buat sendiri boleh berjimat!
RESIPI KURMA ALA CHOCODATE
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
1 kg kurma
kacang badam secukupnya
Bahan B
300g milk coklat compound
200g dark coklat compound
100g butter
CARA MEMASAK:
UNTUK BAHAN A
kacang badam di masak sehingga rangup..(macam nak masak kuih almond london tu)
kurma di belah dua utk keluarkan biji.. lepas badam dah sejuk sikit boleh masukkan dalam kurma seperti dalam gambar..
UNTUK BAHAN B
double boil semua bahan2 B sampai dia cair semua..
kemudian dah boleh celup kurma yg telah di letakkan badam di dalam coklat tersebut..
lepas tu masuk dalam peti ais kejap bg coklat tu keras sikit..pastu boleh makan dah..
NOTA: Saya tak celup kurma tu tapi coklat tu saya masukkan dalam piping beg.. lagi senang nak handle coklat.. tak comot sgt.. cuma kurma tu tak salut semua la..
nota tambahan : kurma ni sgt berguna.. dengn biji2 pon ada khasiat dia.. so biji dia jgn buang..simpan boh dlm peti ais dulu nnt aku post lain psl biji dia plak..
Sedapnya Pasta Carbonara Mayones ni. Sesekali layankan selera ala Itali ni memang buka selera juga. Cara penyediaannya pun ringkas dan tidak memerlukan banyak bahan. Jom cuba resipi perkongsian KieSha IzzRul ni. Anda pasti kagum dengan rasanya.
CARA MASAK PASTA CARBONARA MAYONES
BAHAN-BAHAN:
1 pek pasta Fettuccine – direbus dengan minyak dan garam
2 tin sos Carbonara (tin biru)
1/2 botol sederhana Mayones – boleh letak lebih. Ikut selera.
2 tin air (guna tin biru tadi) – jika kuah terlalu pekat, boleh lebihkan.
Daging kisar secukupnya
Sayur campur secukupnya
Cendawan butang
Bawang besar dan bawang putih – dipotong dadu. Jumlah ikut citarasa
Sedikit garam
Serbuk pati ayam
CARA MEMASAK:
Rebus pasta hingga lembut. Ketepikan untuk dihidangkan kemudian.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
Masukkan daging kisar.Goreng hingga masak.
Seterusnya tambahkan sayur campur diikuti hirisan cendawan butang. Kacau lagi.
Kemudian masukkan sos carbonara dan air.
Masukkan mayones. Kacau lagi hingga semua sebati.
Perasakan dengan serbuk pati ayam dan juga garam. Sebelum tambah perisa, sebaiknya cuba dulu kuah bagi mengelakkan rasa masin yang melampau.
Biar hingga kuah mendidih. Angkat dan nikmati bersama pasta yang telah direbus tadi.
Ayam Masak Masala memang sedap kalau makan dengan nasi. Resipi ini tidak menggunakan bahan rempah yang banyak. Sangat mudah dan cepat untuk dimasak. Boleh cuba nanti untuk lauk makan malam atau tengah hari.
AYAM MASAK MASALA
BAHAN-BAHAN:
Ayam sebelah (potong kecil)
3 ulas bawang merah (kisar halus)
3 ulas bawang putih (kisar halus)
2 tangkai daun kari (buang tangkai)
1 biji tomato (potong 4)
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar serbuk cili
Sedikit kicap manis (untuk warna kelihatan gelap sedikit)
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Cuci ayam bersih-bersih dan perap sekejap (dalam 10minit) bersama sedikit garam
Selepas itu goreng sehingga masak.
Tumiskan bawang merah & bawang putih yang dikisar.
Tumis sehingga naik minyak baru masukkan serbuk cili & serbuk kari.