Bakar biskut raya guna kuali memang boleh sangat. Sebabnya tak semua rumah ada oven untuk buat kuih raya, mungkin juga ada tapi dah rosak. Jika hati membuak nak buat kuih raya sendiri, inilah caranya.

Teknik bakar biskut dalam kuali ini dikongsi oleh MakChu Noor. Apa yang diperlukan cuma kuali besar, redai dan penutup periuk. Caranya boleh ikut panduan yang diberi, insya-Allah kuih akan masak elok.

1. Masukkan redai dalam kuali besar (kuali legend yang tebal) dan tutup kuali guna penutup periuk. Panaskan sekejap kuali.

Teknik Bakar Biskut Raya Guna Kuali ‘Legend’, 10 Minit Dah Masak

2. Kemudian masukkan loyang yang diatur dengan biskut di atas redai dan tutup kuali untuk mula membakar. Boleh tindih penutup periuk dengan objek berat untuk elak haba panas keluar (guna lesung pun boleh).

IKLAN

Teknik Bakar Biskut Raya Guna Kuali ‘Legend’, 10 Minit Dah Masak

3. Untuk loyang pertama bakar selama 20 minit dulu. Loyang seterusnya bakar selama 10 minit.

IKLAN

Teknik Bakar Biskut Raya Guna Kuali ‘Legend’, 10 Minit Dah Masak

Teknik Bakar Biskut Raya Guna Kuali ‘Legend’, 10 Minit Dah Masak

IKLAN

Ujar wanita ini, teknik ini digunakan untuk membakar biskut kacang mazola. Rasanya tak berubah, tetap sedap hingga dijadikan jualan yang jadi punca rezekinya.

Teknik Bakar Biskut Raya Guna Kuali ‘Legend’, 10 Minit Dah Masak

Sumber: MakChu Noor

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI