Kadang rasa kecewa bila masak sagu jadi berketul-ketul. Dalam laman facebook, Deyana Hatazad berkongsi tip untuk masak sagu dan hasilnya cantik. Dia akui caranya agak renyah sedikit tapi sangat berbaloi untuk dicuba.
Tip ini wajib ikut tau
* Jangan cuci sagu sebelum dimasak.
* Pastikan air betul-betul mendidih baru masukkan sagu.
* Kacau sagu setiap 5 minit supaya sagu tak berketul.
* Masa cuci sagu yang dah masak, masukkan dalam bekas berisi air supaya sagu tak melekat.
* Lepas letak pewarna, kena cuci lagi sebab tak mau warna nanti bercampur dalam kuah.
* Nak makan tapis dulu baru letak dalam bekas dihidang. Baru letak kuah.
Ads
SAGU BERKUAH
BAHAN-BAHAN
Sagu
Pewarna (ikut kesukaan)
1 tin susu cair
1/2 cawan air
1 keping gula melaka
2 sudu gula merah
Daun pandan
Ads
CARA MEMBUAT
1. Masak sagu sampai sagu jadi betul-betul jernih.
2. Apabila sagu sudah masak, cuci sagu itu.
3. Letak pewarna dan biarkan 20 minit. Cuci lagi. Kemudian masukkan sagu berwarna dalam bekas berisi air.
4. Untuk kuah, masukkan susu cair, air, gula melaka dan gula merah serta daun pandan. Biarkan mendidih. Siap
Roti canai menjadi kesukaan ramai. Tambah sedap bila dapat menikmati roti canai yang lembut teksturnya. Confirm jadi rebutan. Jadi anda boleh cuba buat sendiri roti canai dan boleh juga sejuk beku. Bila-bila nak makan pun boleh bila ada tersedia di rumah.
Roti canai
Bahan-bahan:
1kg tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar marjerin
1 biji telur
2 cawan air
Cara membuat:
1.Campurkan semua susu,gula,garam,telur ke dalam air.Kacau hingga larut. Letak tepung,planta dan uli.
2.Uli jadi doh rehat 10 minit. (Kalau nak terus uli pun suka hati)
3.Uli lagi doh, rehat sekejap uli lagi sampai doh licin, elastik (kenyal).Kalau doh lembik,tabur tepung.
4.Kalau doh nampak keras, renjis air sikit-sikit sampai doh nampak lembut.Bulat-bulatkan doh, sapu marjerin letak dalam bekas.
5.Setelah siap,tuangkan sedikit minyak ke atas doh tadi. Perap 4 jam ke atas. Lagi lama lagi lembut.(kalau guna bread maker letak cecair dulu.Kemudian letak tepung, guna mood knead 3-4 kali sampai doh elastik ( kenyal)
Kek simple je guna 4 bahan je tapi masya-Allah sedapppp. Jangan risau tiada sebarang tepung digunakan. Jadi tak perlu pening kepala tepung itu ini tak ada dan sebagainya.
Sejukkan dulu pun sedap. Sagat cheddar cheese atasnya pun best juga. Kek ini juga sesuai untuk mereka yang menjaga diet tapi masih mahu menikmati kek keju yang sedap.
Menerusi perkongsian daripada Noorul Izzah Marzuki, dia menggunakan 1 sudu sahaja lakanto jadi tak manis, boleh lebihkan jika nak manis ya.
Oh ya, kecil je saiz kek ni, boleh gandakan adunan kalau nak saiz besar/tebal. Boleh dihidang untuk 8 potongan.
CHEESECAKE GEBU GUNA 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
125g cream cheese (saya guna Tatura je) ⅓ cawan (80ml) whipping cream 1 sudu besar lakanto/sweetener (kalau nak manis boleh lebihkan) 2 biji telur saiz A (atau 3 biji telur saiz B ) suhu bilik | asingkan kuning dan putih
1. Pukul cream cheese, whipping creamdan lakanto/sweetener sampai gebu dan tidak berketul menggunakan mixer. Boleh guna pengisar tetapi akan susah dikeluarkan nanti. – ( Dapatkan STANDMIXER berkualiti dengan harga berpatutan DISINI) 2. Masukkan telur kuning dalam adunan cream cheese. Pukul dengan mixer sehingga sebati dan gebu. Ketepikan dan masukkan dalam mangkuk lain. 3. Pukul putih telur pula, dalam sehingga kembang, gebu dan terbentuk soft peak (terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh). Jangan overbeat sampai berketul. Masa pukul tu sentiasa tengok untuk elak overbeat.
4. Ambil 1 senduk adunan putih telur, masukkan ke dalam adunan cream cheese. Kaup balik sekejap. Kemudian masukkan semua adunan telur putih dan kaup balik sehingga sebati, adunan kena betul sebati, gebu, licin, tiada ketulan ya (yang ni penting). 5. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan non stick paper. Saya guna loyang 6 inci. Bakar secara waterbath (letak loyang kek ke dalam bekas lain berisi air panas, rujuk gambar).
6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 selama 50 minit, bergantung pada ketuhar masing-masing. ( 7. Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam ketuhar, buka pintunya sedikit. Kemudian baru keluarkan.
8. Bolehlah letak topping ikut kegemaran anda. Saya sagat cheddar cheese je. Makan saja tanpa topping pun dah sedap. Sejukkan dulu dalam peti ais pun best juga. Selamat mencuba!
Pernah rasa kuih yang satu ni? Ada yang memanggilnya kuih lidah buaya atau Kuih tiram. Rasa rangup dan manis boleh buat korang tak henti nak menikmatinya. Boleh juga buat untuk raya nanti.
Bahan doh..
1kilo tepung gandum
1cawan tepung ubi
1biji telur
Air utk mengguli
Sedikit garam..
Bahan utk sapuan…
*2sudu mkn butter
*5sudu mkn minyak masak
7sudu mkn tepung jagung
Bahan salut
Gula kastor
Cara membuat bahan doh..
Satukan tepung gandum.. Tepung sagu dan telur uli bersama air garam sehingga menjadi doh.. Bahagikan doh kepada 8 bahagian
Cara membuat bahan sapuan
Panaskan bahan yg bertanda*
Kemudian curah kedalam tepung jagung
Kacau rata..
Cara membuat kuih
Ambil seketul doh canai nipis
Kemudian sapukan bahan sapuan rata2
Gulung doh yg telah disapu td
Setelah gulung potong lebihkurang 1/2 inci secara menyerong.. Canai sekali lg
Buat sampai habis kemudian goreng..
Setelah sejuk salut kuih dgn gula kastor
Siap! Simpan dlm bekas kedap udara.