Biskut kacang dan kuih kapit adalah antara snek mesti ada dihidangkan pada Tahun Baru Cina. Mudah sangat buatnya, buat berbalang pun cepat habis bila dibawa mengadap depan televisyen.
Rangup dan lazat, ni min kongsikan resipi biskut kacang dan kuih kapit coklat yang tersangat popular dihidangkan masa sambutan Tahun Baru Cina ni.
BISKUT KACANG (sukatan cawan)
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega @ marjerin.
1 cawan gula aising (kalau tidak suka manis boleh kurangkan sedikit).
2 biji kuning telur.
1 sudu kecil esen vanila.
1 1/2 cawan tepung kastard.
1 cawan kacang tanah (sangai buang kulit dan blend halus).1 cawan tepung jagung.
Tepung gandum cap ros.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan mentega /marjerin dan gula aising, kacau sebati. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanila, kacau sebati. 3. Masukkan tepung kastard, tepung jagung dan kacang tanah yang diblend, kacau sampai sebati. 4. Kemudian masukkan tepung gandum, uli sampai doh tidak melekat di jari. 5. Akhir sekali terap dan letak kuning telur di atas biskut, bakar pada suhu 160’C 15-20 minit.
Resipi : FB : Norhamidah Hassan
KUIH KAPIT COKLAT (sukatan cawan)
Ads
BAHAN- BAHAN:
4 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 1/2 setengah cawan gula
1 sudut teh esen vanilla
Secubit garam
1 biji kelapa | ambil dua cawan santan
Bahan inti :
Coklat Nutella secukupnya | dimasukkan dalam piping plastik
CARA MEMASAK : 1. Pukul telur dan gula sampai putih 2. Masukkan vanila dan garam 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau sampai sebati. 4. Masukkan santan dan sebatikn. 5. Letak sesudu dalam acuan dan sepit sehingga masak. 6. Masukkan inti atau filling ke dalam piping beg 7. Bila kuih kapit masak, picitkan inti keatasnya ( rujuk gambar diatas ) 8. Dan akhir sekali lipat
Ads
Bila sudah sejuk, paipkan pula inti dibahagian tepi kuih sepit untuk inti kelihatan penuh. Siap, selamat mencuba.
Resipi : careresipi.blogspot.com
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Biasa kita dengar kek coklat moist aje, tapi kek Nescafe moist pun ramai penggemarnya. Bila membakar aroma kopinya harum mewangi. Apa tidaknya dalam ramuan ada nescafe, emulco kopi dan paling best ada serbuk koko juga. Memang mantaplah
Ni resipi kek nescafe moist yang dikongsikan oleh Azlina Ina Fans, buatnya pun tak lah susah sangat. Penggemar kopi dan koko pasti suka.
KEK NESCAFE MOIST
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur
1 1/2 cawan gula halus
1 sudu besar ovalate
1 sudu kecil kopi emulcoe
*mix sampai kembang
Bahan diayak :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
4 sudu besar nescafe halus
1 sudu kecil baking powder (serbuk penaik)
1sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam halus
*kemudian tambahkan bahan ini ke dalam campuran yang dah kembang tadi : 1 cawan susu pekat 1 cawan minyak masak
CARA MEMASAK : 1. Masukkan campuran tepung, dah selesai kacau guna tangan pun boleh. 2. 1/2 tin air nescafee latte panaskan dalam periuk 3. Tuangkan dalam adunan dan kacau 4. Panaskan pengukus, isi adunan dalam loyang dan kukus 30 hingga 40 minit
.
5. Topping terpulang kepada citarasa masing-masing.
Sepanjang tempoh PKB ini cubalah untuk berjimat. Lihat apa yang ada di rumah dan cuba menjadi kreatif untuk membuat menu yang disukai keluarga. Jika ada pisang di rumah selain masak cucur boleh juga dibuat kek pisang untuk hidangan minum petang. Lihat resipi mudah ini.
1 biji pisang (di potong nipis untuk hiasan atas kek)
2 sudu teh parutan lemon
1 sudu makan perahan lemon
Cara memasak:
1.Sediakan loyang 8×8 & panaskan ketuhar 180’C
2.Pukul mentega & gula kastor sehingga kembang
3.Masukkan telur satu persatu hingga habis (low speed)
4.Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan buttermilk sehingga habis
5.Masukkan esen vanila
6.Masukkan pisang yang telah dilenyek, parutan kulit & jus lemon. Gaul rata & pindahkan adunan ke dalam loyang pembakar
7.Bakar adunan selama lebih kurang 35 minit atau sehingga masak.
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas Daripada Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
Bila tengok di instagram My Kitchen Diary dua resipi mi yang dimasak ni, terasa alahai sedapnya. Ditambah pula dengan sotong dan sayur-sayur yang sangat sesuai dicampurkan dalam mi yang dimasak itu. My Kitchen Diary ni dikenali juga dengan Siti Kitchen. RASA mendapat izin untuk memaparkan dua resipi mi yang sangat sedap dan senang nak dibuat ni. Nanti korang bolehlah cuba.
KUETIAU LADNA
BAHAN-BAHAN
1 peket kuetiau (bersihkan dan goreng sekejap tanpa minyak bersama sedikit kicap manis. Ketepikan.)
5 ulas bawang putih (ditumbuk bersama 5 biji cili api)
Sedikit air
1 kiub ayam
Sedikit sos tiram
Bunga kobis
Lobak merah
Putik jagung
5 biji fishball
2 keping fish cake
5 ekor udang
3 ekor sotong
Sawi
Garam
Serbuk lada sulah
1 sb tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 biji telur
CARA MEMBUAT
1. Tumis bawang putih dan cili api sehingga naik bau.
2. Masukkan air secukupnya bersama kiub ayam dan sos tiram dan biarkan mendidih.
3. Masukkan bunga kobis, lobak merah dan putik jagung.
Biarkan sekejap.
Masukkan fish ball, fish cake, udang dan sotong.
Masukkan sawi, garam, serbuk lada sulah dan bancuhan tepung jagung.
Masukkan telur dan segera tutup api.
Curahkan ke atas kuay teow tadi.
Boleh tabur bawang goreng & daun sup.
KARI MI SEGERA
BAHAN-BAHAN
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
Minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
1 peket mi segera perasa kari
3 ekor udang
2 ekor sotong
1 ikat sawi
1 biji telur
CARA MEMBUAT
1. Bawang merah, bawang putih dan cili api ditumbuk.
Panaskan minyak.
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan air dan perencah.
Biarkan hingga mendidih.
Masukkan udang dan sotong.
Biarkan sekejap baru masukkan sawi.
Masukkan mi.
Akhir sekali masukkan telur.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...