
Isi Kandungan
ToggleBila anak-anak cuti sekolah, mak-mak lah paling sibuk memikirkan menu yang tidak bosan untuk dinikmati. Resipi Hotdog kukus bolognaise memang senang nak buat, dan sedap pula tu. Sesuai sangat untuk sarapan seisi keluarga.
Hotdog Kukus Bolognaise
Bahan-bahan:
Roti hotdog
Sosej / frankfurter lembu
½ biji bawang besar – potong dadu
1 ½ biji tomato – dadu
1 sudu teh serbuk oregano
Minyak zaitun secukupnya
Cili – kalau suka pedas
Sos pasta / spageti segera secukupnya
Beberapa helai daun basil
Garam secukup rasa – kalau perlu
Cara memasak:

1. Panaskan periuk pengukus dan kukus sosej sampai lembut. Angkat dan ketepikan.

2. Kemudian, kukus pula roti hotdog selama 1 minit. Pastikan bahagian tengahnya dah dipotong sebelum dikukus supaya senang nak masukkan sos nanti. Ketepikan bila dah siap.
3. Dalam kuali, panaskan sikit minyak zaitun.
4. Tumis bawang besar, tomato dan oregano. Kalau suka pedas, boleh masukkan hirisan cili.

5. Bila dah wangi dan layu, masukkan sos pasta secukupnya. Jumlahnya ikut banyak mana roti yang nak disediakan.
6. Kacau dan perlahankan api. Biarkan sos memekat. Sos tak nak cair sangat sebab nak letak atas roti.
7. Tambahkan daun basil kalau ada.

8. Bila sos dah pekat, perasakan dengan garam kalau perlu. Kalau boleh, tak payah tambah garam sebab sos dan sosej dah cukup masin.

9. Ambil roti yang dah dikukus tadi dan masukkan sosej.
10. Tuang sos atas hotdog secukupnya.
11.Siap.
Selamat mencuba!
Inspirasi resipi: Khabbab Jamalludin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masak Sampai Pecah Minyak, Rahsia Sambal Tempoyak Bilis Petai Jadi Sedap
Sedap, Cepat Masak. Resepi Sotong Masak Hitam Pedas Disukai Ramai
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Roti Lembut & Donut Gebu Guna Satu Resipi. Sekali Buat Dapat Dua Hidangan

Sekali buat dapat dua menu, roti dan donut. Roti lembut, donut pun gebu. Seronok dapat hasil macam ni. Donut juga boleh frozen, untuk makan bila-bila suka.
Memang berbaloi buat resipi dikongsi oleh homebaker, Wanda Jasmi. Langkah demi langkah juga disertakan oleh beliau.
Cara buat roti & donut guna satu resipi
1. Rendam bahan A hingga kembang.
Bahan A :
Air suam – 1 cawan
Yis – 1 paket
Susu pekat – 3 sb
Gula – 2 sb
Telur – 1 biji
2. Bila Bahan A dah kembang, campurkan bersama bahan B. (Andai doh masih melekat dan lembik, tambah tepung lagi ya sampai doh tak melekat)
Bahan B :
Tepung gandum – 3 cawan
Majerin – 2 sb
Garam – 1 sk
3. Gaul sebati dan uli selama 30 minit sehingga doh betul-betul gebu.
4. Rehat kan doh selama 1 jam atau sehingga 2 kali ganda kembang.
5. Bila dah kembang, tumbuk doh perlahan-perlahan supaya angin dalam doh keluar. Dan uli selama 5 minit.
6. Timbang doh sama berat, untuk dapatkan saiz yang sama. Ini 50gm setiap satu.
7.Jangan lupa sapu majerin dalam loyang (9×9), supaya mudah untuk keluarkan roti nanti.
8. Bentukkan untuk buat roti atau donut. Boleh masukkan apa-apa sahaja inti.
9. Selepas bentukkan, biarkan mengembang 2-3 kali ganda sebelum bakar/goreng.
10. Bakar suhu 160° selama 20-30 minit. Api atas bawah. Oven panaskan terlebih dahulu. Dalam 5 minit.
11. Siap bakar, sapu susu pekat campur air atas roti. Susu kotak pun boleh.
10. Hasil roti dan donut
Selamat mencuba!
Sumber: Wanda Jasmi.
Resipi Paf Sardin Sedap. Jika Dibuat Jualan Pasti Laku Keras

Paf sardin menu sarapan atau minum petang. Pasti seisi keluarga menggemarinya. Bagi membezakan kesedapan sesuatu paf itu apabila pastrinya tidak keras dan sempurna untuk dinikmati. Boleh follow langkah berikut .
Pastri Paf
Bahan-bahan:
500gm tepung gandum
5gm garam
50gm marjerin pastri
250ml air
400gm marjerin pastri (untuk lipatan)
Cara membuat:–
1.Masukkan tepung gandum, garam & marjerin (50gm) di dalam mangkuk adunan diikuti air sedikit demi sedikit. Putar adunan sehingga menjadi doh
2.Uli adunan dan tutup dengan plastik. Biarkan 20 minit
3.Tabur sedikit tepung di atas papan canai & canai doh menjadi segi empat panjang setebal kira2 1cm
4.Potong nipis marjerin pastri (400gm) dan atur di atas separuh bahagian doh yang dicanai tadi. Lipat doh menutup marjerin pastri dan tekan sekelilingnya
5.Canai semula doh untuk meratakan marjerin pastri di dalamnya menjadi setebal 1 inci
6.Lipat tiga doh & masukkan di dalam peti sejuk 20 minit. Keluarkan doh dan ulang langkah sama (canai & lipat tiga) dua kali lagi
7.Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk tiga hingga empat jam sebelum digunakan
8.Untuk membuat paf sardin, canai pastri setebal 0.5cm, tekap dengan acuan bulat & letakkan di dalam mangkuk aluminium foil
9.Isikan pastri dengan inti sardin kentang yang telah disediakan terlebih dahulu
10.Tuangkan bancuhan telur 3/4 diatas pastri
11. Bakar pada suhu 180’C selama 30 minit atau sehingga masak (panaskan oven terlebih dahulu)
Inti Sardin
Bahan-bahan:
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
2 sudu makan rempah kari ikan (jadikan pes)
1 tin sardin (ambik isi sahaja)
2 biji kentang (dipotong dadu)
Daun sup (dihiris nipis)
Sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak:-
1.Panaskan minyak di dalam kuali
2.Saute bawang besar, daun kari, halba campur hingga naik bau
3.Masukkan pes kari & kacau hingga terbit minyak
4.Masukkan sardin, hancur2 kan & kacau rata
5.Masukkan ubi kentang , kacau rata & masukkan air setakat tenggelam kentang sahaja
6.Masak inti sehingga separuh kering.
7.Masukkan garam secukup rasa & daun sup.
8.Tutup api & biarkan inti sejuk
Resipi Telur
Bahan-bahan:
2 biji telur
200gm cooking cream
Sedikit garam
Cara membuat:-
1.Pukul telur hingga kembang
2.Masukkan cooking cream & gaul rata
3.Masukkan secubit garam
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas dari Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
INGIN MEMBELI MIXER BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.
Step By Step Mi Goreng Basah Gerenti Sedap, Tak Perlu Garam & Gula
Lazatnya 5 Roti Dan Pastri Berempah Ni, Jom Cuba Masa Cuti Deepavali …

Hidangan lima roti dan pastri hasil inspirasi Chef Nurjafri Nordin dan Chef Yap Wai Keong dari Hotel One World, Bandar Utama ini memang ternyata lazat. Ramuan rempah ratus dan cili menghasilkan rasa yang sungguh berperisa.
.
Ditambah pula dengan pastri rapuh dan tekstur roti yang gebu memang sesuai dihidangkan sebagai sarapan dan juga minum petang. Cuti Deepavali ni bolehlah dicuba….
1. ROTI KAYU MANIS CRUMBLE BERKURMA
.
BAHAN-BAHAN :
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm mentega
- 80gm gula
- 5gm garam
- 2 biji telur
- 5gm serbuk kayu manis
- 150gm kurma | dibuang biji
- 10gm yis
- 30ml madu
- 80gm susu tepung
- 80ml air
Bahan Crumble :
- 100gm tepung gandum
- 50gm mentega
- 50gm gula
- 2gm serbuk kayu manis
*Gaulkan kesemua bahan dan ramas hingga hampir menjadi serbuk
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung, serbuk kayu manis ke dalam
bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian masukkan gula, garam, madu dan telur ke dalam campuran tadi
dan uli sehingga menjadi doh
3. Masukkan kurma ke dalam doh. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
kecil, lebih kurang 300gm setiap satu dan rehatkan sehingga ia naik dua kali ganda.
4. Uli semula doh dan masukkan ke dalam acuan kek dan biarkan ia kembang.
5. Taburkan crumble ke atas doh. Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200°C selama 15 minit.
Saiz hidangan : 2 biji , sebesar 23sm
Waktu memasak: 1 ½ jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Rasa rempah kayu manis dari crumble menjadikan ia cukup enak
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF: Jika anda penggemar manisan boleh memilih jenis kurma madu. Ia lebih lembut dan manis.
2. KEK CREPE PISANG KAYU MANIS
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (crepe ):
- 200gm susu segar
- 20gm gula pasir
- 1 biji telur
- 100gm tepung gandum
- 20gm mentega | sudah cair
- Sedikit perwarna kuning
Bahan B (pisang gula hangus ) :
- 150gm gula perang
- 3gm serbuk kayu manis
- 3gm serbuk buah pala
- 50gm krim putar
- 3 biji pisang sederhana | dipotong halus
- 500gm krim putar manis (pukul sehingga kembang)
CARA MEMASAK :
Cara masak bahan A crepe :
1. Masukkan susu segar, gula, telur dan tepung gandum ke dalam mangkuk dan kacau
hingga sebati
2. Tapiskan adunan supaya tiada tepung yang masih berketul
3. Panaskan kuali,sapukan sedikit mentega cair. Tuangkan 1 sudu besar adunan ke dalam kuali rata dan ratakan sehingga permukaan crepe kering. Kemudian terus angkat
4. Ulang langkah 3 sehingga adunan habis.
Cara masak bahan B (pisang gula hangus):
1. Masukkan gula perang dalam kuali yang sederhana panas dan masak hingga
bergelembung
2. Masukkan krim putar, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala, kacau hingga sebati.
3. Kemudian, masukkan pisang sehingga pisang diselaputi gula dan campuran serbuk
tadi
Cara melapis crepe :
1. Lapiskan crepe dengan krim putar, pisang gula hangus. Ulang langkah ini hingga
habis.
2. Akhir sekali, salut kek crepe dengan krim putar manis dan hias.
Saiz hidangan : Ukuran 23 sm, bulat
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Masak dengan sedikit mentega
Jenis masakan : Snek@ pencuci mulut
Keistimewaan : Keenakan gandingan pisang , rempah kayu manis dan krim .
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Selain pisang emas anda juga boleh menggunakan pisang berangan. Pisang jenis ini tidak mudah lebam
3. PANNA COTTA MANGGA BEREMPAH DAN SAGU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan sagu :
- 250gm sagu
- 2 liter air
- Sehelai daun pandan
Bahan Puding Panna Cotta :
- 80gm gula pasir
- 250gm krim putar
- 150ml susu segar
- 100gm puri mangga | *kisar mangga segar tanpa air
- 3gm serbuk kayu manis
- 3gm serbuk buah pelaga
- 10gm gelatin
- 40ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak sagu:
1. Rendam biji sagu selama setengah jam
2. Didihkan air dengan daun pandan, masukkan biji sagu ke dalam air yang
mendidih dan masak sampai sagu bertukar menjadi jernih.
3. Tapis dan basuh sagu dan letakkan ke dalam acuan
Cara masak puding panna cotta :
1. Rendam gelatin dengan air panas sehingga larut
2. Masukan gula pasir, krim putar, susu segar dan puri mangga ke dalam kuali. Masak
hingga mendidih.
3. Masukkan serbuk kayu manis, serbuk buah pelaga dan gelatin cair tadi dan kacau
hingga sebati
5. Masukkan ke dalam acuan sagu tadi dan sejukkan dalam peti ais sebelum
Dihidangkan.
Saiz hidangan : 8 cawan
Waktu memasak : 45 minit
Cara memasak : Didih dan dinginkan
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan masa dingin
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Puri mangga sudah cukup manis, jadi gunakan sukatan gula sedikit sahaja atau boleh juga tidak menggunakan gula.
4. PAI INTI PARU BERLADA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pai :
- 200gm tepung gandum
- 80gm mentega
- 5gm garam
- 1 biji telur
Bahan inti paru berlada :
- 250gm paru
- 1 keping asam keping
- 50gm gula perang
- Serbuk perasa secukup rasa
- Garam secukup rasa
- 6 tangkai cili merah | ditumbuk
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk
- 2 ulas bawang merah | ditumbuk
- Sedikit minyak masak
Bahan sos pai :
- 2 biji telur
- 150ml krim
CARA MEMASAK :
Cara masak doh pai :
1. Masukkan tepung, mentega, garam ke dalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur dan uli sehingga sebati dan adunan menjadi doh lembut.
2. Rehatkan doh di dalam chiller selama 15minit.
4. Kemudian canaikan doh tadi dan masukkan ke dalam acuan pai. Rehatkan di
dalam chiller semula selamat 10minit.
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga garing. Ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis yang ditumbuk sehingga naik bau dan sedikit
garing.
3. Masukkan asam keping, garam, gula dan serbuk perasa.
4. Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Cara masak sos pai :
1. Kacaukan telur bersama krim sehingga sebati.
2. Kemudian tuangkan ke dalam acuan pai
3. Isikan acuan dengan inti paru berlada.
4. Bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 200°C di dalam ketuhar
5. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 2 biji, ukuran garis pusat 23sm
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Inti paru berlada tetapi tidak terlalu pedas
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Paru lebih sedap bila diperap kunyit, asam, garam dan gorengkan sampai garing.
5. ROTI BERINTI KARI AYAM DAN TELUR
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- 200gm daging ayam cincang
- 2 ½ sudu makan serbuk kari daging atau ayam
- 3 helai daun kari
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah | ditumbuk
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk
- 5 sm @2 inci halia | ditumbuk
- Gula secukup rasa
- 2 biji telur rebus
- Daun sup secukupnya | dihiris
Bahan roti :
- 200gm tepung gandum
- 5gm yis
- 80gm gula
- 5gm garam
- 60gm susu tepung
- 100ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari, tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan pula ayam cincang dan masak hingga inti kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Angkat dan biarkan sejuk.
Cara masak roti :
1. Masukkan semua bahan uli sehingga menjadi doh lembut. Perapkan doh
selama 15minit
2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 50gm setiap
satu.
3. Susunkan doh (50gram) di atas dulang pembakar. Rehatkan doh selama
15minit lagi. Kemudian leperkan doh-doh yang disusun, isi satu sudu besar inti
bersama potongan telur rebus dan cantumkan semula doh.
4. Biarkan doh kembang selama 15minit, masukkan ke Akhir sekali, masukkan
ke dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 12 minit.
Saiz hidangan : 10 biji roti
Waktu memasak : 1-2 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Inti kari ayam makin enak dengan telur rebus
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bahan inti ditumis hingga pecah minyak dan ayam benar-benar masak dan sebati dengan ramuan.
RESIPI : CHEF BAKER NURJAFRI NORDIN DAN ASST. CHEF PASTRI YAP WAI KEONG
Terima kasih : One World Hotel, First Avenue, Bandar Utama City Centre,Selangor. http://www.oneworldhotel.com.my/