
Bila masak sup daging atau tulang terutamanya memang tak dapat elak daripada lemak dan minyak. Bila sup sudah sejuk lagilah ketara.
Tapi ada yang boleh kita lakukan bagi memastikan sup yang dimasak tidak berminyak atau lemak. Caranya cukup mudah, cuma masukkan timun batang.
1. Ketika sup belum mendidih, sediakan sebatang timun. Boleh potong dua jika mahu.
2. Terus masukkan dalam sup yang sedang dimasak. Timun ini berfungsi menyerap minyak dan lemak daripada tulang dan daging.
3. Selepas sup masak, boleh keluarkan timun dari sup. Timun ini boleh dibuang kerana penuh dengan lemak.
Info: Timun yang dimasukkan dalam sup ini akan lembut namun tidak hancur atau menjejaskan rasa sup.
Sumber: Sharifah Norita
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Pandan Ayam Madu Simple

Nasi Pandan Ayam Madu versi sendiri. Simple & murah je tapi rasa tak mengecewakan. Sesuai sesangat buat untuk makan malam. Anak-anak pasti berebut makan.
NASI PANDAN AYAM MADU SIMPLE
BAHAN-BAHAN:
NASI:
4 cawan beras ( basuh & tos)
5 cawan air rebusan ayam
3-4 hirisan halia
1 biji bawang besar (belah 4)
2 ulas bawang putih (titik)
2 sudu makan mentega -beli online DI SINI
1 sudu makan cukup rasa
1 sudu teh perasa pandan – beli online DI SINI
Garam secukup rasa
CARA MASAK:
1. Panaskan mentega, tumis bawang, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan air rebusan ayam. Biar hingga mendidih.
3. Masukkan beras, perasakan dengan garam, perasa pandan (perasa ini warna hijau) , serbuk cukup rasa dan garam secukupnya.
4. Angkat periuk & masukkan ke dalam periuk elektrik. Masak hingga masak.
AYAM MADU:
1 ekor ayam (belah 4)
4-5 hirisan halia
1 biji bawang besar (belah4)
3 ulas bawang putih (titik)
1 sudu makan serbuk cukup rasa
Garam secukup rasa
Air secukupnya.
2 sudu makan madu
2 sudu makan minyak bijan – beli online DI SINI
CARA MASAK:
1. Bersihkan ayam masukkan dalam periuk bersama dengan hirisan halia dan bawang besar dan bawang putih.
2. Perasakan dengan garam secukup rasa.
3 Rebus hingga masak.
4. Setelah masak angkat dan tos. Air rebusan simpan untuk sup dan masak nasi.
5. Potong ayam, masukkan dalam bekas.
6. Minyak bijan campur dengan madu. Kacau rata dan tuangkan atas ayam tadi.
SAMBAL CILI:
5 biji cili merah
4 biji cili padi
1 biji tomato
1 hirisan hala
2 sudu makan cuka
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
CARA MASAK:
1. Masukkan semua bahan dalam blender, kisar hingga hancur.
2. Kalau pedas sangat tambah gula atau kurang masin tambah sikit lagi garam.
KUAH KICAP:
2 sudu makan sos tiram -beli online DI SINI
2 sudu makan kicap manis -beli online DI SINI
6 susu makan kuah sup.
KUAH SUP:
5 cawan air rebusan ayam
2 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang dan bawang goreng
CARA MASAK:
1. Panaskan sesikit minyak tumis bawang merah & putih hingga wangi.
2. Masukkan air rebusan ayam. Masak hingga mendidih.
3. Perasakan dgn garam dan pati ayam.
4. Setelah cukup rasa. Turup api.
5. Tabur di dlamnya dgn hirisan daun sup dan bawang goreng.
BAHAN SAMPINGAN
Timun (hiris)
Tomato (hiris)
Salad (jika suka)
Tauhu goreng (jika suka)
Tauge tumis sos tiram (jika suka)
Resipi : Syida Yasin
Buat Sup Darat Bila Badan Rasa Tak Sihat. Lepas Hirup Terus Berpeluh, Segar Semula

Bila badan rasa tak sedap atau tak sihat, selera makan pun kurang. Kalau boleh nak makan hidangan sup yang ringkas.
Salah satu menu sup yang boleh dihidangkan pada waktu sebegini adalah sup darat. Menurut Nur Amalyna Zuraidi sup ini mampu memberi kesegaran kepada badan yang lesu akibat kurang sihat atau pun selesema.
Buat sup darat kalau badan rasa kurang sihat
Bahan-bahan:
Ayam
Serai ketuk
Bawang putih -ketuk
Lada -ketuk
Halia -ketuk
Kentang -potong
- Masukkan semua dalam periuk. Kemudian masukkan air, sukatan ikut cita rasa
- Tak perlu tumis semua bahan, terus rebus saja. Buka api dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan garam dan perasa, ikut cita rasa masing-masing.
4. Sambil tunggu kuah mendidih, tumbuk bawang merah dan cili. Kemudian potong asam limau bersama daun ketumbar, nak letak daun sup pun boleh juga.
5. Selepas itu masukkan bahan di atas dalam mangkuk. Bila sup dah masak tuang kuah sup dalam mangkuk.
Boleh terus makan, makan waktu sup masih panas. Memang berpeluh-peluh dan lepas makan biasanya badan akan jadi lebih segar.
Sumber: Nur Amalyna Zuraidi
Cara Buat Rempah Sup Homemade. Sedap, Mudah & Lebih Jimat

Isi Kandungan
ToggleSuka makan sup? Ini dia cara-cara untuk menyediakan pes sup @ kiub rempah sup homemade. Dengan adanya kiub rempah sup ni, kerja memasak jadi mudah dan membolehkan anda menikmati hidangan sup sedap setiap hari. Boleh disimpan dan peti sejuk dan tahan lama. Cubalah resipi perkongsian saudari Mas Lieyana ni. Pasti puas hati.
RESIPI KIUB REMPAH SUP HOMEMADE PALING MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1 labu bawang besar | dipotong kecil – beli online disini
3 ulas bawang putih | dipotong kecil
2 inci halia | dipotong kecil
3 kuntum bunga lawang – beli online disini
3 biji buah pelaga – beli online disini
1 batang kulit kayu manis – beli online disini
1 sudu kecil kfc lada hitam – beli online disini
1 sudu kecil kfc bunga cengkih – beli online disini
2 sudu besar jintan manis – beli online disini
1 sudu besar jintan putih – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan ke dalam penapis teh dan basuh. Kulit kayu manis diketuk-ketuk terlebih dahulu untuk memudahkan proses mengisar.
2. Masukkan semua bahan dalam pengisar, tambahkan air dan kisar hingga halus. Jika suka, boleh juga dimasukkan sedikit minyak.
3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Boleh juga dimasukkan ke dalam bekas kiub ais untuk menjadikan pes berbentuk kiub.
4. Untuk menggunakannya, masukkan rempah sup anggaran 1 atau 2 sudu makan ke dalam sup mengikut keperluan. Boleh juga masukkan secubit kas-kas untuk menyedapkan sup.
Kredit resipi & foto: Mas Lieyana
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Keju Meleleh Pandan Kukus. Lembut Gebu Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official