Tercari-cari resipi lauk yang sedap dan cepat dimasak? Hidangan Bistik Telur yang resipinya dikongsi oleh saudara Wan LuQman ni antara menu terbaik yang boleh anda cuba hari ini.
Resipinya sangat ringkas tetapi rasanya memang membuka selera. Makan dengan nasi panas dan sambal belacan, waduh…enaknya. Tak perlu bahan-bahan yang mahal dan pelbagai. Gunakan sahaja apa yang ada dalam peti sejuk.
Jom masak-masak. Nikmati menu ini bersama keluarga tercinta pasti tidak mengecewakan. Selamat mencuba!
CARA MASAK TELUR BISTIK SEDAP MACAM DEKAT RESTORAN
BAHAN TELUR:
Daging atau isi ayam
1 ulas bawang putih – tumbuk
Sos lada hitam secukupnya – beli online disini
Sos tiram – jika perlu – beli online disini
2 biji telur gred A @ B
2-3 sudu air sejuk
Secubit garam
BAHAN SOS:
5 sudu makan sos cili – beli online disini
3 sudu makan sos tomato – beli online disini
1 sudu teh kicap sotong / sos ikan – beli online disini
1 sudu makan sos labu – beli online disini
1 biji bawang putih – tumbuk
1 helai daun limau purut
Hirisan cili dan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali bersesuaian.
2. Tumis bawang putih. Bila sudah garing sikit, masukkan hirisan daging.
3. Perasakan daging ikut cita rasa anda. Boleh letak sos lada hitam sahaja. Kalau letak sos tiram pun ok jangan banyak sangat tau nanti masin.
4. Bila daging sudah masak, angkat dan ketepikan supaya sejuk dulu.
5. Bila daging sudah sejuk, masukkan dalam telur yang telah dipukul. Masa nak pukul telur tu masukkan 2-3 sudu air sejuk dan secubit garam.
6. Panaskan minyak, bila dah panas tuangkan telur tadi. Tuang tinggi sikit untuk dapatkan telur yang kembang.
7. Bila telur sudah separa masak, balutkan macam dalam gambar. Goreng sampai telur garing dan rangup di sekeliling.
8. Untuk sos, tumiskan bawang putih.
9. Masukkan kesemua sos yang diperlukan.
IKLAN
10. Masukkan sedikit air ikut keinginan kita nak kuah banyak mana. Kemudia masukkan sos labu. Sos labu ini bertindak sebagai pewarna. Dia akan menghasilkan warna merah yang sangat cantik.
11. Masukkan kicap sotong.
12. Masukkan juga bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah. Jangan terlalu pekat ya.
13. Letak hirisan daun limau purut untuk wangikan kuah. Perasakan dengan garam, gula dan ajinamoto kalau nak, emngikutr cita rasa masing-masing. Kuah mesti ada rasa manis dan masam.
14. Taung kuah di atas telur yang digoreng tadi.
15. Hiaskan dengan hirisan cili, daun bawang dan taburkan bawang goreng. Sedia untuk dinikmati.
Anda pernah cuba Telur Dadar Cencaluk? Kalau tidak pernah, menu ni harusnya anda try nanti. Ramai yang sukakan lauk berasaskan telur. Selain sedap, ianya juga mudah disediakan. ‘Lari’ sedikit dari telur dadar yang biasa, resipi perkongsian saudari Reen Nasreen ini menggunakan cencaluk. Bila dimakan, perah dengan sedikit limau. Sangat sedap! Anda boleh cuba.
Dikongsi lebih 20 ribu kali di FB, ternyata resipi sandwic telur perkongsian saudari NaNie ni memang sangat praktikal dan sesuai digunakan untuk jualan. Hanya menggunakan tiga bahan, anda boleh hasilkan sandwich yang sedap dan enak. Lebih istimewa, sukatan yang diberikan memang cukup untuk 2 bungkus roti sandwich yang besar tu. Jadi bolehlah agak kan? Jom cuba.
INTI SANDWIC TELUR VIRAL
BAHAN-BAHAN:
10 biji telur
1 senduk mayones
1 sudu teh lada sulah ajishio
BAHAN-BAHAN LAIN:
2 bungkus besar roti sandwic
Tomato – potong bulat
Daun salad secukupnya
Mentega
CARA MEMASAK:
1. Rebus telur dan lecek halus.
2. Satukan kesemua bahan dan gaul hingga sebati.
3. Inti telur siap untuk dilapis dengan roti.
CARA MELAPIS:
Sapukan roti dengan mentega dengan secukupnya.
Ambil sekeping roti, letakkan tomato.
Kemudian letakkan 1 sudu penuh ( bumbu) inti telur tadi. Ratakan.
Letak sekeping salad diatas inti telur dan akhir sekali, letakkan sekeping lagi roti.
Potong serong 2 atau 4. Siap untuk dinikmati.
INFO DEKO SANDWIC UNTUK JUALAN:
Susunan: Roti-tomato-bancuhan telur-salad-roti.
Jika potong serong 4, boleh masukkan dalam cawan kertas.
Kalau potong dua, letak dalam bekas sandwich 3 segi. Jual RM2 satu pek.
Untuk kepelbagaian, boleh juga masukkan crabstick ( filamen ketam) atau sosej. Celur dulu bahan-bahan tersebut, potong kecil dan gaul dalam bancuhan telur. Harga jualan boleh dinaikkan sedikit.
Selamat mencuba! Semoga sedikit sebanyak dapat membantu anda yang ingin mencari pendapatan sampingan.
Dapur Rasa: Campak-Campak Jadi, Untuk Episod 2 kali ini Chef Imelda Harris telah menyediakan dua resipi istimewa menggunakan bahan yang ada dalam bakul misteri. Kali ini bahan utama dalam bakul misteri adalah telur puyuh. Untuk itu, Chef Imelda memilih untuk berkongsi resipi Parpu Telur dan Bingka Telur Puyuh, dua resipi yang sungguh sedap dan mudah disediakan.
Korang yang tak sempat menoton live di FB Majalah Rasa atau di Youtube Channel Majalah Rasa, ini dikongsikan resipi penuh kedua-dua resipinya. Korang kena cuba untuk rasa sendiri keenakannya,.
PARPU TELUR PUYUH BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan kacang dhal | cuci dan direndam 1 jam
20 biji telur puyuh | direbus dan kupas kulitnya
3 biji kentang | dikupas dan di potong lapan
2 biji tomato | dipotong empat
1 inci halia | ditumbuk
5 biji bawang merah kecil | ditumbuk
2 ulas bawang putih | ditumbuk
1 cawan santan pekat
1 kiub pati ayam
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
1 liter air
BAHAN TUMIS DARAT:
2 biji bawang Bombay | dihiris
1 tangkai daun kari | dilurut
3 tangkai cili kering | dipotong serong, cuci dan toskan.
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh jintan manis
1 peket rempah tumis
Minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
Kacang dhal direbus dengan air sehingga empuk.
Masukkan kentang dan masak hingga kentang lembut.
Seterusnya masukkan kiub ayam, bahan tumbuk halus, telur puyuh rebus dan serbuk kunyit.
Kacau rata dan masak sekejap dengan api kecil.
Tuang santan lalu dikacau perlahan. Biar mereneh dan masukkan tomato.
Sementara itu, panaskan minyak masak dan masukkan bahan-bahan tumis darat dan tumis hingga harum dan bawang layu.
Seterusnya tuang bahan tumis ke dalam periuk berisi kacang dhal tadi.
Kacau rata, perisakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula mengikut citarasa anda. Biarkan sehingga merenih dan sedia untuk dihidang.
Enak dihidangkan dengan roti bakar atau roti canai.
BINGKA TELUR PUYUH BEREMPAH BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan
3 biji telur gred A
1 sudu kecil garam bukit
2 sudu besar minyak masak
Daun sup dan daun bawang | dihiris halus
BAHAN-BAHAN:
200 g daging kisar
2 sudu besar rempah kari daging
½ sudu kecil jintan manis
½ sudu kecil biji ketumbar
1 labu bawang besar | dipotong dadu
2 biji kentang -dipotong dadu
1 batang kecil lobak merah | dipotong dadu
2 biji cili merah -dicincang
1 sudu makan minyak masak
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan tumis. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan jintan manis dan biji ketumbar sehingga wangi.
Masukkan daging kisar, rempah kari dan kentang. Tumis seketika.
Masukkan lobak merah dan garam. Masakkan sehingga kentang dan lobak merah lembut dan kering.
Kemudian masukkan cili merah. Angkat dan sejukkan.
Seterusnya sediakan bahan tepung. Pukul telur sehingga sedikit kembang, masukkan santan, minyak, tepung gandum, tepung jagung dan garam.
Pukul sehingga sebati. Tuangkan bahan tumis dan masukkan daun bawang dan daun sup. Kacau sehingga adunan sebati.
Tuangkan ke dalam acuan muffin yang sudah dioles dengan sedikit minyak.
Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180ºC dan bakar selama 25 minit sehingga masak.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan. Hidangkan.
KLIK DI SINIUNTUK MENCARI PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR DAN RUMAH.