Sekali sekala makan dessert atau pencuci mulut moden pun sedap juga kan. Bolehlah cuba oreo cheesecake yang mudah dan sedap ini.

Cheesecake ini biasanya buat dalam loyang. Tapi dengan resipi yang dikongsi Umi Watie ini, dibuat secara individual dalam saiz cupcake dengan bermacam-macam topping. Seorang boleh makan dua tiga ketul.

 

OREO CHEESECAKE

Menu Dessert Popular, Oreo Cheesecake Yang Mudah & Sedap

BAHAN-BAHAN:

Biskut Oreo secukupnya
300g cream cheese
½ cawan gula – beli online di sini
2 sudu makan mentega – beli online di sini
1 biji telur saiz A
4 sudu makan tepung jagung – beli online di sini
¼ cawan uht whipping cream
1 sudu makan jus lemon

TONTON Ayam Masak Bali | Dapur Rasa Live

TONTON Lasagna Goreng Bersama Sos Cendawan | Dapur Rasa Live

BAHAN TOPPING:

IKLAN

Blueberry
Strawberry
Coklat
Biskut Oreo

CARA-CARA:

1. Ikut step-by-step tu mudah sangat. Memula masukkan cream cheese, gula, sebiji telur dan mentega. Pukul sampai sebati.
2. Lepas tu masukkan heavy cream. Gaul lagi. Akhir sekali masukkan tepung jagung. Kaul balik sampai semua sebati ya.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Menu Dessert Popular, Oreo Cheesecake Yang Mudah & Sedap
3. Saya guna bekas cupcake saja. Senang seorang ambil seketul. Boleh buat macam-macam topping.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

IKLAN

Menu Dessert Popular, Oreo Cheesecake Yang Mudah & Sedap
4. Saya gunakan biskut oreo sebagai base. Kalau tak ada, boleh guna 100g biskut marie yang dihancurkan.
5. Gaulkan dengan 15g mentega yang dicairkan. Gaul dan tekan dalam bekas acuan.

Menu Dessert Popular, Oreo Cheesecake Yang Mudah & Sedap
6. Kemudian, letakkan adunan cream ke dalam cupake. Letakkan topping yang disukai (boleh rujuk video DI SINI)

Menu Dessert Popular, Oreo Cheesecake Yang Mudah & Sedap
7. Dah sedia nak bakar dalam ketuhar. Bakar dengan suhu 170C selama 20 minit.
8. Bila dah masak, boleh terus makan atau simpan dalam peti sejuk dulu. Makan sejuk-sejuk pun sedap (boleh rujuk video DI SINI)

Menu Dessert Popular, Oreo Cheesecake Yang Mudah & Sedap

Kredit resipi: Umi Watie

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:

Buat Sendiri Tortilla Homemade, Guna 4 Bahan Je

Resipi Mudah & Super Sedap, Asam Rebus Ikan Parang @ Asam Pedas Utara

Kek Kelapa Mudah & Sedap Tanpa Tepung, Mentega, Tak Guna Mesin

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official