Sajian Soto Ayam memang tak lengkap tanpa Begedil Daging dan Sambal Kicap. Tak cukup syarat. Bagi anda yang nak masak Soto untuk suami dan anak-anak sempena hujung minggu nanti, resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK SOTO AYAM, BEGEDIL DAGING & SAMBAL KICAP SECARA HOMEMADE
SOTO AYAM
BAHAN SOTO:
Nasi impit
Suhun goreng
Tauge – cuci bersih & toskan
Fishcake – goreng & hiris
Tauhu – goreng & hiris
Kacang tanah – goreng
Daun bawang & daun sup secukupnya – hiris
BAHAN KUAH SOTO:
1/2 ekor ayam – potong dua
5 kuntum bunga lawang
1 1/2 keping asam gelugur
1 sudu makan garam
1 sudu teh bahan perasa
1 kiub pati ayam
2 1/2 sudu makan serbuk rempah sup
2 sudu makan serbuk rempah kurma
3 akar daun sup – basuh bersih & ketuk
3 hiris lengkuas – ketuk
2 biji buah keras – ketuk
2 batang serai – ketuk
2 senduk minyak masak untuk menumis
3 liter air – boleh lebihkan
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Halia – sebesar ibu jari
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan lada hitam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan kisar. Tambah sedikit air dan kisar halus.
2. Panaskan minyak, masukkan bunga lawing, serai, buah keras dan lengkuas. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan bahan kisar, asam gelugur, kiub pati ayam, garam dan bahan perasa. Tumis hingga naik minyak dan rempah menjadi garing.
4. Tambahkan air dan akar daun sup. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ayam dan renehkan hingga ayam masak sepenuhnya. Sesuaikan rasa.
IKLAN
6. Toskan ayam dan matikan api sup.
7. Ayam digoreng seketikan dan toskan Kemudian carikkan isinya. Ketepikan seketika.
8. Masukkan nasi impit, suhun goreng, tauge, fishcake, tauhu, kacang goreng dan hirisan daun sup serta daun bawang ke dalam mangkuk.
9. Tambah isi ayam carik dan begedil daging dengan secukupnya.
10. Tuang kuah soto dan nikmati bersama sambal kicap untuk rasa lebih enak.
BEGEDIL DAGING
BAHAN-BAHAN:
8 biji ubi kentang – kupas kulit dan belah 4
Sedikit daun sup – hiris
2 sudu makan bawang goreng – jika suka
200gm daging kisar
Serbuk lada sulah secukupnya
Mentega untuk menggoreng
2 biji telur
1 sudu teh tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur bersama tepung jagung hingga sebati.
IKLAN
2. Panaskan minyak dan goreng kentang hingga empuk. Toskan dan lenyekkan guna lesung batu.
3. Goreng daging kisar tanpa minyak seketika. Kemudian hancurkan.
4. Satukan kentang lecek, daging kisar, daun sup, bawang goreng dan serbuk lada sulah. Gaul sebati dan sesuaikan rasanya.
5. Cubit doh dan bulat-bulatkan. Leperkan sedikit bagi membentuk begedil.
6. Panaskan minyak masak guna api sederhana.
7. Celup kepingan begedil ke dalam bancuhan telur dan goreng dalam minyak panas.
8. Bila begedil kelihatan garing keemasan, angkat dan ulang hingga habis adunan.
SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN:
IKLAN
35 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 sudu teh gula
Kicap masin secukupnya
1 sudu makam sos cili – boleh gantikan dengan perahan limau nipis
1 senduk kecil kuah sup soto
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan cili dan buang tangkainya.
2. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar halus.
3. Nikmati sambal kicap bersama soto dan begedil daging.
Mudah, ringkas dan sedap! Itu yang boleh dikatakan tentang tiga resipi roti yang dikongsikan kali ini.
Tidak perlu nak berlama-lama di dapur untuk menyiapkannya. Walaupun menggunakan bahan sedia ada, tapi kita olah mengikut selera dan kreativiti sendiri.
1.Campurkan sardin, bawang besar, cili padi dan telur ayam. Kacau sebati
2. Panaskan kuali, masukkan sedikit marjerin.
3. Celup roti ke dalam adunan tadi. Letak atas kuali, balikkan roti setelah bahagian yang bawahnya masak. Tunggu sebentar biarkan bahagian yang baru dibalikkan tu pula masak. Siap!
1. Rendam yis dengan 1/4 cawan air suam Dan biarkan yis berbuih, kalau tak berbuih tu tandanya yis rosak, pastikan yis aktif ye baru buat roti.
2. Satukan semua bahan. Mula-mula masukkan air, yis, telur dan bahan-bahan kering yang lain. Boleh gunakan bread maker atau nak uli dgn tangan pun boleh. Pastikan uli sampai lembut dan gebu.
3. Selepas itu rehatkan doh. Bila doh sudah mengembang 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk keluarkan angin. .
4. Sapu loyang dengan marjerin kemudian bentuk-bentukkan bulat. Jangan susun rapat-rapat ye. Nanti roti akan mengembang, bila siap susun dalam loyang. Biarkan roti kembang dulu baru bakar. Sebelum bakar, spray air kat atas roti, tujuan nak bagi permukaan roti elok dan tidak kecut bila masak.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Bila sudah panas, bolehlah bakar roti dengan suhu 180°C selama 25 minit api atas dan bawah. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
6. Bila dah masak cepat-cepat sapu marjerin pada bahagian atas roti supaya nampak roti berkilat.
BAHAN PENGAT ROTI
Roti (boleh gunakan roti paung juga)
Santan
1 keping gula melaka – beli online di sini
Secubit garam
Daun pandan
Sebiji telur
CARA-CARA:
1. Masak santan dengan gula melaka dan letak daun pandan. Sentiasa kacau, jangan tinggalkan. Selepas itu, masukkan secubit garam.
2. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan kacau rata. Masukkan dalam kuah pengat tadi dan kacau lagi. Masukkan roti dan biarkan sekejap kemudian barulah tutup api.
Roti sandwich | potong bahagian tepi
Kepingan keju
Chicken floss
1 sudu makan susu manis – beli online di sini
1 biji telur (ambil yang kuning sahaja)
1 sudu makan mayonis – beli online di sini
Bijan untuk hiasan
CARA-CARA:
1. Campurkan mayonis bersama susu manis. Kacau dan ketepikan.
2. Kemudian, di dalam bekas lain, campurkan kuning telur bersama dengan susu manis. Kacau.
3. Ambil roti, kemudian sapukan campuran mayonis tadi. Susun kepingan cheese. Tutup kepingan cheese dengan roti. Kemudian, susun lagi kepingan cheese. Susunannya akan menjadi roti-cheese-roti-cheese (apitan).
4. Potong roti tersebut kepada 4 bahagian (akan menjadi 4 segi sama yang comel dan kecil). Kemudian, sapukan adunan kuning telur dan susu manis tadi di atas cheese.
5. Susun atas dulang pembakar. Nak pakai air fryer pun boleh. Letakkan bijan sebagai hiasan supaya lebih menarik. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C.
6. Selesai dibakar, sapu lagi adunan mayonis di bahagian tepi roti. Celupkan dengan chicken floss. Rupa akhir roti ini akan menjadi seperti di dalam gambar.
Ayam masak lemon ni antara resipi yang cepat dan mudah dimasak. Rasa dan aroma buah lemon ni memang merecik air liur dibuatnya.
Ayam tu kena digoreng bertepung dulu, kemudian gaulkan ke dalam sos. Boleh taburkan hirisan daun bawang dan bijan yang telah disangai..pergghh lagi mantap rasanya. Jom cuba masak lauk yang tak jemu dimakan nih.
AYAM MASAK LEMON
Bahan-bahan:
1 keping dada ayam
1 sudu kicap cair
garam
lada sulah
1 biji telur
3 sudu tepung jagung
Bahan sos
1 sudu minyak
1 cawan stok ayam
1/4 cawan jus lemon
2 sudu gula
2 keping lemon
bancuhan tepung ( tepung jagung dan air )
Cara-cara memasak :
1.Panaskan minyak, gorengkan ayam yang telah digaul tadi sehingga garing, angkat dan ketepikan.
2. Selepas itu panaskan minyak sedikit masukkan stok ayam, jus lemon, gula dan hirisan lemon.
3. Bila dah sebati rasa terlebih dahulu sos nya. Kalau dah cukup rasa keluarkan lemon masukkan bancuhan tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepetan mengikut citarasa masing-masing.
4. Biarkan kuah memekat setelah itu masukkan ayam, gaul sehingga semua tersalut, angkat ayam tersebut dan taburkan hirisan daun bawang serta bijan yang telah disangai ke atas hidangan. Selamat mencuba!
Biskut paling simple dan sedap,anak-anak pun suka. Ada yang panggil biskut cornflakes nestum atau biskut diet,sebab kalau lapar makan biskut ini jadi kenyang.
Bahan-bahan
300gm cornflake (beli dekat bakery je,kalau nak guna yang kotak pun boleh terpulang)
500gm / 1 paket nestum
6 sudu makan madu
250gm @ 1 cwn majerin cap pelangai(nak guna butter cup ke apa tak kisah)
1/4 cawan gula aising (kalau suka manis boleh tambah,ini sebab mak n abah nak makan manis kena kurangkan..hihi)
Cara membuat:
1.Ramas conflakes sehingga hancur… (mnja2 je)kemudian masukkan nestum.
2.Gaul madu, gula dan majerin sehingga sebati(guna snduk je)
3.Masukkan majerin, madu n gula yang dah sebati ke dalam conflakes dan nestum tadi.
4.Gaul sehingga kelihatan melekat n basah2 sikit.
5.Masukkan ke dalam acuan mini muffin..dan Padatkan dengan cawan
6.Bakar pada suhu 200°c selama 10minit.. Bgntung pada oven masing-masing.(pnaskan oven selama 10 mnit sblm tu ye)