Mudah dan sedap. Bolehlah buat kudapan tatkala menonton televisyen sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ni di rumah. Nak membuat pun senang sahaja. Melalui facebook, Akmar MW berkongsi resipi membuat kacang goreng pedas.
Ads
KACANG GORENG PEDAS
BAHAN-BAHAN
1 kg kacang tanah (basuh dan keringkan)
1 biji telur ayam
1 cawan tepung Bestari pedas
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Gaulkan kacang tanah dengan telur ayam sehingga rata.
Ads
2. Kemudian masukkan tepung sikit demi sikit dan gaul rata.
3. Panaskan minyak masak
4. Goreng dalam minyak panas dan api perlu dipasang sederhana sahaja.
5. Kacau-kacau supaya kacang tanah masak sekata dan tidak hangus.
6. Angkat dan toskan minyak.
7. Biarkan sejuk dan sedia untuk dimakan.
Andai ke pasar malam, Yong Tau Fu ni antara hidangan yang popular. Keenakan hidangan ini terletak pada sosnya yang sedap. Nak cuba buat sendiri? Ini resipi yang anda perlukan.
RESIPI KUAH HITAM YONG TAU FU
BAHAN-BAHAN:
11 tangkai cili kering( digoreng dengan minyak sehingga garing)
1 ruas kelingking belacan bakar
1 sudu teh petis @ otak udang
1 keping gula melaka kelantan @ nise
2 sudu besar minyak bijan (utk bau harum dan kilatkan kuah)
1 sudu teh cuka makan
Kicap pekat utk warna hitam
Tepung jagung utk memekatkan.
Garam & gula secukup rasa.
CARA MEMASAK:
Cili kering di kisar bersama air dan belacan. Tapiskan cili kisar ke dalam periuk supaya kuah halus dan tak ada biji-biji cili kering.
Panaskan cili kisar tadi. Masukkan gula melaka, petis udang, minyak bijan, cuka makan serta kicap pekat.
Kuih Cakoi makan panas-panas memang padu lah. Lembut, gebu dan berongga di dalam nikmatnya dapat makan masa berbuka. Rahsia kegebuannya ni terletak daripada bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaannya.
Jom semak perkongsian rahsia resipi kuih cakoi yang lembut dan gebu di FB Resipi Sedap Mudah Dibuat, resipi dari Hamidah. Cubalah nanti masa berbuka nanti.
KUAH CAKOI LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN :
1 cawan air
2 cawan tepung roti
1/4 camca teh yis segera
1 camca teh gula
1 camca teh garam
1/2 camca teh soda bikarbonat
1 camca besar minyak mazola
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
LANGKAH PERTAMA :
Dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan ys segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan .
Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak dan air tadi. Adun sehingga sebati terlebih dahulu.
LANGKAH KEDUA :
Pindahkan adunan ke atas papan pencanai yang telah ditabur dengan tepung gandum sebagai alas, adun sehingga menjadi doh.
Apabila menjadi doh, bahagikan kepada dua bahagian berbentuk panjang 40cm. Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 jam.
Tips – Letak doh di tepi peti ais untuk suhu yang lebih tinggi bagi doh mengembang elok.
LANGKAH KETIGA :
Selepas 1 jam, ratakan doh dan bahagikan kepada bahagian kecil berzaiz 1sm tebal dan panjang 2 sm. Biarkan lagi 10-15 minit. Masukkan minyak ke dalam kuali dan panaskan.
LANGKAH KEEMPAT :
Apabila minyak panas, ambil dua potongan tadi dan tindihkan bersama. Tekan doh yang cantum di tengah-tengah dan tarik hujung dengan chopstik untuk bagi panjang. Goreng menggunakan api sederhana sehingga kekuningan.
Jika menonton tv, memang sedap jika ada kudap-kudapan seperti Kacang Goreng Crispy ni. Mudah sahaja kalau nak hasilkannya. Hanya menggunakan tiga bahan mudah, snek ringan ini boleh anda hasilkan dengan kos yang sangat murah. Tak perlu beli lagi. Jom cuba resipi perkongsian saudari Zita Samat ni. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK: 1. Gaul kacang yang telah dikeringkan dengan telur sehingga rata.
2. Kemudian masukkan tepung gorengan serbaguna sedikit demi sedikit. Gaul rata dan pastikan kacang disalut dengan sempurna.
3. Panaskan minyak masak dengan banyak di dalam kuali. Masukkan kacang dan goreng guna api sederhana hingga masak sekata dan tidak hangus.
4. Angkat kacang dan toskan minyaknya. Biarkan kacang sejuk terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
NOTA: Jika suka rasa kacang goreng yang sedikit manis, boleh tambah sedikit gula. Empunya resipi tidak letak gula atau garam kerana tepung memang sedia masin dan enak.