
Min cukup berkenan menengok pau tiga warna nih. Comel aje bentuk bunga rosnya. Namanya pun pau mawar. Boleh aje dijadikan kudapan bila tetamu datang berkunjung.
Jom kita semak resipi dari FB : Jalilah JJ
PAU MAWAR JJ
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung pau
- 7gm double action baking powder
- 45gm shortening
- 7gm mauripan
- 3 sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu teh garam halus
- 10 oz @ 235 ml air
- 10gm cream super
Bahan inti :
(salah satu dari inti di bawah)
Kaya
Kaya pandan
Kacang merah
CARA MEMASAK :
1. Ayak tepung pau dengan double action baking powder.
2. Kemudian gaulkan shortening dan tepung jadi serbuk roti
3. Satukan air, gula, susu dan larutkan. Biarkan berbuih, dalam 10 minit
4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati.
5. Masukan air dalam tepung uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh.
6. Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.
7. Uli doh hingga licin dan lembut dalam 1/2 jam kalau guna tangan dan jika menggunakan mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
8. Timbang setiap doh 15 g dan inti kacang 9 g.
Peringatan:
***Jerang air kukusan dahulu sebelum membuat pau. Kalau nak pau kita wangi semasa jerang, kukusan itu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan, baru dikukus Nanti mesti rasa pau yang dibuat lagi sedap dan wangi.
Insyallah..
***Kukus selama 7 minit
Sumber fb: Jalilah JJ
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Gulai Kawah Kari Kambing, Memang Padu Buat Berbuka

Gulai kawah kari kambing ni memang kaya berempah. Masa tumis biar garing dan pecah minyak, baru sedap beraroma
Daging kambing ni makanan sunnah dan kesukaan Nabi kita baginda Rasulullah. Ni min kongsikan resipi dari pemilik Sweety Rose Cafe Mohd Azmi. Cecah roti pun sedap jugak ni, perggh capati atau naan, mantap. Makan dengan nasi pasti bertambah-tambah.
GULAI KAWAH KARI KAMBING
3kg daging kambing campur tulang
Bahan-bahan dikisar :
2 batang serai
Daun kari ( jika ada)
5 inci halia
2 sudu makan kunyit serbuk
8 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
Bahan-bahan dipotong :
20 biji cili (merah dan hijau)
2 biji tomato
Perencah cukup rasa
Garam
4 keping asam keping
Serbuk kari KAMPUNG
1kg santan kelapa
15 biji ubi kentang
Sedikit air
Sedikit cuka makan
rempah 4 sekawan dan kayu manis
Sedikit minyak untuk menumis.
CARA MASAK
1. Tumis bahan-bahan yang dikisar , Masukkan serbuk kari Dan sedikit air.
2. Masukkan daging Biarkan sehingga Mendidih.
3. Masukkan santan, kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
4. Akhir sekali masukkan ubi kentang dan tomato.
5. Siap untuk dihidangkan.
FB :Mohd Azmi
Sweety Rose Cafe
ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI VIDEO INI :
Kek Berasaskan Blueberi, Oren dan Lemon, 3 Buah ‘Ajaib’ Ni Memang Penyedap Kek. Jom Cuba Di Aidiladha Ni…

Isi Kandungan
ToggleAda setengah kek, bila dah lemak, manis berkrim pasti rasa muak kan. Tapi bila ada ramuan buah-buahan pasti kurang rasa muaknya. Malahan tak cukup sekeping, pasti nak tambah lagi. Rasa citrus dan manis buah menyebabkan kek lebih seronok dinikmati.
Di Aidiladha ini 3 resipi istimewa dari Dill Cakes Ni pasti menggembirakan tetamu yang berkunjung ke rumah.
Jom semak resipinya…
1.KEK KEJU BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju | pilih krim keju sebenar
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream.
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan pai blueberi filling | boleh didapati dari kedai kek/bakeri
Bahan dasar kerak :
- 250 gm biskut marie
- 125 gm mentega | dicairkan
CARA MEMASAK:
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan.
3. Masukkan ke dalam tin pembakar berukuran bulat berukuran 25 sm .
4. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya supaya membentuk dasar yang padat.
Krim keju :
1. Keluarkan krim keju 20 -30 minit sebelum digunakan.
2. Putar krim keju, susu dan krim putar hingga sebati.
3. Masukkan sedikit pai blueberi, gaulkan.
4.Tuangkan adunan dalam tin pembakar yang berisi biskut tadi.
5. Panaskan oven dan bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
6. Keluarkan dan bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin pembakar.
7. Hias kek dengan inti/filling blueberi di atasnya jika suka.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat bergaris pusat 25 sm
Waktu memasak: 3-4 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik water bath (letakkan tin atas bekas berisi air)
Keistimewaan : Buah blueberi mengatasi rasa muak keju.
INFO : Sedap dimakan sejuk dari peti ais.
2. KEK BLACK FOREST
BAHAN-BAHAN :
Bahan-bahan diayak (bahan kering) :
- 227 gm tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh krim tartar
1 cawan air
1 cawan minyak jagung
1 ½ tin susu cair
2 biji telur
Bahan inti :
- 350 gm @ 1 tin buah blueberi
- 3 sudu makan inti pai blueberi ‘filling’ (boleh didapati dari kedai kek/bakeri)
- 1 sudu makan tepung jagung | diayaj
- 500 ml krim putar @ whipping cream
- Ceri merah dan hitam secukupnya untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan kering kedalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur, minyak, air dan susu cair dan kacau rata
3. Tuang adunan dalam loyang bulat saiz 22.9 sm.
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170-180 darjah celcius selama 60 minit atau sehingga masak.
Sirap blueberi :
5. Dalam mangkuk yang lain pukul krim putar hingga kental.
6. Toskan buah blueberi dalam tin, airnya diasingkan.
7. Campurkan air blueberi tadi dengan gula dan tepung jagung. Masak dengan api yang perlahan hingga pekat dan sejukkan.
8. Setelah kek sejuk potong kek kepada 3 bahagian.
9. Lapisan pertama letakkan sirap blueberi tadi.
10. Sapu atasnya whipping cream yang telah diputar. Letak inti atau blueberi filling di atasnya.
11. Ulamg langkah untuk lapisan kedua dan ketiga.
12. Hias di atasnya dengan whipping cream dan juga buah ceri merah/hitam.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat 22.9 sm
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Inti blueberi menghasilkan rasa buah blueberi asli
Keistimewaan: Kek klasik yang terkenal zaman berzaman,kaya dengan rasa buah
INFO : Jangan putar whipping cream terlalu laju atau lama, ia akan menyebabkan krim terlalu pekat dan payah untuk disapu.
3.KEK OREN
BAHAN-BAHAN :
- 150 gram mentega
- 160 gram tepung gandum | diayak
- 1 sudu kecil serbuk penaik | diayak
- 160 gram gula kastor
- 3 biji telur
- 2 sudu makanr jus Sunquick @ guna jus oren sebenar
- Sedikit parutan kulit oren | opsyenal
Bahan krim (topping) :
- 250 gm Fresh Cream
- 1/2 sudu the ekstrak vanilla
- 1/2 sudu teh eksrak oren
- 2 sudu teh parutan kulit oren
(Putar kesemua bahan hingga kembang dan berkrim halus)
CARA MEMASAK :
1. Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang diayak dengan serbuk penaik sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
3. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren. Kacau sebati.
4. Tuang ke dalam acuan tin pembakar segi empat saiz 17.8 sm x 17.8 sm yang telah digriskan dengan mentega dan ditabur sedikit tepung.
5. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Hiaskan dengan adunan fresh cream dan hiaskan hirisan oren jika suka.
Saiz hidangan: 1 tin pembakar segi empat ukuran 17.8 sm x 17.8 sm
Waktu memasak: 45 minit
Keistimewaan: Jus oren dan parutan kulit oren menghasilkan aroma yang segar harum
INFO :Fresh cream biasanya dijual dalam bentuk beku. Nyahbekukannya semalaman atau seharian di bahagian bawah peti sejuk jika ingin menggunakannya esok hari.
4.KEK VICTORIA SANDWIC
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 200 gm gula castor
- 220 gm tepung kek | campur sekali tepung jagung ,diayak *
- 30 gm tepung jagung *
- secubit garam
- 5 biji telur saiz A
- 2 sudu makan golden syrup
- 2 sudu teh esen vanilla
Jem strawberi secukupnya untuk disapu pada kek.
Bahan krim keju vanilla :
- 250 gm krim keju vanilla
- 1 1/2 cawan non Dairy Whipping Cream
- 56 gm krim keju
- 2 sudu makan pes lemon
*(Putarkan krim keju dan pes lemon hingga lembut. Dalam bekas ‘mixer’ yang lain putarkan whipping cream hingga kental. Satukan dua adunan ini, kaup balik rata. Masukkan dalam beg piping)
*Buah-buahn beri secukupnya untuk hiasan atas kek
CARA MEMASAK :
1 .Panaskan oven suhu 150 darjah celcius dan dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 20 sm yang dialas dengan kertas kek.
2. Ayak bahan bertanda *sehingga 3 kali supaya kek jadi gebu dan ketepikan.
3. Putar mentega, gula dan golden syrup hingga kembang dan gebu.
4. Masukan telor satu persatu sambil diputar perlahan dan masukkan esen vanila.
5. Masukkan kek dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
6. Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan ke dalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 30 minit dengan suhu 170 darjah celcius.
CARA MENYUSUN DAN MENGHIAS KEK :
1. Kek yang sudah sejuk potong bahagian atasnya yang keras. Jadikan permukaan yang rata.
2. Letakkan satu keping kek atas lapik kek dan paipkan krim (vanilla cream cheese tadi di atasnya).
3. Kemudian letakkan jam strawberi tadi.
4. Tutup dengan keeping kek yang satu lagi.
5. Ulang proses yang sama
6. Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan beri yang segar
7. Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi.
8. Sejukkan kek dan sapu jem diatas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat bersaiz 20.3 sm
Waktu memasak: 30 minit
Keistimewaan: Kek yang cantik dengan variasi beri dan lazat dengan krim keju
INFO : Selain menggunakan krim keju, anda boleh juga menggunakan Swiss datau French meringue butter cream. Semua pun sedap rasanya.
RESEPI :
TERIMA KASIH :
DILL CAKES, APARTMENT SRI NUANG, JLN GUNUNG NUANG
U 11/37, TAMAN BUKIT BANDARAYA, SHAH ALAM. FB
IG:fadzilmdsalleh. http://dill-cakes.blogspot.com
Senang & Jimat Sos Cili Ala Thai Homemade

Bagi yang suka makan cicah sos cili ala thai boleh buat sendiri dan ikut kepedasan yang di ingini. Bukan setakat sebagai pencicah ia juga boleh guna sebagai bahan perasa dalam masakan.
SOS CILI ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji cili merah
- 9 biji cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
- 5 ulas bawang putih
- 1 ½ cawan air
- 2 sudu besar cuka
- 1 biji jus limau nipis
- 1 cawan gula atau secukup rasa
- 1 sudu garam atau secukup rasa
- 2 sudu makan sos ikan
- 1 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar air
CARA MEMASAK:
- Kisarkan cili merah, cili padi,bawang putih dan air
- Masukkan ke dalam periuk. Masukkan pula cuka, jus limau nipis, sos ikan, garam dan gula. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Perlahankan api.
- Campurkan tepung jagung ke dalam air. Kacau sebati. Masukkan ke dalam periuk. Kacau sehingga sos memekat lebih kurang seminit.
- Setelah sejuk, bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.
Kredit resepi: imah rahman