Sekarang ni musim graduasi anak-anak pelajar tadika, pelajar sekolah rendah yang tamat darjah 6. Para pelajar tingkatan 5 pun ada majlis graduasi. Ini adalah antara ‘moment’ indah yang bakal diingati sepanjang hayat mereka. Bukan sahaja pada para graduan, malah ia termasuklah ibu bapa, guru serta pensyarah yang terlibat.

Tradisi majlis gradusi, pastinya ada jambangan bunga segar untuk dihadiahkan buat insan tersayang. Namun agak rugi kerana bunga segar ni tak tahan lama. Malah harganya pun boleh tahan mahal. Jika dibeli, sejambak bunga segar rata-rata harga bermula dari RM70 dan keatas. Hmmm…sayangnya nak habiskan duit macam tu je. Bukan berkira tetapi di zaman gawat sebegini, setiap perbelanjaan perlu diambil kira. Trend terkini, pilihan lain selain bunga, ada yang menghasilkan jambangan coklat. Ha…idea ini nampak lebih masuk akal. Lepas siap bergambar, bolehlah makan. Pasti tidak membazir.

Bakal menghadiri majlis konvo insan tersayang? Apa kata anda hasilkan jambangan coklat secara DIY. Anda boleh membuatnya mengikut kreativiti sendiri malah pastinya lebih jimat. Hanya dengan beberapa bahan ringkas, hasilnya nampak sangat cantik persis yang dibeli di kedai. Jom cuba idea perkongsian Puan Khairana Rahman.

CHOCOLATE TEDDY BEAR BOUQUET

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • Coklat Ferrero Rocher
  • Teddy bear ( tiada dalam gambar)
  • Rice paper ( guna 4 warna. Boleh beli di kedai bunga ( lebih murah) atau di paper shop.
  • Lidi sate
  • Pita pelekat
  • Riben ( tiada dalam gambar)
  • Gunting ( tiada dalam gambar)
  • Plastik yang dah dipotong empat segi

CARA-CARA:
1. Balut coklat dengan plastik dan lekatkan guna pita pelekat.

2. Cucuk coklat dengan lidi sate

3. Balut dan lekatkan plastik coklat pada lidi dengan menggunakan pita pelekat.

4. Potong 4 segi kertas warna seperti di atas.

5. Lipat kecil dan gunting kecil di tengah-tengah
6. Kertas yang dah dipotong di tengah.
7. Masukkan lidi coklat pada lubang kertas. Lekatkan dengan menggunakan pita pelekat.
8. Buat langkah yang sama untuk semua coklat.
9. Cantumkan semua lidi coklat menggunakan pita pelekat
10. Lekatkan lidi satedi bahagian belakang teddy bear tersebut. (cara untuk lekat, boleh ikut kreativiti masing-masing.)
*Mummy cucuk je lidi tu kat jahitan bawah montot dia sebab nak senang. Kalau guna gam nanti rosak bear tu. Kalau guna cellotape tak lekat plak.

11. Cantumkan bersama teddy bear dan coklat.

12. Lipat dua rice paper ni.
13. Balut rice paper dikeliling coklat dan ikat menggunakan riben.
14. Siap! Bolehlah hadiahkan buat anak-anak dan kawan-kawan yang bakal konvo nanti.

IKLAN

Contoh bouquet coklat lain hasil air tangan Puan Khairana Rahman. memang kreatif!

Kredit idea & gambar: Khairana Rahman