Cekodok sayur ini cukup simple tapi sedap. Bagi yang memiliki anak-anak yang tak suka makan sayur, boleh jadikan cekodok ini sebagai alternatif supaya anak-anak makan sayur tanpa mereka ‘sedar’.
Bila semua dikisar halus, tentu anak-anak pun tak perasan ada sayur di dalam cekodok itu. Jom ikuti resipi yang dikongsikan oleh puan Laili Adam ini.
Bahan yang diperlukan juga tak banyak. Cara nak buat teramat senang. Cubalah.
CEKODOK SAYUR
BAHAN A (kisar halus dengan air suam):
Nasi sejuk
Sedikit daun bayam
Ikan bilis – boleh beli online di sini
BAHAN B
Sedikit tepung gandum
Lobak merah
Ubi kentang
Bawang besar
Telur
Garam – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Dalam satu mangkuk, satukan bahan A dan bahan B. Gaul rata dan sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali dan boleh sudukan adunan tadi sedikit demi sedikit ke dalam kuali. Bentukkan bulat-bulat supaya lebih menarik.
Goreng hingga ia bertukar warna kekuningan. Sedap tau. Rangup di luar, lembut di dalam. Boleh cicah dengan sos atau mayones.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cara Masak Cucur Jagung Yang Rangup Di Luar, Lembut Di Dalam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI