Resipi sedap dan mudah untuk nasi kerabu bunga telang. Nasi kerabu dari negeri Cik Siti Wan Kembang @ negeri Kelantan.

Buat mereka yang baru mula berjinak untuk memasak nasi kerabu ini, bolehlah mencuba resipi yang dikongsi Aina W. Husian, menggunakan pewarna original dari bunga telang.

 

NASI KERABU BUNGA TELANG

BAHAN NASI KERABU:

1kg beras
Bunga telang (bunga telang direbus untuk dapatkan warna, kalau tak ada bunga telang, boleh guna pewarna biru beli di kedai)
3 helai daun limau purut
3 sudu besar minyak masak
Garam

TONTON Lasagna Goreng Bersama Sos Cendawan Yang Sedap & Menyelerakan

TONTON Laksa Peranakan – Projek Air Tangan Emas Bersama MAGGI

CARA-CARA:

Basuh beras bersih. Masukkan pewarna, daun limau, garam dan minyak. Kacau sebati dan masak macam nasi biasa. Minyak fungsi dia untuk nasi berderai cantik.

SAMBAL KELAPA NASI KERABU

1 biji kelapa parut (atau boleh beli kelapa parut RM4 atau RM5, goreng garing dengan api sederhana)
6-7 ekor ikan sardin @ apa-apa jenis ikan (rebus sekejap dan asingkan isi dengan tulang. Sangai sekejap bagi tak berair)
5 biji bawang merah – beli online di sini
3 biji bawang putih – beli online di sini
Serai | potong halus-halus
Gula
Garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam (atau lada hitam tumbuk)
3 biji limau nipis besar 3 biji (kalau kecil 5-6 biji)

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

IKLAN

CARA-CARA:

1. Tumbuk bawang bagi hancur. Lepas tu gaul semua bahan serata, seimbangkan rasa masam, manis, masin, siap. Lebihkan rasa masam limau nipis tu.
2. Kalau nak tambah hiasan, boleh sagat cili merah besar dan bawang holland. Siap.

SAMBAL TUMIS

1 kotak santan kara – beli online di sini
1 biji bawang holland – beli online di sini
11 keping cili kering – beli online di sini
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai | ketuk – beli online di sini
2 helai daun limau purut
Gula
Garam
Gula melaka
2 asam keping
Budu

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA-CARA:

1. Kisar dulu bawang, halia dan cili kering. Tumis hingga naik minyak sekali daun purut, serai dan asam keping.
2. Masukkan santan dan bahan-bahan lain, masak hingga pekat dan sentiasa kacau-kacau. Sebatikan rasa. Tumis ni sedap jika lebih rasa manis dia.

IKLAN

SOLOK LADA

Kelapa parut (saya beli RM5)
5-6 ekor ikan sardin/kembung atau lain-lain
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci halia
Garam
Gula
Sedikit budu
Cili besar | dibuang biji

CARA-CARA:

1. Ikan tu kikis isi dari tulang dan tumbuk bersama semua bahan. Atau kalau ada meat processor atau fusion master tupperware, hanya masukkan ikan dalam tu tanpa buang tulang.
2. Keluar isi ikan bersih tanpa tulang. Jimat masa sangat-sangat. Siap boleh hancurkan semua bahan sekaligus, gaul-gaul semua secukup rasa.
3. Sumbat isi solok ke dalam cili. Kukus hingga masak. Ada orang rebus dalam santan. Sy tak suka rebus. Kukus nampak cantik.

SAMBAL JANTAN

1 genggam cili padi merah
¼ cawan cuka (yang ni saya agak-agak je)
Gula
Garam

CARA-CARA:

Kisar semua bahan. Kalau ada limau nipis, boleh ganti cuka, lagi asli dan semulajadi rasa dia. Kena ada rasa masam, manis dan masin, baru ngam.

IKLAN

KERABU

Bunga kantan
Kacang panjang
Daun2 hijau
Daun kesum
Kubis
Timun

CARA-CARA:

Semua potong halus-halus. Siap.

Kredit resipi: Aina W. Husian

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Buat Peach Buttercake Tanpa Serbuk Penaik, Tetap Menjadi!

Memang Terliur, Gulai Ayam Kelantan Sedak Sengoti!  

Pertama Kali Buat Muruku Berempah, Menjadi Dengan Resipi Ini

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official