Kalau tercari-cari menu untuk minum petang, boleh cuba buat resipi ini.
Resipi tanpa serbuk penaik perkongsian daripada seorang chef, namun diolah oleh Dani J Tang.
Sangat sesuai untuk orang yang tak simpan penaik sebab jarang baking. Tapi kalau takut kek tak jadi, boleh je nak letak penaik 1 sudu kecil.
RESIPI PEACH BUTTERCAKE
Ads
BAHAN-BAHAN:
250g mentega (majerin dalam resipi asal) – beli online di sini 220g gula castor (saya guna 200g, sesuai selera) – beli online di sini 250g tepung gandum | diayak – beli online di sini 4 biji telur 70ml susu segar 1 sudu kecil air lemon @ cuka 1 penutup esen vanilla (saya guna french V)
Dapatkan DeRoyal 3 in 1 Cordless Chopper & Mixerdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar ikut kesesuaian atau AF masing-masing ye. Saya guna ketuhar industri, suhu atas bawah 150C selama 20 minit kemudian turunkan suhu 130C selama 20 minit lagi. 2. Sukat susu kemudian masukkan perahan lemon @ cuka, biar selama 10 minit. Ketepikan (resepi asal hanya guna susu sahaja ya. Saya olah masukkan lemon @ cuka).
3. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang gebu. Jangan lupa kaup tepi-tepi bekas. 4. Masukkan esen vanilla, kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji (masukkan sebiji, pukul sehingga rata, ulang seterusnya sampai habis 4 biji telur) 5. Masukkan tepung separuh dahulu, kaup balik/pukul sebati, kemudian masukkan susu, sebatikan dan masukkan baki tepung. Kaup balik @ pukul sehingga rata. Jangan terlebih pukul ye.
6. Masukkan dalam loyang saiz 8 atau boleh guna aluminium cup atau muffin pan/cup. 7. Boleh pelbagaikan ikut kreativiti masing-masing nak letak buah atau nak warnakan atau dibiar kosong je. 8. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
Jom masak Daging Bakar dan pencicah Sos Siam. Sangat sedap! Menurut empunya resipi saudari Aida Illyana, ini merupakan hidangan kegemaran beliau sampaikan sanggup tiap minggu ke Danok Thailand untuk menikmati sajian ni. Bagi yang nak cuba, boleh pakat share resipi perkongsian saudari Aida Illyana ni. Tengok gambar pun dah tau sedap! Masak sendiri ni lagi puas hati. Sekali masak dapat makan berkali-kali. Memang puas. Jom cuba!
Pencinta makanan pedas pasti suka lauk yang min kongsi ni. Ayamnya dimasak simple je tapi cili dia, hah…jangan tak tahu. Pijor mulut weh. Bagi anda yang sukakan lauk yang bercili, resipi ni sesuai sangatlah anda cuba. Tak perlu lauk lain. Cukup sekadar dengan nasi panas dan ulam timun. Pasti bertambah makan.
SAMBAL AYAM CILI HDUP
BAHAN-BAHAN:
8-10 ketul daging ayam
15 biji cili api ] ditumbuk
3 ulas bawang kecil ] ditumbuk
2 ulas bawang putih ] ditumbuk
2 biji bawang besar ] dihiris Sedikit serbuk kunyit sedikit
Minyak untuk menggoreng
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam kemudian gaul dengan garam dan kunyit. Ketepikan.
Panaskan minyak dan goreng ayam. Tidak perlu terlalu garing.
Keluarkan sedikit minyak dan masukkan bahan tumbuk hingga sedikit garing. Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa.
Kemudian masukkan ayam goreng dan bawang besar tadi dan kacau rata.
Macam mana dengan episod pertama Rasa: Ketuhar Kuali? Akak-akak dah cuba resipi-resipi yang dikongsikan? Dalam episod kedua Rasa: Ketuhar Kuali kali ini, Aunty Aini dan Adamdidam akan berkongsi 3 lagi menu iaitu Bruschetta, Ayam Masak Lemak dan Kek Keju. Boleh lah ya cuba nanti untuk variasikan lagi menu masakan di rumah.
Panaskan sedikit minyak dan mentega, kemudian tumis beef bacon.
Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dicincang kedalam bahan tumisan sehingga layu keemasan.
Masukkan tomato ceri, sedikit daun thyme dan daun basil.
Tambah sedikit garam dan serbuk lada hitam ke dalam masakan.
Masukkan cendawan Portobello yang telah dihiris nipis.
Dalam satu magkuk yang berisi baby spinach, masukkan tomato besar yang didadu kecil.
Kemudian, masuk bahan masakkan kedalam mangkuk yang sama dan gaul rata.
Titiskan sedikit minyak zaitun keatas roti Perancis yang telah dipotong, kemudian letakkan bahan masak keatas roti.
Siap untuk dihidang.
2. AYAM MASAK LEMAK
BAHAN-BAHAN:
1 Ekor Ayam – Potong 12
30 Biji Cili Padi
2 Inci Kunyit
2 Inci Lengkuas
6 Batang Serai
Daun Kunyit
4 Keping Asam Keping
1kg Santan
Garam
4biji Kentang
CARA MEMASAK:
Basuh ayam dengan limau dan garam.
Masukkan ayam kedalam periuk.
Kisar kunyit, cili padi, dan sedikit air. Curahkan kedalam periuk yang berisi ayam.
Kecutkan ayam dalam periuk.
Bahagi serai kepada 2 bahagian, ketuk satu bahagian dan masukkan kedalam periuk.
Hiris lengkuas dan masukkan kedalam periuk. Tutup periuk untuk didihkan masakkan.
Masukkan kentang yang dipotong empat setiap satu, dan tutup kembali periuk.
Apabila mendidih, masukkan baki serai yang telah diketuk, dan juga santan.
Masukkan asam keping dan garam. Kacau, kemudian masukkan daun kunyit.
Biarkan menggelegak, dan tutup api.
Siap untuk dihidang.
3. KEK KEJU
BAHAN-BAHAN:
4 Sudu Besar Mentega
45g Krim Keju
100g Gula Halus
1 Sudu Besar Susu Segar
1 Biji Telur
½ Sudu Kecil Esen Vanila
60g Tepung Kek
½ Susu Kecil Garam
2 Sudu Besar Krim
CARA MEMASAK:
Masukkan mentega, krim keju dan gula halus kedalam mangkuk dan pukul sehingga mentega lembut.
Masukkan susu, telur, esen vanila dan pukul hingga sebati.
Masukkan sedikit garam kedalam tepung, dan curahkan sedikit demi sedikit kedalam acuan yang telah dipukul. Kacau rata.
Letak kertas minyak dalam dulang pembakar, dan curahkan adunan kedalam bekas.
Bakar selama 50 minit pada suhu 160’C.
Siap untuk dihidang.
Jangan ketinggalan untuk saksikan Program Rasa: Ketuhar Kuali episod ke tiga minggu hadapan ya. Gabungan karektor Aunty Aini dan Adam yang mesra dan bersahaja di kaca televisyen pasti akan menghiburkan para penonton. Dan yang pasti mereka akan berkongsi pelbagai resipi menarik dan tips memasak sepanjang 13 episod program masakan terbaru Rasa: Ketuhar Kuali ini yang akan disiarkan setiap Isnin jam 12 tengah hari hanya di Saluran Astro Prima 105 dan Maya HD 135.