Dah lama tak baking kek. Bila tekak ni dah terasa nak makan kek chiffon pandan, bolehlah buat ikut resipi Ummi Safiya. Kek yang gebu ni gerenti anak-anak pun suka.
Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan dulu.
Satukan minyak, santan, air pati pandan, pewarna hijau dikacau sebati dan ketepikan.
Kuning telur dan gula diputar hingga putih dan gebu.
4.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi berselang seli dengan bancuhan air pati pandan sambil diputar hingga sebati dan ketepikan dahulu.
5.Buat meringue. Putar putih telur hingga berbuih baru masukkan gula kastor dan putar hingga kental dan berwarna putih (bila terbalikkan adunan tak jatuh)
6.Masukkan meringue ke dalam adunan tepung dan gaul secara kaup balik dengan spatula hingga habis dan sebati.
7.Panaskan oven dengan suhu 180 darjah selama 10 minit dan panaskan loyang.
8.Memandangkan tak ada loyang chiffon, jadi akak guna loyang ukuran 7” x 7” sebanyak dua (2) biji. Loyang tak perlu lapik dengan baking paper atau sapu butter. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven dengan api atas dan bawah pada suhu 180 darjah secara water bath ( letak loyang kek dalam loyang yang ada air panas ) selama 45 – 50 minit / hingga masak. Selepas 30 minit pertama turunkan suhu kepada 160 darjah pula. Suhu bergantung kepada oven masing-masing.
9.Bila kek telah masak, biarkan dahulu dalam oven selama 3 minit dengan pintu oven direnggangkan.
Ads
10.Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan loyang. Biarkan sekejap baru terbalikkan semula permukaan kek di atas.
Idea kek kukus kali ini memang cukup istimewa. Tanpa membakar dalam ketuhar kek kekal lembut dan sedap. Malahan kek yang dikukus tanpa oven ini mempunyai tekstur yang lembab ‘moist’ yang cukup enak.
Pastikan periuk pengukus dididihkan terlebih dahulu airnya, dan tutup kek dengan aluminium foil agar tidak menitik di atas kek.Jom semak idea kreatif Norbaini Rahwi yang juga penulis dan pengajar resipi kek.
1. KEK KUKUS LOBAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
4 biji telur
200gm gula kastor
270gm minyak masak/jagung
½ sudu teh garam
1 sudu teh vanilla essen
Bahan B:
240gm tepung gandum | diayak
2 cawan lobak merah | disagat
1 ½ sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh baking soda
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
600gm whipping cream/fresh cream
200gm krim keju
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan 2 loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga sebati 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga rata. 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 25 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek.
Cara-cara pembuatan filling dan topping : 1. Pukul krim keju hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim di setiap lapisan. 5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kelazatannyasama seperti yang dibakar dengan aroma kayu manis yang harum Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Lobak yang disagat hendaklah digoreng kering tanpa minyak supaya lobak kering sedikit dan rasa lebih enak.
2. KEK KUKUS RED VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
4 biji telur
120gm gula kastor
½ sudu makan ovalete
Bahan B (diayak):
80gm tepung gandum
30gm susu tepung
10gm kopi 3 in 1
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
100gm yogurt
Bahan D :
50ml minyak jagung/masak
Bahan E :
1 sudu kecil red velvet emulco
Sedikit pewarna merah jika mahu
Bahan-bahan untuk filling dan topping: 600gm whipping cream/fresh cream 200gm krim keju
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Masukkan bahan D, dikacau hingga rata dan akhir sekali masukkan bahan E. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk bahagikan/potongkan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping: 1. Pukul krim keju cheese hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kek ini lebih lembab berbanding daripada yang dibakar, enak dengan krim keju Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Tidak perlu menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang. Ini kerana ia akan menyebabkan kek mengecut.
3. BROWNIES KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
6 biji telur
220gm gula kastor
1 sudu makan ovalete
Bahan B :
160gm tepung gandum | diayak
50gm serbuk koko | diayak
1 sudu makan nescafe | diayak
1/2 sudu kecil garam
Bahan C:
100ml susu pekat
Bahan D :
100gm dark chocolate compound/cooking chocolate di cairkan
Bahan E :
175gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil vanilla essen
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan brownies kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 9 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan bahan C dan D, gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan E dan esen vanila, dikacau hingga rata. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan brownies. Hias ikut citirasa masing-masing. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 16 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Brownies kukus mempunyai rasa coklat yang enak dan lembut. Jenis masakan : Brownies Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Cucuk brownies dengan lidi sate untuk memastikan ia sudah masak, sekiranya masih lagi ada adunan yang masih melekat bermakna brownies belum masak.
4. KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
8 biji kuning telur
135gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
300gm mentega/marjerin
70gm horlick
½ cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Bahan C : 165gm tepung gandum 1½ sudu teh baking powder
Kepingan asam Hwa Flakes secukupnya
CARA MEMASAK : Carapembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Pukul bahan B hingga putih. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata 4. Kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. 5. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan warna hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. 6. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang, kukuskan selama 8 minit. Kemudian ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang dan susunkan asam hwa flakes, ulang langkah melapis sehingga habis. 7. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 20 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Rasa masam manis asam menyedapkan lagi kek yang sangat lembut dan lembab ini Jenis masakan : Keks Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di lapisan kek lapis.
5. KEK KUKUS LAPIS COKLAT RICE
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
8 biji kuning telur
200gm gula kastor
1 sudu makan ovalete
Bahan B :
200gm mentega/marjerin
3 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
200gm tepung gandum
50gm susu tepung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan D :
2 sudu teh coklat emulco
*Chocolate Rice secukupnya
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan. 4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata. 5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D (jadi warna coklat). 7. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ¾ cawan bahagian warna coklat, ratakan di dalam loyang taburkan coklat rice, ulang langkah melapis sehingga habis. 8. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 25 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat dan tekstur yang lembut Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Alaskan loyang dengan kertas atau plastik tahan panas supaya kek mudah dikeluarkan.
Nak beli ketuhar dengan harga mampu milik? Boleh pilih DISINI mengikut bajet anda. Lepas ni boleh cuba buat kek guna oven pula.
Kek marbel ni boleh dikatakan sebagai kek lejen. Orang tua-tua memang suka makan kek macam ni berbanding kek-kek moden yang semakin mewah dengan coklat dan keju. Kek marble rasanya lemak-lemak manis dan simple je. Kalau pandai buat, memang sangat sedap dan cukup cita rasanya.
CARA MEMBUAT
1. Pukul gula kastor dan mentega sampai putih gebu.
2. Masukkan esen vanila dam baking powder. Pukul sekata.
3. Masukkan sebiji telur ayam dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum sikit dan pukul lagi.
5. Ulang step 3 dan 4 sampai habis.
6. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian tambah serbuk koko / emulco.
7. Dalam loyang 7X7 inci, sendukkan adunan berselang seli secara bertindih.
8. Lorek bahagian atas. Dan hentak sedikit loyang.
9. Bakar pada suhu 150°C selama 50 minit.
10. Tunggu sejuk baru terbalikkan dan potong. Selamat mencuba!
Ada banyak resipi Kek Pisang yag dikongsi tapi Kek Pisang Marble ni jarang nak jumpa yang mudah buat tapi hasilnya sedap dan gebu.
Bagi peminat Kek Pisang Marble, boleh cuba resipi perkongsian saudari Nana Ereena ini. Sangat ringkas malah tidak menggunakan bahan yang mahal. Cukup sekadar apa yang ada di rumah sahaja.
Jom buat kek ini untuk anak-anak dan suami tercinta. Makan panas-panas,memang membuka selera. Bau aroma yang wangi, masa tengah bakar pun terasa tak sabar dah nak cuba. Jom! Nak buat niaga pun sesuai ni. Pasti ramai yang order.
CARA MEMBUAT KEK PISANG GEBU MARBLE YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur gred A
3/4 cawan gula – kalau nak manis letak 1 cawan – beli online disini
1 penutup esen vanilla – beli online disini
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang yang telah dilecek
2 sudu makan serbuk koko – beli online disini
Loyang 8×8
Baking paper
CARA MEMASAK:
1.Satukan telur, gula dan esen vanilla. Pukul hingga kembang. Jika nak manis, gula boleh letak 1 cawan.
2.Kemudian masukkan minyak masak dan juga pisang yang telah dilecek. Sebatikan.
3.Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan juga baking powder.
4.Kaub balikkan adunan hingga sebati dan tidak berketul.
5.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampur dengan serbuk koko. Manakala satu bahagian lagi dibiarkan pada warna asal.
6.Ambil loyang bersaiz 8×8 dan alas dengan baking paper.
7. Tuang adunan secara berselang seli. Lakukan hingga habis adunan.
8.Bakar kek pada suhu 180C, guna api atas bawah selama 45 minit atau hingga kek masak. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.