![Untitled design - 2020-02-03T182010.276](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/02/Untitled-design-2020-02-03T182010.276.jpg)
Jika ada banyak stok kurma di rumah, boleh cuba buat kek. Sedap sangat. Tidak perlu banyak gunakan gula sebab kurma itu sendiri sudah cukup manis. Bahan yang digunakan juga tidak banyak. Anda boleh cuba pelbagaikan. Letak kekacang pun sedap.
KEK KURMA
BAHAN-BAHAN
20 biji kurma
1/2 cawan minyak masak
3/4 cawan gula halus
3/4 cawan susu UHT
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh esen vanila
1 genggam kecil gajus (ditumbuk kasar)
CARA MEMBUAT
1. Buang biji kurma. Kisar kurma sehingga halus dengan sedikit air. Masukkan kurma dalam bekas mixing.
2. Masukkan bahan minyak masak, gula halus dan susu UHT. Gaul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum, baking soda dan esen vanila.
4. Masukkan gajus dan kacau lagi.
5. Bakar kek selama 35 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Baked Mango Cheesecake. Lemak Berkrim Kegemaran Anak-Anak
![Baked Mango Cheesecake. Lemak Berkrim Kegemaran Anak-Anak](https://cdn.rasa.my/2023/05/Add-a-heading-40.jpg)
Baked Mango Cheesecake. Bagi penggemar keju dan mangga, wajib cuba. Memang sedap. Ada rasa lemak keju dan mangga yang sedap. Anak-anak gerenti suka.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Siti Suhaida Mohd Sani ini. Waktu ini dia membuat kek ini sempena hari jadi anaknya.
Baked Mango Cheesecake
Bahan Puri Mangga:
3 biji mangga
Base:
200gm biskut digestive
5 sudu makan mentega – boleh beli online di sini
Cheesecake:
500gm cream cheese – boleh beli online di sini
130gm gula kastor – boleh beli online di sini
3 biji telur gred B
1 bekas plain yogurt – boleh beli online di sini
200gm puri mangga
25gm tepung jagung – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat puri mangga; kisar halus mangga dengan sedikit gula dan masak dengan api kecil sehingga pekat. Sukatan gula ikut cita rasa nak manis macam mana ye.
Untuk membuat base; Kisar halus biskut dan gaul dengan mentega. Padarkan dalam loyang alas baking paper. Simpan dalam chiller.
Untuk membuat kek; Pukul cream cheese dan gula sampai lembut gebu. Masukkan tepung jagung dan yogurt dan pukul lagi. Kemudian masukkan telur dan pukul sebati. Masukkan puri mangga dan pukul lagi.
Tuang adunan dalam loyang base tadi dan bakar secara waterbath. Suhu sekitar 150 darjah selama 1 jam atau sehingga permukaan nampak kering dan perang sikit.
Keluarkan loyang berisi air panas tadi dan biarkan kek dalam oven sekitar 1jam dengan pintu terbuka sikit. Then boleh masukkan kek dalam chiller selama 4jam ke atas untuk bagi set sebelum potong.
Bolehlah letak filling mangga atas permukaan kek. Siap untuk dipotong.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kuih Gunting & Buah Rotan. Sama Rangup Sama Sedap
![Kuih Gunting & Buah Rotan. Sama Rangup Sama Sedap](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/06/194468.jpeg)
Kuih gunting dan buah rotan, ni dia dua kudapan tradisional yang sedap dikunyah di musim syawal ini. Mengunyahnya memang krap krup lah bunyinya.
Jom buat ikut resipi dari Farisha Sofea dan Fatin Damia ni. Tambah aje kudapan dan snek raya yang sedap ni.
KUIH BUAH ROTAN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam halus
Bahan B :
1 1/2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Sedikit air kapur
Bahan Lain :
Minyak untuk menggoreng
Biji bijan secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan A di dalam periuk dan masak di atas dapur sehingga gula larut .
2. Sejukkan seketika. Di dalam bekas lain satukan pula bahan B dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan A tadi sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh.
4. Sapukan minyak di telapak tangan, ambil sedikit doh dan bulatkan.
5. Kemudian golekkan doh ke dalam bijan sehingga bersalut rata.
6. Ulang hingga habis, sementara itu panaskan minyak menggunakan api sederhana.
7. Setelah siap, gorengkan sehingga perang keemasan. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang
Kredit foto & resipi : Farisha Sofea
3. KEREPEK GUNTING MUDAH
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung gandum
- 3 senduk minyak sayur panas
- 2 sudu makan serbuk kari ikan
- 2 sudu makan serbuk cili ( boleh gantikan dengan cili kering yang dimesin dengan bawang merah dan bawang putih jika suka)
- Secubit garam
- Air sejuk ais secukupnya
- Daun kari secukupnya | dihiris nipis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung, garam, serbuk kari, serbuk cili dan tuang minyak panas ke dalamnya. Gaul sebati.
2. Tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli doh sampai tak melekat di jari. Masukkan juga daun kari yang dihiris nipis nipis ke dalam adunan.
3. Rehatkan doh 10 minit dan selepas itu canaikan doh nipis nipis dan potong memanjang dan lebarnya sesuai selera.
4. Goreng dalam api kecil sederhana sampai masak. Boleh masukkan sedikit daun kari untuk menaikkan lagi bau wangi kerepek gunting.
Kredit foto & resipi : FB Fatin Damia
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Resipi Kek Pandan Paling Senang Nak Buat
![Resipi Kek Pandan Paling Senang Nak Buat](https://cdn.rasa.my/2019/03/kek-pandan-cover.jpg)
Nak buat kek tak perlu fikir kek yang susah-susah. Cuba buat dulu kek yang mudah tapi sedap. Jom kita cuba buat kek pandan ni dulu. Nanti kalau dah pandai, boleh try buat kek yang lebih rumit dan perlukan kemahiran lebih tinggi. Joms!
KEK PANDAN
Bahan Kisar
• 4 biji telur
• 1/2 cawan gula
• 1/2 cawan susu pekat
• 1 sudu kecil ovalette
• Secubit garam
• 1 sudu kecil esen vanila
• 2-3 titik esen pandan
• 1 sudu kecil pewarna hijau
Bahan Lain
• 2 cawan tepung naik sendiri
• 1/2 cawan serbuk santan
• 1/2 cawan minyak jagung
Cara membuat
1. Kisarkan Bahan Kisar sehingga kembang dan tuang dalam bekas.
2. Masukkan tepung naik sendiri dan santan serbuk. Kacau sebati.
3. Akhir sekali masukkan minyak jagung. Kacau sekejap.
4. Bakar pada suhu 160°C api atas bawah lebih kurang 50 minit, bergantung pada oven masing-masing.
Resipi oleh Ismariyam Ali dari Telegram KakiMakan