Paru goreng yang rangup seakan keropok memang enak. Lebih membuka selera jika ia dimasak sambal, rendang atau pelbagai jenis masakan lain yang menaikkan lagi keenakannya. Walaupun menu menggunakan paru ini nampak mudah, namun untuk menyediakan paru goreng yang sedap, rangup dan tidak hanyir, tetap ada caranya. Menerusi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi, beliau kongsikan tip dan teknik untuk mendapatkan rasa paru goreng yang garing dan sedap tanpa berbau hanyir. Jom cuba.
TIP HILANGKAN BAU HANYIR PARU
1. Rendam paru dengan sedikit tepung gandum. Biarkan setengah jam.
2. Kemudian rendam paru dengan air asam jawa/limau nipis.
3. Cuci darah beku yang melekat di celah-celah paru.
4. Akhir sekali, basuh bersih paru untuk menghilangkan bau darahnya.
5. Masukkan air sebanyak 3/4 periuk. Letakkan garam secukup rasa dan 2-3 keping asam gelugur/keping.
6. Rebus paru sehingga masak menggunakan api sederhana perlahan.
7. Setelah masak, angkat paru tadi dan toskan airnya.
CARA MASAK PARU GORENG GARING
1. Hiris paru yang hendak digoreng senipis yang boleh. Gunakan pisau yang tajam untuk memudahkan kerja menghiris.
2. Taburkan garam halus dan perapkan seketika sebelum digoreng.
3. Setelah minyak betul-betul panas, masukkan paru yang telah dihiris tadi. Jangan goreng dalam kuantiti yang banyak dalam satu masa.
4. Gunakan api sederhana perlahan. Balik-balikkan beberapa kali. Biarkan warna gorengan berubah menjadi sedikit gelap.
5. Paru Goreng Garing siap dimasak. Sedia untuk dinikmati. Nak makan cicah sos pun boleh.
Kredit resipi, petua & foto: Afy AL Habibi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kuih Cara Berlauk Inti Melimpah. Walau Sejuk Tetap Sedap, Lembut
Tak Cuba Tak Tahu. Rupanya Resipi Suhun Goreng Ni Lebih Sedap Dari Bihun
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=RFAn19ua4ig
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara-Cara Buat Ayam Goreng Berempah Rangup. Resipi Asli Dari Peniaga Nasi Ayam Berempah Sendiri.
Menu Ayam Goreng Berempah ni nampak mudah tapi untuk dapatkan serat-serat yang rangup dan bergumpal tu kena ada cara dan tekniknya. Nak cuba? Jom lihat resipi perkongsian saudari Murni Rahmat ni. Moga bermanfaat!
AYAM GORENG BEREMPAH RANGUP
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 ekor ayam – potong besar-besar
BAHAN KISAR:
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- Cili kering / serbuk cili – kuantiti cili kering / serbuk cili ikut citarasa masing-masing. Kalau tak nak letak pun tak apa.
- 3 batang serai
- 1 sudu makan ketumbar
- 1/2 sudu makan jintan manis
- 3 biji buah keras – tak letak pun tak apa
- 2 biji telur ayam
- Sedikit asam jawa pekat
BAHAN PERAP AYAM:
- 1 sudu makan penuh serbuk kari
- 1 sudu makan tepung beras
- 1 sudu makan tepung jagung
- Garam
- Sedikit daun kari
- Secubit gula
- Sedikit serbuk perasa
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan kisar dan blend halus. Sebaiknya jangan masukkan air. Jika perlu, hanya setakat untuk membolehkan mata pengisar berpusing.
- Bersihkan ayam dan gaul menggunakan bahan kisar dan bahan perap. Biarkan selama 30 minit. Lagi sedap biarkan satu malam.
- Panaskan minyak masak menggunakan api sederhana dan masukkan ayam. Tutup kuali dengan penutup periuk sewaktu menggoreng.
- 2-3 minit sebelum ayam diangkat kena buka tutup periuk. Kaedah ini untuk mendapatkan ayam goreng yang rangup tapi berjus didalam.
- Untuk dapatkan serat yang garing, bila dah siap goreng semua ayam, ambilserdak-serdak yang tinggal dan goreng dengan api sederhana.
- Masa tengah goreng tu, kacau-kacauserdak supaya tidak bergumpal atau berketul. Bila dah garing, angkat, tos dan tabur pada ayam goreng tadi.
Nota: Selepas goreng ayam, rehatkan lebih kurang 5-10 minit sebelum dipotong sebab kita taknak ada darah yang keluar lepas ayam dipotong. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Murni Rahmat
Memang Sedap! Resipi Bengkang Tepung Beras Gula Merah
Bagi penggemar hidangan kuih muih tradisional, pastinya menyukai rasa Bengkang Tepung Beras Gula Merah. Sangat sedap! Rasanya yang lemak manis memang buat tak puas makan. Nak cuba buat sendiri? Saudara Shah Shatry ada kongsikan resipinya. Jom lihat cara-caranya.
CARA MEMBUAT BENGKANG TEPUNG BERAS GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras – beli online disini
7 sudu makan tepung jagung – beli online disini
7 cawan santan – beli online disini
¾ cawan gula putih – tak suka manis, boleh kurangkan lagi jumlahnya – beli online disini
1 cawan gula merah timbang – beli online disini
Garam – agak-agak sahaja. Bertujuan untuk naikkan rasa lemak kuih
CARA MEMASAK:
1.Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180C selama 5-10 minit.
2. Ambil loyang Kuih Bengkang dan sapu minyak masak di permukaannya. Panaskan sekejap di dalam ketuhar tadi.
3. Satukan ke semua bahan di dalam bekas, kemudian kacau sehingga sebati. Boleh kacau menggunakan whisk sahaja.
4. Bila semua bahan sudah sebati dan gula pun sudah larut, masukkan ke dalam kuali @ periuk.
5. Masak di atas api sehingga kental. Pastikan guna api sederhana sahaja.
6. Bila adunan sudah kental, alihkan ke dalam loyang yang telah dipanaskan tadi.
7. Bakar di dalam ketuhar selama 1 jam @ lebih pada suhu 180C menggunakan api atas bawah. Masa membakar mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
8. Jika mahukan kuih yang ada efek hangit di permukaannya, bila sampai 5 minit terakhir, masak guna api atas sahaja.
9. Bila sudah masak, sejukkan kuih terlebih dahulu barulah dipotong dan dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Shah Shatry
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Bihun Goreng Cili Padi Paling Mantul. Pedas Tapi Sedap
Resipi Tauhu Sumbat Ayam Ala Pasar Malam. Puas Hati Buat Sendiri
Cara Bersihkan Perut Lembut Hitam Supaya Jadi Putih & Tidak Berbau
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Bakeri & Pastri Syiok Makan, Idea Hebat KDU University College.
Menu kali ini cukup sesuai dijadikan sarapan dan sajian petang yang enak. Idea roti, pastri, bun roti serta pencuci mulut dari meringue memang cukup popular dan menepati selera penggemar bakeri dan pastri.
Hebat-hebat idea bakeri dan pastri dari tenaga pengajar KDU Universiti College iaitu Chef Fami Taufeq Fakarudin, Chef Adrian Pinto dan Chef Ahmad Azfar Zikri Ahmad Zaini. Jom cuba , korang boleh ceriakan sambutan Kemerdekaan dengan menu ini nanti tau.
.
1. PAI AYAM PASTRI LAPIS
.
BAHAN-BAHAN :
- 250gm dada ayam | dipotong kiub
- 12gm bawang putih | dicincang halus
- 100gm bawang besar | dipotong dadu
- 100gm batang saderi | dipotong dadu
- 100gm lobak merah | dipotong dadu
- 50gm cendawan butang | dipotong dadu
- 100gm tepung gandum
- 50gm pes tomato
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 400ml air rebusan ayam
- 150ml minyak masak
- 2 keping pastri lapis | ada dijual di pasaraya
- 1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Gaulkan dada ayam dengan tepung sehingga sebati
2. Panaskan minyak masak d idalam periuk
3. Tumis bawang putih, bawang besar, lobak merah dan batang saderi selama 5 minit dengan api yang sederhana
4. Masukkan pes tomato dan masak sehingga pecahkan minyak
5. Masukkan dada ayam dan gaul rata, masukkan cendawan butang
6. Tuangkan air rebusan ayam dan renehkan selama 20 minit
7. Masukkan garam, lada hitam secukup rasa
8. Sejukkan inti pai tersebut dan sudukan inti pai tersebut ke dalam loyang pai.
9. Alaskan loyang tersebut dengan pastri lapis dan pastikan dikepilkan bahagian tepi dengan rapat
10. Sapukan lapisan telur diatas lapisan pastry rapuh tadi
11. Panaskan ketuhar pada 190”C
12. Bakarkan adunan tadi di dalam ketuhar selama 25 – 30 minit
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 25-30 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Pai berlemak dengan inti ayam dan cendawan berperisa
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Bagi menaikkan rasa lemak di dalam sos ayam, masukkan krim cair sebanya 100ml sebelum atau semasa dimasukkan garam dan lada hitam.
2. PAI DURIAN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pastri bergula :
- 1 biji telur
- 50gm gula castor
- 125gm mentega
- 200gm tepung kek
- 3gm garam
Bahan inti durian :
- 350gm isi durian
- 250gm krim putar bergula
- 8gm serbuk gelatin
- 10ml air
CARA MEMASAK :
Cara membuat doh pastri bergula (kulit pai) :
- Panaskan ketuhar pada suhu 190 C.
- Masukkan mentega, gula, garam dan tepung ke dalam mesin pengadun. Biarkan sehingga adunan menjadi seperti pasir yang kasar.
- Masukkan telur sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati.
- Keluarkan adunan tadi dan uli dengan tangan sehingga adunan tadi menjadi doh.
- Jangan uli terlalu lama, rehatkan doh selama 30 minit. Canaikan doh setebal 5mm dan lapiskan di atas loyang pai
- Bakar di dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga menjadi warna keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.
Cara membuat isi durian :
- Lenyek isi durian sehingga lumat. Pukul krim putar sehingga kembang
- Taburkan serbuk gelatin ke atas air dan biarkan ia kembang 5-10 minit dan cairkan di atas air panas mendidih (double boil).
- Campurkan isi durian dan gelatin yang telah dicairkan. Masukkan krim putar ke dalam adunan durian dan gaul hingga sebati.
- Tuangan adunan durian ke dalam kulit pai.
- Sejukkan selama 2-3jam di dalam peti sejuk. Potong dan hidangkan.
Saiz hidangan : Satu loyang pai berukuran 10 inci @ 25 sm
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Kaya dengan rasa dari isi durian sebenar
Anggaran kos : RM30
INFO CHEF : Untuk rasa lebih lemak berkrim paipkan krim putar dan taburkan gula aising di atas pai tersebut.
3. PAVLOVA BERI BERKRIM
.
BAHAN-BAHAN :
- 100gm telur putih
- 100gm gula kastor
- 12gm tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanilla
- 10ml cuka salad
- 150gm krim putar
- 300gm strawberi, blueberi dan raspberi
CARA MEMASAK :
- Ayak tepung jagung bersama gula aising.
- Pukul putih telur Bersama gula kastor, tepung jagung, gula aising, cuka salad dan esen vanilla di dalam mesin pengadun atau gunakan pemukul telur.
- Pukul sehingga semua adunan tadi kembang dan pekat dan warna adunan telur menjadi putih dan bersinar.
- Sudukan atau paipkan adunan ke atas loyang ketuhar yang dilapik kertas kek.
- Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah Celsius. Bakar adunan tadi di dalam ketuhar selama 25-30 minit.
- Sejukkan pavlova tadi, sudukan krim putar ke atas pavlova dan susunkan strawberi, raspberi, bluberi di atas krim
- Ayak gula aising di atas pavlova sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Meringue
Keistimewaan : Manis dan enak dengan potongan buah-buahan serta cair dalam mulut
Anggaran kos : RM20
INFO CHEF : Selain buah-buahan beri boleh juga digantikan dengan buah mangga, nangka dan pisang dan juga boleh dihiaskan dengan kepingan coklat.
4. BUN MANIS SUSU MENTEGA
.
BAHAN-BAHAN :
- 1500gm tepung roti | diayak
- 690ml air
- 150gm telur
- 75gm yis
- Garam secukup rasa | diayak
- 90gm gula kastor
- 120gm mentega
- 75gm susu tepung | diayak
Bahan inti susu mentega:
- 500gm susu tepung
- 400gm gula castor
- 500gm mentega
- 70gm tepung kastad
- 50gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- Secubit garam
CARA MEMASAK :
- Campurkan tepung roti, yis, garam, gula, susu tepung dan telur ke dalam mesin pengadun,
- Adunkan dengan perlahan dan tuangkan air perlahan-lahan semasa mengadun.
- Adunkan dengan kelajuan sederhana sehingga adunan menjadi doh yang sebati dan licin di permukaan doh.
- Masukkan mentega dan teruskan mengadun sehingga mentega sebati di dalam doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan doh kepada bebola berat seberat 100gm setiap satu.
- Isikan bebola tadi dengan inti susu mentega seberat 30gm setiap satu. Kemudian bulatkan doh tersebut.
- Rehatkan doh selama 45 minit atau shingga doh menjadi dua kali ganda besar.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 15- 18 minit.
Cara memasak inti susu mentega :
- Masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam mesin pengadun.
- Pukul sehingga semua bahan sebati dan rata.
- Sejukkan bahan tersebut dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum digunakan.
Saiz hidangan : 20 buku bun, 30gm setiap satu
Waktu memasak : 1 jam – 2 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Lembut dan gebu dan berkrim dengan inti susu mentega.
Anggaran kos : RM23
INFO CHEF : Boleh juga menggunakan inti coklat.
5.ROTI PANDAN KACANG MERAH
.
BAHAN-BAHAN :
- 1500gm tepung roti | diayak
- 690ml air
- 150gm telur
- 75gm yis
- Garam secukup rasa | diayak
- 90gm gula kastor
- 120gm mentega
- 75gm susu tepung | diayak
- 100gm pes pandan
Bahan inti :
500gm pes kacang merah | sudah siap dijual di pasaraya @kedai bakeri
CARA MEMASAK :
- Campurkan tepung roti, yis, garam, gula, susu tepung dan telur ke dalam mesin pengadun.
- Adunkan dengan kelajuan sederhan sehingga adunan menjadi doh yang sebati dan licin di permukaan doh.
- Masukkan mentega dan pes pandan dan teruskan mengadun sehingga campuran rata ke dalam doh.
- Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit. Canaikan doh setebal 8-10mm.
- Letakkan semua pes kacang merah di atas doh yang dicanai.
- Gulungkan doh sehingga menjadi gulungan besar. Potong gulungan tadi dalam 3-4 bahagian.
- Masukkan doh ke dalam tin pembakar.
- Rehatkan doh selama 45 minit atau sehingga doh menjadi dua kali ganda besar
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 15-18 minit.
Saiz hidangan : 4 buku roti
Waktu memasak : 1 jam – 2 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Lembut dan gebu berperisa pandan dan inti kacang merah yang enak.
Anggaran kos : RM25
INFO CHEF: Resepi yang sama boleh digunakan untuk inti coklat, kastad, kaya ikut citarasa masing-masing.
RESIPI : FAMI TAUFEQ FAKARUDIN, ADRIAN PINTO & AHMAD AZFAR ZIKRI AHMAD ZAINI
TERIMA KASIH : KDU UNIVERSITI COLLEGE, Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shah Alam. www.kdu.edu.my