Jika anda suka minum susu kurma, pati kurma homemade ni pasti memudahkan anda bersahur. Campur dengan susu dan ia boleh terus boleh minum. Nampak simple tetapi minuman ni boleh buat perut anda rasa kenyang dan mampu bertahan sampai waktu berbuka. Nak cuba resipi perkongsian saudari Nadiah Latfi ni? Jom tengok cara-cara penghasilannya.

 

CARA BUAT PATI KURMA HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • Buah kurma

 

CARA MEMBUAT:

1. Buang biji dan basuh buah kurma. Toskan airnya.

IKLAN

2. Kukus buah kurma tadi selama 20 minit.

3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga hancur.

4. Masukkan kisaran kurma tadi di dalam bekas dan boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.

Cara Buat Stok Pati Kurma Homemade Untuk Sahur.

IKLAN

5. Untuk menikmati susu kurma semasa sahur, campur 2 sudu makan pati kurma bersama susu. Kacau sebati. Boleh juga campur madu, badam, kismis dan sebagainya.

Cara Buat Stok Pati Kurma Homemade Untuk Sahur.

6. Sedia untuk dinikmati.

IKLAN

 

Kredit resipi & foto: Nadiah Latfi

 

ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI NI:

https://www.rasa.my/aneka-resipi-menu-sahur-yang-mudah-sedap-untuk-30-hari/

https://www.rasa.my/cara-masak-garlic-nan-homemade-yang-sangat-mudah-sedap-2/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI